Τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος στην ελληνική επικράτεια με απόπειρα συγκάλυψης και ψέματα γύρω από τις υποθέσεις επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές και τη συμμετοχή - συνεργασία της ίδιας της Frontex, καταγράφει το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Το εν λόγω πόρισμα, το οποίο αποκαλύπτουν το Spiegel και η Le Monde, ήταν και αυτό που έφερε τελικά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν δημοσιευτεί στοιχεία του, ούτε είχαν ενημερωθεί σχετικά οργανώσεις, ευρωβουλευτές και πολιτικοί. Οι αποκαλύψεις συμπληρώνουν τα στοιχεία προηγούμενης έρευνας από διεθνή ΜΜΕ, η οποία αποκάλυπτε τη δράση των ελληνικών αρχών και τις παράνομες επαναπροωθήσεις. 

Στο πόρισμα παρουσιάζονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή διαπράττει συστηματικά επαναπροωθήσεις για τις οποίες η Frontex γνώριζε τα πάντα και λειτουργούσε συγκαλύπτωντας τις εγκληματικές ενέργειες συστηματικών απαγωγών και εξαφανίσεων. Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα καταγράφει ότι η υπηρεσία προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων πλήρωσε με ευρωπαϊκά χρήματα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

«Αντί να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις, ο Λετζέρι και οι άνθρωποί του κάλυψαν την Ελλάδα, είπαν κατάφωρα ψέματα στο κοινοβούλιο της ΕΕ και απέκρυψαν το γεγονός ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί τις επαναπροωθήσεις με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπάρχουν αμέτρητα "διαμάντια" στην έκθεση, που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί για τους Ευρωπαίους να δουν πώς ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος, οπλισμένος, ταχέως αναπτυσσόμενος οργανισμός τους της ΕΕ διοικούνταν από μια σέχτα που περιφρονούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει ο ερευνητής δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και σημειώνει: «Η έκθεση είναι ένα κατηγορώ κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι κάνει τα πάντα νόμιμα και κατηγορεί για όλες τις αναφορές παραβιάσεων, τις κακές ΜΚΟ, τα Αριστερά μέσα ενημέρωσης και την τουρκική προπαγάνδα».

Η ελληνική ακτοφυλακή «έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των επιβατών», σημειώνουν οι αξιωματούχοι αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε περιστατικό από τον Αύγουστο του 2020, το οποίο επισημαίνεται στην έρευνα.  «Μια λέμβος μεταναστών με περίπου 30 πρόσφυγες καταγράφηκε να ρυμουλκείται με εμπλοκή σκάφους του ελληνικού λιμενικού (με αριθμό CPB 137) προς τα τουρκικά ύδατα από ένα εναέριο μέσο της Frontex, αντί να γινει διάσωση και αποφίβαση στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται.

Σε αυτό το περιστατικό αναφέρεται ότι η Frontex γνώριζε τι θα συμβεί, καθώς την επαναπροώθηση μετέδωσε αεροσκάφος της στα αρχηγεία της στη Βαρσοβία.  Σύμφωνα με το πόρισμα οι επικεφαλής της Frontex εμπόδισαν το να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό. Στην έρευνα περιγράφεται ο ρόλος που επιτελούσαν τόσο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και έλληνες θεσμικοί εκπρόσωποι.

«Στην έκθεσή τους οι ερευνητές παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα και δείχνουν ότι η Frontex γνώριζε από την αρχή» αναφέρει το Spiegel και συνεχίζει «αντί να αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις, ο Φαμπρίς Λετζέρι και οι συνεργάτες του τις κάλυψαν. Είπαν ψέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και απέκρυψαν το γεγονός ότι η υπηρεσία στήριζε και συμμετείχε σε κάποιες επαναπροωθήσεις χρηματοδοτώντας τες με ευρωπαϊκά κεφάλαια».

Οι αναρτήσεις του ερευνητή δημοσιογράφου του Spiegel Γιώργου Χρηστίδη


πηγη: https://tvxs.gr