Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Μάρ 2024
Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς στα ρωσικά προϊόντα διατροφής για να κατευνάσει τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων Ρωσίας και Λευκορωσίας για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, η χρηματοδότηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και να προσπαθήσει να εκτονώσει τις διαμαρτυρίες στα Ουκρανο-Πολωνικά σύνορα. [EPA/Sandsun]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων Ρωσίας και Λευκορωσίας για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, η χρηματοδότηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και να προσπαθήσει να εκτονώσει τις διαμαρτυρίες στα Ουκρανο-Πολωνικά σύνορα.

Το μέτρο ζητείται εδώ και μήνες από τα κράτη της Βαλτικής και πιο πρόσφατα υποστηρίζεται από την Τσεχία και την Πολωνία, όπου οι αποκλεισμοί στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζονται εδώ και μήνες.

Το Κίεβο υποστηρίζει την πρωτοβουλία. «Η πρόσβαση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγροτική αγορά εξακολουθεί να είναι απεριόριστη», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στους ηγέτες της ΕΕ που συνήλθαν στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου. 

«Όταν ουκρανικά σιτηρά πετιούνται στους δρόμους ή τις σιδηροδρομικές γραμμές», όπως συνέβη στην Πολωνία, «τα ρωσικά προϊόντα εξακολουθούν να μεταφέρονται στην Ευρώπη» και «αυτό δεν είναι δίκαιο», πρόσθεσε.

Το μέτρο δεν θα επηρεάσει τα εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση, διατηρώντας «τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δελτίο τύπου.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, με ειδική πλειοψηφία. 

Ανάλογα με το συγκεκριμένο προϊόν, η Επιτροπή θέλει να αυξήσει τους δασμούς είτε στα 95 ευρώ ανά τόνο είτε στο 50% στην αξία των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των παράγωγων προϊόντων. Τα περισσότερα από αυτά (για παράδειγμα αραβόσιτος, σκληρός σίτος και ελαιούχοι σπόροι) επωφελούνται επί του παρόντος με μηδενικούς ή σχεδόν μηδενικούς δασμούς.

Οι δασμοί «έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αρκετά υψηλοί ώστε να αποθαρρύνουν τις τρέχουσες εισαγωγές» από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν στο Euractiv αξιωματούχοι της Επιτροπής.

Μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, οι ρωσικές εισαγωγές δημητριακών στην ΕΕ αυξήθηκαν, κάθε μηνιαία εισαγωγή υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας για τον αντίστοιχο μήνα.

Χαμηλός αναμενόμενος αντίκτυπος στην αγορά και τις τιμές

Η πρόταση για τους δασμούς δεν θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην αγορά της ΕΕ, ανέφεραν στελέχη της Κομισιόν στο Euractiv. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοβουλία δεν θα κάνει πολλά για να εξαλείψει μία από τις κύριες αιτίες των διαμαρτυριών κατά των ουκρανικών εισαγωγών – το επίπεδο των τιμών των δημητριακών, το χαμηλότερο από το 2020.

Πρώην ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ: ​​Πολωνοί αγρότες, σταματήστε να κατηγορείτε το Κίεβο και τις Βρυξέλλες για χαμηλές τιμές

Η διέξοδος από τη συνεχιζόμενη κρίση των εισαγωγών τροφίμων είναι μέσω της ΕΕ και των διασφαλίσεών της και όχι μέσω του «λαϊκιστικού» παιχνιδιού να κατηγορηθεί για την Ουκρανία ή τις Βρυξέλλες, ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας της Πολωνίας και γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jerzy Plewa. είπε το Euractiv σε συνέντευξή του.

Η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργοποίηση των δημόσιων αγορών σιτηρών για την απόσυρσή τους από την αγορά δεν συμπεριλήφθηκε, καθώς «το κόστος θα ήταν πιθανότατα απαγορευτικό» αν αγοράζονται μεγάλες ποσότητες, δήλωσαν αξιωματούχοι της Επιτροπής.

Τόνισαν επίσης ότι δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, ούτε στα εισοδήματα των αγροτών, εάν οι ποσότητες ήταν μικρές. 

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το 2023 η ΕΕ εισήγαγε μόνο 1,5 εκατομμύρια τόνους δημητριακών από τη Ρωσία, ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των 272 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών που παρήγαγε η ΕΕ την ίδια χρονιά – σύμφωνα με την πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη εισαγωγής ρωσικών δημητριακών, τους τελευταίους επτά μήνες ήταν η Ιταλία (πάνω από 423.000 τόνοι, το μεγαλύτερο μέρος σκληρό σιτάρι), η Λετονία (263.000, κυρίως αραβόσιτος) και η Ισπανία (237.000). 

Αδιέξοδο στα εμπορικά οφέλη της Ουκρανίας

Η πρόταση μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση του αδιεξόδου στο Συμβούλιο σχετικά με την ανανέωση των προσωρινών εμπορικών οφελών της Ουκρανίας.

«Θα πρέπει να βοηθήσει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αρκετό», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Euractiv.

Στις 20 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ανανεώσουν για ένα ακόμη χρόνο, την προσωρινή αναστολή των δασμών και των δασμών για αγαθά που προέρχονται από το Κίεβο. 

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά η Γαλλία και η Πολωνία οδήγησαν μια ομάδα κρατών να αναβάλει την απόφαση στο Συμβούλιο.

Μεταξύ των λόγων που προβλήθηκαν για αυτή τη στάση, ήταν ότι η συμφωνία δεν συμπεριέλαβε τα σιτηρά στον κατάλογο των ευαίσθητων τομέων της ΕΕ, προστατευμένα από τις επιπτώσεις των υπερβολικών ουκρανικών εισαγωγών.

Οι δασμοί στα τρόφιμα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «θα πρέπει πράγματι να βοηθήσουν λογικά», για να σπάσει το αδιέξοδο, είπε ο διπλωμάτης.

Αλλά προειδοποίησαν ότι «το θέμα έχει γίνει τόσο πολιτικό που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί». 

«Δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 22 Μαρτίου.

Στα συμπεράσματα  της συνόδου κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, οι ηγέτες πρότειναν ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του μπλοκ και της Ουκρανίας πρέπει να καθοριστούν μέσω μιας νέας μόνιμης συμφωνίας.

[Επεξεργασία από τον Rajnish Singh]

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου