Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Συγκρούσεις στο Sainte Soline ενάντια στην κατασκευή υδατοδεξαμενής- Υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και του νερού για όλους
Κλίκ για μεγέθυνση









Στις 25 Μαρτίου, δύο μέρες μετά τις γενικευμένες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση στην αγροτική περιοχή του Sainte Soline με τη συμμετοχή περίπου 25.000 διαδηλωτών. Ένας συνεταιρισμός 450 αγροτών, επιχειρεί να κατασκευάσει, με 70% κρατική επιχορήγηση, μια τεράστια υδατοδεξαμενή που θα έχει έκταση 16 στρεμμάτων (η οποία ισοδυναμεί με 22 γήπεδα ποδοσφαίρου) και η χωρητικότητά της θα φτάνει τα 6 εκατομύρια κυβικά μέτρα νερού. Η υδατοδεξαμενή θα γεμίζει νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα και θα το διανέμει περίπου στο 5% των αγροτών της περιοχής, συντελώντας στην απώλεια του νερού ως δημόσιου αγαθού.

Πέρα, όμως, από αυτό το γεγονός, τέτοιες τεράστιες δεξαμενές μπορεί να διαταράξουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Η αποθήκευση του νερού γίνεται το χειμώνα από επιφανειακά ύδατα που αντλούνται από υπόγειες πηγές νερού και θα διατίθενται την άνοιξη και το καλοκαίρι σε ορισμένους καλλιεργητές. Βέβαια καθώς το κλίμα όλο και αλλάζει, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι τον χειμώνα (όπως και τον φετινό χειμώνα) θα υπάρχουν άφθονα νερά για άντληση ώστε να γεμίζει η τεράστια δεξαμενή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απομύζηση του υδροφόρου ορίζοντα με σοβαρό αντίκτυπο στην υγρασία του εδάφους, στα διάφορα οικοσυστήματα, στην επάρκεια νερού κλπ.[1]

Η διαδήλωση στο Saint Soline είχε απαγορευτεί από το κράτος αλλά αυτό δεν πτόησε τους διαδηλωτές να την πραγματοποιήσουν. Να σημειωθεί, ότι ο σχεδιασμός για την υδατοδεξαμενή υπάρχει από το 2017 και από τότε υπάρχουν αντιδράσεις από πλήθος κόσμου. Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση στην περιοχή έγινε τον Οκτώβρη του 2022 με την συμμετοχή 7.000 διαδηλωτών.

Το γαλλικό κράτος ανέπτυξε μια κατασταλτική δύναμη 3.200 μπάτσων στην περιοχή, η οποία κατέφθασε μέχρι και με ελικόπτερα και χτύπησε την διαδήλωση που επιχείρησε να πλησιάσει το σημείο όπου γίνεται η κατασκευή της υδατοδεξαμενής, με πλαστικές σφαίρες, χημικά και  χιλιάδες χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Πολλές χειροβομβίδες εκρήγνονταν μετά από αρκετή ώρα καθιστώντας την περιοχή σε ναρκοπέδιο. Την εμφάνισή της έκανε και μηχανοκίνητη ομάδα με ειδικές τετράτροχες μηχανές τύπου «γουρούνες», η οποία, παρά την αγριότητα της, αντιμετωπίστηκε και εκδιώχθηκε από τους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές και κράτησαν πολλές ώρες. Οι εξοργισμένοι διαδηλωτές αμύνθηκαν σθεναρά στις δυνάμεις καταστολής, έκαψαν οχήματα τις αστυνομίας, ενώ οι μπάτσοι οπισθοχώρησαν στο σημείο όπου γίνεται η κατασκευή της υδατοδεξαμενής.  

Οι δολοφονικές ενέργειες των μπάτσων είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, να τραυματιστούν 400 άτομα, εκ των οποίων οι 40 με σοβαρά τραύματα και 3 από αυτούς να νοσηλευτούν σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια. Μάλιστα, ένας 30χρονος διαδηλωτής δίνει μάχη με την ζωή του, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού του στο κεφάλι. Στις 26/03 οι σύντροφοι του εξέδωσαν ανακοίνωση σε πολλές γλώσσες στην ιστοσελίδα camaraderevolution.org στην οποία αναφέρουν:

«Ανακοίνωση για τον Σ., σύντροφο σε κρίσιμη κατάσταση υγείας μετά τη διαδήλωση στο Σεν-Σολίν
(Sainte-Soline)
Το Σάββατο 25 Μαρτίου στο Σεν-Σολίν, ο σύντροφός μας Σ. τραυματίστηκε από μια χειροβομβίδα
της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στις δεξαμενές νερού. Παρά την
κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρέθηκε, οι αρχές εμπόδισαν συνειδητά τους διασώστες
να παρέμβουν, σε πρώτο χρόνο, και να τον μεταφέρουν σε ειδικευμένη μονάδα, σε δεύτερο χρόνο.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική εντατική. Διατρέχει ακόμα σημαντικό κίνδυνο
για τη ζωή του.
Η κλιμακούμενη βία που δέχτηκαν οι διαδηλωτές άφησε εκατοντάδες τραυματίες, με πολλές βαριές
σωματικές βλάβες, όπως αναφέρεται στις διάφορες ανακοινώσεις που έχουν βγει. Οι 30.000
διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί με στόχο να μπλοκάρουν την κατασκευή μιας μεγαδεξαμενής
νερού στο Σαν-Σολίν, ένα έργο αρπαγής του νερού από μια μειοψηφία προς όφελος ενός
καπιταλιστικού μοντέλου που δεν έχει πλέον τίποτα να υπερασπιστεί εκτός από τον θάνατο. Η βία
της ένοπλης πτέρυγας του δημοκρατικού κράτους είναι η πιο ξεκάθαρη έκφραση αυτού του
μοντέλου.
Στην αλληλουχία γεγονότων που άνοιξε το κίνημα ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, η
αστυνομία ακρωτηριάζει και επιχειρεί να δολοφονήσει για να αποτρέψει την εξέγερση και να
υπερασπιστεί την αστική τάξη και τον κόσμο της. Τίποτα δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας
να βάλουμε τέλος στην κυριαρχία τους. Την Τρίτη 28 Μάρτη και τις επόμενες μέρες ενισχύουμε τις
απεργίες και τα μπλόκα, βγαίνουμε στους δρόμους, για τον Σ. και όλους τους τραυματίες και
φυλακισμένους των κινημάτων μας.
Vive la révolution.
Σύντροφοι και συντρόφισσες του Σ.
Θέλουμε αυτή ανακοίνωση να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν ευρύτερα.»

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι συγκεκριμένες συγκρούσεις έρχονται αμέσως μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις που ξέσπασαν σε πολλές γαλλικές πόλεις με αφορμή το «συνταξιοδοτικό». Μάλιστα, πολλοί διαδηλωτές του Saint Soline δεν βλέπουν τον αγώνα τους ξεχωριστό από αυτόν που γίνεται στα γαλλικά αστικά κέντρα, παρά ως μια προέκτασή του ή ως παράλληλο αγώνα που αφορά τον κρατικό αυταρχισμό και την περαιτέρω ενδυνάμωση της εξουσίας μέσα από αποφάσεις που υποβαθμίζουν περαιτέρω την καθημερινότητά τους.

Δεν θα πρέπει, βέβαια, να παραβλέψουμε και το γεγονός, πως οι συγκρούσεις αυτές έρχονται μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνέβησαν στη Γερμανία για την υπεράσπιση τουLützerath, ενάντια στην επέκταση του λιγνιτωρυχείου Garzweiler, του μεγαλύτερου της Ευρώπης.

Για όλους τους λόγους, ας επεκτείνουμε τις φλόγες της εξέγερσης, σε κάθε τόπο, σε κάθε ανάσα, από την πόλη στην ύπαιθρο, από την γη και το νερό έως ψηλά στον ουρανό.

Ε.


[1] Τέτοιες τεράστιες υδατοδεξαμενές έχει κατασκευάσει, στην περιοχή της Πύλου Μεσσηνίας, ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος για τις ανάγκες των φαραωνικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων, των πισινών και των γηπέδων γκολφ. Η Πύλος έχει επισημανθεί από μελέτες ότι οδεύει ολοταχώς προς ερημοποίηση. Μάλιστα, οι κάτοικοι συχνά πυκνά τα καλοκαίρια βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού. Οι ίδιοι, βέβαια, στην συντριπτική τους πλειονότητα, στήριξαν την κατασκευή του Costa Navarino για τα άτιμα τα μεροκάματα! Περισσότερα: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 114, Μάρτιος 2012,Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), Το νέο εργαλείο των εξουσιαστών για περισσότερο έλεγχο.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου