Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 840 ισπανικά χωριά  πρόκειται να εξαφανιστούν από τον χάρτη. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν γερνάει τόσο γρήγορα όσο η Ισπανία.

Το ποσοστό γεννήσεων είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο και ταυτόχρονα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία INE, ο ισπανικός πληθυσμός έχει αυξηθεί από 34 σε 47 εκατομμύρια από το 1975, αλλά μόνο χάρη στη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Μια μελέτη της ισπανικής τράπεζας La Caixa δείχνει ότι περίπου το 10% του πληθυσμού σε δήμους με λιγότερους από 10.000 κατοίκους στην Ισπανία είναι ξένης καταγωγής. Οι μετανάστες από το Μάλι, το Μαρόκο ή τη Σενεγάλη ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Ωστόσο, σε πολλά χωριά η κατάσταση είναι δραματική. Για παράδειγμα, η επαρχία Zamora με τα μικρά χωριά της έχει χάσει το 31% του πληθυσμού της τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, από την άλλη, έχουν μεγαλώσει πολύ και τα ενοίκια εκεί έχουν γίνει αφόρητα.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του  Conrado Gimenez που  ήταν ένας επιτυχημένος τραπεζίτης πριν «μορφωθεί» όπως λέει. Ο 60χρονος είχε μόλις βγει από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Banco Santander όταν με το αυτοκίνητό του τραυματίστηκε σοβαρά.

«Στο παρελθόν δεν πίστευα στον Θεό και δεν ήμουν καλός άνθρωπος. «Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, ορκίστηκα να αλλάξω τη ζωή μου», είπε ο Gimenez.

Αυτό συνέβη πριν από 20 χρόνια. Αργότερα ίδρυσε το Ίδρυμα Madrina για να βοηθήσει ανύπαντρες μητέρες, αλλά κυρίως για να αναζωογονήσει τα χωριά.

Πηγή: ΕΡΤ
πηγη: https://tvxs.gr