Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Οκτ 2022
Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου καλοβλέπει τώρα η ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ εκτίμησε πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να «επιταχύνουν το βήμα» για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θυμήθηκε σήμερα η Ευρωενωσιακή Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Μιλώντας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου στη Λευκωσία η Σίμσον τόνισε πως λόγω των εξελίξεων με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι εφικτό να «επιταχυνθεί το βήμα» για την αξιοποίηση των μεσογειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Εκτίμησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να παίξει «εντεινόμενα σημαντικό ρόλο» ως βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ενεργειακή πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ  με φυσικό αέριο, είτε σε αέρια μορφή, είτε υγροποιημένο ή και μέσω αγωγών στις αγορές της ΕΕ.Υπέδειξε ως παράδειγμα τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και χώρες της ΕΕ προκειμένου το ισραηλινό φυσικό αέριο να στέλνεται στις χώρες της ΕΕ αφού υγροποιηθεί σε εργοστάσια και πλατφόρμες της Αιγύπτου.

 

Υποστήριξε ότι η ΕΕ κατάφερε τους τελευταίους μήνες να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο που κάλυπτε το 40% των ενεργειακών αναγκών της ενώ σήμερα δεν καλύπτει καλά-καλά ούτε το 10%.

Η Σίμσον πρόσθεσε πως η «μόνη βιώσιμη λύση» για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της ΕΕ είναι η ταχύτερη μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). «Δεν μπορούμε να εξαρτηθούμε ξανά τόσο πολύ από έναν πάροχο! Η εποχή των φθηνών καυσίμων από υδρογονάνθρακες παρήλθε. Όσο συντομότερα κινηθούμε  προς την παραγωγή φθηνών, καθαρών, ΑΠΕ στο εσωτερικό μας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε απρόσβλητοι από χώρες όπως η Ρωσία». «Κανείς ποτέ δεν θα πρέπει να μας εκβιάσει με την ενέργεια» συμπλήρωσε με νόημα η Σίμσον.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του χαιρέτισε την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση υποθαλάσσιου ευρω-ασιατικού καλωδίου μεταφοράς ρεύματος 2.000 MW (“EuroAsia Interconnector”) που θα συνδέσει ενεργειακά την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με κόστος περίπου 1,6 δις. ευρώ.

Παρόν στο Φόρουμ ήταν και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συζήτησε ενεργειακά ζητήματα με την Κύπρια ομόλογό του, Νατάσα Πηλείδου, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.


πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου