Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της, Γέπε Κόφοντ, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε πως η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμφωνούν ότι για να δοθεί λύση πρέπει να συμμετάσχει όλη η Ευρώπη. Η απαγόρευση εισόδου Ρώσων πολιτών σε ευρωενωσιακό έδαφος είναι μία από τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως σημειώνεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών μελών.

Οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να συμφωνήσουν στη λήψη αυτού του μέτρου. Ορισμένα γειτονικά κράτη-μέλη με τη Ρωσία (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Φινλανδία) έχουν ήδη σπεύσει να επιβάλλουν περιορισμούς· άλλες, όπως η Πολωνία, αξιώνουν να επιβληθούν περιορισμοί στις τουριστικές βίζες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μένει προς το παρόν μακριά από την έγκριση μίας τέτοιας κύρωσης κατά της Ρωσίας και δεν φαίνεται καν να το εξετάζει, έστω και στα λόγια, δικαιολογώντας ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την εισδοχή όσων εναντιώνονται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για πόλεμο του (σ.σ.: ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, όχι του ρωσικού λαού. Δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν τέτοια γενίκευση», και γι’ αυτό «διστάζω να το ενθαρρύνω αυτό», σημείωνε ο κ. Σολτς πριν από δύο εβδομάδες, αν και επισήμανε πως κατανοεί τη σκληρή στάση των χωρών που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ επιχείρησε ωστόσο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σημείωσε ότι ο κ. Σολτς ουδέποτε απέρριψε με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβολή περιορισμών στις εισόδους Ρώσων στην Ευρώπη.

πηγη: https://thepressproject.gr