Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 07 Δεκ 2022
Γαλλία / Η ηλιαχτίδα του σκότους
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Αυτή η υπόθεση είναι δραματική. Έχουμε ανθρώπους που τους έκλεψαν την ταυτότητα, κάποιους που έλεγαν σε όλη τους τη ζωή ψέματα σ’ αυτά τα παιδιά και κάποιους άλλους που σήμερα ζουν ήσυχοι. Το αντικείμενο αυτής της καταγγελίας είναι να τεθούν οι μεν και οι δε ενώπιον των ευθυνών τους. Και το κράτος επίσης, γιατί υπήρξαν ενέργειες σε όλα τα επίπεδα». Τα λόγια ανήκουν στη δικηγόρο Νοεμί Σαϊντί Κοτιέ, μέλος της Ένωσης Δικηγόρων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και αφορούν τη μήνυση που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2020 με πάνω από 100 αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της Ηλιαχτίδας, πιστοποιημένης οργάνωσης διεθνών υιοθεσιών, κυρίως από το Μάλι.

Στις 38 σελίδες της μήνυσης περιγράφονται αναλυτικά οι πρακτικές αυτές, τα «στρατηγήματα» της Ηλιαχτίδας για να παρακάμπτει τον νόμο προκειμένου να γίνονται τεκνοθεσίες στη Γαλλία παιδιών από το Μάλι. Περιπτώσεις που, σύμφωνα με το Δίκαιο της χώρας, θεωρούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, παράνομες. Τη μήνυση κατέθεσαν εννέα Γάλλοι πολίτες που πριν από τριάντα χρόνια υιοθετήθηκαν μέσω της Ηλιαχτίδας υπό σκοτεινές συνθήκες. Πρόκειται για 9 από 324 υιοθεσίες την περίοδο μεταξύ 1989-2001. Στις 8 Ιουνίου 2020 στράφηκαν κατά της οργάνωσης, αλλά και της εκπροσώπου της στο Μάλι (η έδρα της Ηλιαχτίδας είναι στο Παρίσι) Ντανιέλ Μπουντό. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις» τόνισε τότε ο δεύτερος δικηγόρος της Ένωσης Δικηγόρων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ζοζέφ Μπρεάμ. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το Μάλι, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πιθανόν και άλλες οργανώσεις». Και πράγματι, υπήρξαν καταγγελίες στον Τύπο στο Περού και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τη δεκαετία του 2000.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία, έπειτα από δυόμισι χρόνια η γαλλική Δικαιοσύνη αντέδρασε. Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε δικαστική έρευνα κατά της Ηλιαχτίδας με αφορμή την καταγγελία του Ιουνίου του 2020 των 9 υιοθετημένων, Γάλλων πλέον, πολιτών. Θα ελέγξει δηλαδή κατά πόσο η οργάνωση στη δεκαετία του 1990 καταστρατήγησε τη νομοθεσία αρπάζοντας κυριολεκτικά παιδιά από το Μάλι για να υιοθετηθούν στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη οργάνωση πρόσκειται, σύμφωνα με την έρευνα της δημοσιογράφου της Le Monde Μοργκάν Λε Καμ, σε καθολικούς κύκλους και από το 1978 είναι και παραμένει ακόμη και σήμερα (!) πιστοποιημένη από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενεργεί ως διαμεσολαβήτρια την υιοθεσία ανηλίκων σε χώρες όπως το Μάλι, η Χιλή, η Κίνα, η Αϊτή, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ρουμανία, το Βιετνάμ.

Ολα ξεκίνησαν το 1989 στο Μπαμακό, όπου η Ηλιαχτίδα, μέσω της Γαλλίδας διαμεσολαβήτριας Ντανιέλ Μπουντό, αρχίζει να συγκεντρώνει ντόπια παιδιά για να τα στείλει στη Γαλλία προς υιοθεσία. Λεπτομέρεια: για να πείσει τους βιολογικούς γονείς να τα αφήσουν να πάνε στη Γαλλία, έλεγε ότι θα είναι μια προσωρινή κατάσταση και ότι θα επέστρεφαν όταν θα γίνονταν 18 ετών. Η δημοσιογράφος-ερευνήτρια Μ. Λε Καμ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Radio France Internationale, εξήγησε: «Η οργάνωση χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα. Από τη μία κορόιδευε τις βιολογικές οικογένειες των παιδιών, κυρίως στο Μάλι, και από την άλλη έλεγε ψέματα στις οικογένειες της τεκνοθεσίας. Στις βιολογικές οικογένειες μιλούσαν για προσωρινό ταξίδι, για σπουδές στη Γαλλία, και ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν χωρίς να διαρραγούν οι δεσμοί. Αντιθέτως, στη Γαλλία, στις οικογένειες που υποδέχονταν τα παιδιά, έλεγαν ότι είναι εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους ή ορφανά».
Φυσικά, τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στο Μάλι. Μεγαλώνοντας, ως ενήλικοι τα υιοθετημένα παιδιά, αναζητώντας τις ρίζες τους, άρχισαν να βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν εφιάλτη, διαπιστώνοντας τεράστιες αντιφάσεις, όπως δύο διαφορετικά ονόματα της βιολογικής τους μητέρας, πλαστές ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κ.ά. Με αφορμή την καταγγελία του 2020, μιλώντας στη Le Monde, η Ντ. Μπουντό απέκλεισε το λαθρεμπόριο παιδιών: «Μπορείτε να ακούτε ό,τι θέλετε. Εγώ σας λέω ότι ποτέ δεν έκανα κάτι τέτοιο». Ενώ η σημερινή πρόεδρος της Ηλιαχτίδας Σιλβί Σιπριέν θεωρούσε πως δεν έγινε κάτι λάθος και ότι οι οικογένειες στο Μάλι ήταν ενήμερες ότι τα παιδιά τους έφευγαν μόνιμα στη Γαλλία.

Και ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών; Εξηγεί η δημοσιογράφος: «Όλα αυτά εξηγούνται από μια αλυσίδα παραλήψεων. Μπόρεσα να έχω πρόσβαση στα διπλωματικά αρχεία που ΥΠΕΞ, με πολύ κόπο είναι η αλήθεια. Και διαπίστωσα ότι η Γαλλία απέτυχε στην αποστολή της να ελέγχει τις οργανώσεις που προχωρούν σε αυτές τις διεθνείς υιοθεσίες. Από τα αρχεία διαπιστώνει κανείς ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις στο ΥΠΕΞ από προξένους, από πρέσβεις που έκρουαν τον κώδωνα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σχετικά με τις πρακτικές των οργανώσεων αυτών. Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν πλήρως από το ΥΠΕΞ, που συνέχισε να εκδίδει βίζες στα προς υιοθεσία για αυτά παιδιά, τα οποία οι αρχές του Μάλι θεωρούσαν παράνομες υιοθεσίες». Παρ’ όλα αυτά, το ΥΠΕΞ διατηρεί την πιστοποίηση της οργάνωσης. Ο λόγος, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι πλέον οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί και η οργάνωση είναι «αξιόπιστος συνομιλητής». Εννέα ψυχές πάντως έχουν βάσιμες αμφιβολίες γι’ αυτό...

πηγη: https://www.avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου