Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Απρ 2022
Σε ρωσικά χέρια η αστική ζώνη της Μαριούπολης
Κλίκ για μεγέθυνση





AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

16.04.2022, 21:30
 
Ζελένσκι: Η εξόντωση» των τελευταίων Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση» • Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής την είσοδο των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της • Σφυροκόπημα και στα δυτικά

Την «εκκαθάριση του συνόλου της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που επισημαίνει ότι μόνο λίγοι Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στη μεταλλουργική μονάδα Azovstal, όπου έχουν επικεντρωθεί οι σφοδρές συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο και Λβιβ.

«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μεταδίδει το πρακτορείο RIA, και επισημαίνει μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στη Μαριούπολη περισσότερα από 4.000 άνδρες.

Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία 1.464 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη μέχρι στιγμής.

Την ανένδοτη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία επιβεβαίωσε το Λονδίνο, μετά τις κυρώσεις της Μόσχας εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον και άλλων Βρετανών αξιωματούχων, την ώρα που η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής την είσοδο των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της. Στο μέτωπο των μαχών, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο και τη Λβιβ στα δυτικά, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει ότι η «εξόντωση» των τελευταίων Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

Σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda, προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο» και πρόσθεσε ότι με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους Ρώσους στρατιώτες.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Ύστατη μάχη

Από τις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη και το 36ο Τάγμα Πεζοναυτών είχε γράψει στο Facebook ότι «για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία».

Την επομένη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις εδώ και πολλές ημέρες βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Τι απαντά το Λονδίνο στη Μόσχα

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι μας στέκονται ενωμένοι καταδικάζοντας τις αξιοκατάκριτες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία και καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της για τον Βρετανό πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς. «Παραμένουμε ανένδοτοι στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Σαββάτου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon είπε: «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και δεν θα αποφύγω να καταδικάσω αυτόν και το καθεστώς του.

AP Photo/Matt Dunham, Pool

Ανάλογη και περισσότερο σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, που σημείωσε ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και δεν θα φοβηθώ να καταδικάσω τον ίδιο και το καθεστώς του. Η Σκοτία είναι αποφασισμένη να αναλάβει την ισχυρότερη δυνατή δράση για να απομονώσει και να τιμωρήσει το καθεστώς Πούτιν και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι είναι στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς του Πούτιν και το δίκτυο των ολιγαρχών του θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απομονωμένοι».

Και πρόσθεσε: «Η διεθνής καταδίκη -όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις- κατά της Ρωσίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έντονη. Αποτελεί ευθύνη κάθε ηγέτη να επιλέξει μια πλευρά σε αυτή την απρόκλητη επιθετικότητα. Είμαι ξεκάθαρη ότι είμαι στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν. Και η Σκοτία είναι ξεκάθαρη - είμαστε όλοι στο πλευρό της Ουκρανίας».

AP Photo/Felipe Dana

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών, «υπό το φως των χωρίς προηγούμενο εχθρικών ενεργειών της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων».

Ιταλική απαγόρευση για ρωσικά πλοία

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση, που αποφάσισε να ανοίξει ξανά η πρεσβεία της στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ότι στο εξής απαγορεύει την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας, προσαρμοζόμενη στη σχετική απόφαση της Ε.Ε. από τις 8 Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα ρωσικά πλοία -αλλά και τα πρώην ρωσικά πλοία που άλλαξαν σημαία μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου- τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες».

Ρωσικά αντίποινα μετά τη βύθιση της «Μόσκβα»

Συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Σαββάτου οι βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπλητταν το Κίεβο και το Χάρκοβο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα αεροσκάφη της έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε έκρηξη και ο καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και υπάρχουν πολλοί τραυματίες και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν τις ζωές τους.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

AP Photo/Felipe Dana

Στη Μαριούπολη, όπου γίνονται οι πιο σφοδρές μάχες ενώ έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφής, τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να προωθούνται διαρκώς. Όλα δείχνουν ότι η Μαριούπολη έχει γίνει για τις ρωσικές δυνάμεις ο μέγιστος στόχος, ώστε να έχουν μια σημαντική νίκη να επιδείξουν στον πόλεμο, μετά τις αποτυχημένες επιθέσεις στα δυτικά. 

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι στη Μαριούπολη δήλωσαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να περιορίσει την πρόσβαση στην πόλη-λιμάνι από τη Δευτέρα, αποτρέποντας περαιτέρω απομάκρυνση αμάχων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του δημάρχου, Πέτρο Αντριουσένκο, που έκανε δήλωση μέσω του Telegram, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στους ανθρώπους την έξοδο ή την είσοδο στη Μαριούπολη από τις 18 Απριλίου. Το ίδιο υποστήριξε στο BBC και ο αντιδήμαρχος της πόλης, Σέρχιι Ορλόφ, που είπε ότι ουσιαστικά ο αποκλεισμός της πόλης έχει τεθεί σε ισχύ τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Ωστόσο, καθώς οι πολεμικές συνθήκες είναι τέτοιες και έχουν καταρρεύσει οι επικοινωνίες στη Μαριούπολη, οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Χιλιάδες νεκροί

Ζήτημα είναι και οι απώλειες σε ζωές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε πως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί 20.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον τελευταίο απολογισμό των στρατιωτικών της απωλειών στις 25 Μαρτίου, λέγοντας ότι 1.351 στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους στις μάχες, ωστόσο οι εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών για τις ρωσικές απώλειες δίνουν πολλαπλάσιους αριθμούς.

Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι πραγματικοί θάνατοι αμάχων είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, ωστόσο εκτιμά ότι μόνο στη Μαριούπολη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες.

5 εκατ. πρόσφυγες

Παράλληλα κλιμακώνεται το προσφυγικό δράμα. Ακόμη 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, επισήμανε ότι πολλοί από τα σχεδόν 5 εκατομμύρια άτομα που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία δεν θα έχουν σπίτια για να επιστρέψουν μετά το τέλος του πολέμου. Οι κατοικίες τους έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές.

«Η στέγαση είναι ένας από τους τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν τώρα σε προσωρινά κέντρα υποδοχής ή με οικογένειες που άνοιξαν τα σπίτια τους... πρέπει να βρεθούν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις», τόνισε. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 4.836.445 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου