Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενώ στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βέρα Γιούροβα θα συναντηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιάννη Οικονόμου και τον Κώστα Τσιάρα. Επίσης θα συναντήσει την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.

«Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο», αναφέρει στην ανάρτησή της η Γιούροβα.

Με την αναφορά της στην έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, η κ. Γιούροβα επιβεβαιώνει πως θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση, θέτοντας ζητήματα όπως, οι παρακολουθήσεις, η διαφθορά, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η σχέση κυβέρνησης - ΜΜΕ μέσω της αδιαφανούς κρατικής χρηματοδότησης, η ελευθεροτυπία, οι διώξεις και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. (Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου

 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την κ. Βέρα Γιούροβα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλαρ, δήλωσε πως «τους εξέφρασε την ανησυχία για τα θέματα ελευθεριών και Δικαιοσύνης, αλλά και θέματα Αξιών και Διαφάνειας». 

«Είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Για το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Για το ζήτημα του ελλείμματος πλουραλισμού στα ΜΜΕ, καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, που έχει δημιουργήσει ένα χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον θεσμό της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: .

«Αυτήν την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται στην Ευρώπη. Παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους Δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία εσωτερική υπόθεση. Αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευθεί η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Και όπου δεν υπάρξει δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάθε άλλη δυνατότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης: Έντονη αντίδραση Οικονόμου για τη συνάντηση Γιούροβα-Τσίπρα

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Γνωστές οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενημερώνοντας το διεθνή Τύπο για τη συνάντηση Γιούροβα - Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων». 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «η Αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια» και πρόσθεσε: «Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως «η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

«Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση. Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό».

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.


πηγη: https://tvxs.gr