Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Απρ 2022
Άλυτα ερωτήματα για τη βύθιση του Moskva – Μυστήριο με το πλήρωμα
Κλίκ για μεγέθυνση

(Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)


15.04.2022, 20:36

 

 
Οι «θολές» πτυχές στη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας
• Αντικρουόμενες πληροφορίες και πόλεμος προπαγάνδας
• Σοβαρά αντίποινα αναμένει το Κίεβο
• Τι εκτιμούν οι ΗΠΑ

Άλυτα παραμένουν αρκετά ερωτήματα μετά τη διαφαινόμενη στρατιωτική επιτυχία της ουκρανικής πλευράς να χτυπήσει και να βουλιάξει το μεγάλο ρωσικό πλοίο Moskva.

Η ρωσική πλευρά προς το παρόν έχει ανακοινώσει, από χθες, ότι το πλοίο βυθίστηκε, όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ότι δέχθηκε ουκρανικό χτύπημα.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι χθες δεν επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του Κιέβου, σήμερα εκτίμησαν ότι το Moskva χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, είπε ότι πρόκειται για πυραύλους Neptune, για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία είχε και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. 

Το μυστήριο με το πλήρωμα

Η Μόσχα από χθες είχε δηλώσει ότι μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά στο πλοίο το πλήρωμα εκκενώθηκε άμεσα, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι όσοι επέβαιναν έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι της Σεβαστόπολης. Αυτό ανέφερε το κρατικό πρακτορείο TASS, χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα --τουλάχιστον 500 άτομα-- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά»/  Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Το Κίεβο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το πλήρωμα του Moskva σκοτώθηκε κατά το πυραυλικό χτύπημα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρο»", εκτίμησε.

«Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας, γιατί μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος», είπε για να προσθέσει «πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει "αξιόπιστων δεδομένων"».

Εν αναμονή αντιποίνων

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε. Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους», πρόσθεσε.
Δεν αναφέρθηκε στο πλήγμα στο εργοστάσιο εξοπλισμών Vizar, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά στους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στην πόλη Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου