Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Μάρ 2023
Η Μόσχα «λαμβάνει μέτρα» στα σύνορά της και προειδοποιεί τη Δύση
Κλίκ για μεγέθυνση








Ντμίτρι Πεσκόφ

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


 03.03.2023, 14:54
 
 

Κλιμακώνει τη στάση της έναντι της Ουκρανίας, αλλά και των δυτικών συμμάχων της, η Μόσχα με αφορμή το περιστατικό διείσδυσης στα σύνορά της την Πέμπτη, όπου όπως κατήγγειλε έχασε τη ζωή του ένας άνδρας και τραυματίστηκε ένα παιδί. Το Κίεβο μιλά για προβοκάτσια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επλήγη από «τρομοκρατική επίθεση» στη νότια περιφέρεια Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, και δεσμεύτηκε να συντρίψει την, όπως δήλωσε, ουκρανική ομάδα δολιοφθορέων που άνοιξε πυρ εναντίον πολιτών, ενώ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε το περιστατικό και σημείωσε ότι πρόκειται για «προβοκάτσια» για να αιτιολογήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Σήμερα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σύσκεψη του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία των συνόρων και πως «θα ερευνηθεί η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση και θα ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από το περιστατικό, στα οποία φαίνονται δύο αυτοκίνητα που έχουν δεχθεί πυροβολισμούς και οι νεκροί οδηγοί τους.

Προειδοποιήσεις προς τη Δύση

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εν όψει και της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην παραδώσουν άλλα όπλα στην Ουκρανία. Όπως είπε, το μόνο που θα κάνουν νέες παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία είναι να παρατείνουν τη σύγκρουση.

«Επισημαίνουμε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πολιτική τους που αποσκοπεί στο να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και να πείσουν τους προστατευόμενούς τους να κάνουν το ίδιο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «δεν θα έχουν αποφασιστικό αντίκτυπο στην έκβαση της επιχείρησης (στην Ουκρανία), αλλά είναι προφανές ότι θα την παρατείνουν, με θλιβερές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «αυτό αντιπροσωπεύει σημαντικό βάρος για την οικονομία αυτών των χωρών και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων (αυτών) στη Γερμανία».

Ο Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στη σύγκρουση στην Ουκρανία και η υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι σύμμαχοι του Κιέβου.

Την Πέμπτη, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε αγώνα αναζήτησης συμμάχων για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα, στην περίπτωση που το Πεκίνο προχωρήσει σε στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και την ώρα που προσπαθούν να βρουν τρόπους να στείλουν όπλα στο Κίεβο, ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η Κίνα προτίθεται να στείλει όπλα στη Ρωσία, ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προσκομιστεί στοιχεία.

Αλληλοκατηγορίες μετά την G20

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία μετά τη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει ατιμωρητί πόλεμο στην Ουκρανία, στη διάρκεια φόρουμ για την ασφάλεια στο οποίο συμμετείχαν στο Νέο Δελχί.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχαν συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), όπου συναντήθηκαν διά ζώσης για πρώτη φορά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ατιμωρητί αυτό που κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι ένα μήνυμα για όποιους φιλοδοξούν να επιτεθούν αλλού, ότι μπορούν να το κάνουν και να γλιτώσουν κι αυτοί επίσης», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο φόρουμ «Διάλογος του Raisina».

Αντιδρώντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως συνιστά «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το να κατακρίνει κάποιος τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ έχουν επικαλεσθεί «απειλή στα εθνικά συμφέροντά τους» για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Ιράκ, των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο το 1999. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως το ζήτημα του πότε η Ρωσία θα διαπραγματευθεί για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να τεθεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όλοι ρωτούν πότε θα διαπραγματευθεί η Ρωσία, η Δύση απαντά πως δεν είναι ακόμα η ώρα για διαπραγμάτευση επειδή η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει στο πεδίο της μάχης πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», δήλωσε. «Και τον ίδιο τον Ζελένσκι, κανένας δεν καλεί τον Ζελένσκι να τον ρωτήσει πότε θα διαπραγματευθεί. Όμως θα έπρεπε να ξέρετε, προετοιμάζοντας το θέμα αυτό σ' αυτή τη συνάντηση, πως πέρυσι το Σεπτέμβριο ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο πρόεδρος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Έτσι μπορείτε να του απευθύνετε αυτό το θέμα, μπορείτε να τον ρωτήσετε τι κάνει».

Στη σύνοδο της G20, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς η Κίνα και η Ρωσία να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες-μέλη να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι «προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει» τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια, μια σύμπραξη μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας που επικεντρώνει σε στρατηγικά ζητήματα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού.

Από την άλλη, ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Quad, όπως αποκαλείται ανεπισήμως η εν λόγω σύμπραξη, και εξέδωσαν μια δήλωση στην οποία αναφέρουν πως «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου