Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 17 Μάι 2022
Πράσινο φως στη ριζοσπαστική πρόταση Ισπανίας-Πορτογαλίας για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Κλίκ για μεγέθυνση





«Η Ισπανία με την απόφαση αυτή ηγείται μιας δομικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


17.05.2022


Σχεδόν έπειτα από έναν μήνα εντατικών διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν επιτέλους το πράσινο φως για να βάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και δι’ αυτού να συγκρατήσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα ακόμη «χαστούκι» στην ελληνική κυβέρνηση, αν φέρουμε στο μυαλό μας και τα λόγια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε πει χαρακτηριστικά: «Τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων»

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ίσως ή πιο ριζοσπαστική προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν το ράλι στην αδιανόητη ενεργειακή ακρίβεια.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε ότι η εν λόγω κίνηση θα μειώσει άμεσα το κόστος του ηλεκτρισμού για πάνω από το 37% των καταναλωτών και το 70% της βιομηχανίας.

«Η Ισπανία με την απόφαση αυτή ηγείται μιας δομικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμφωνήσει πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να βάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αρχικά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

«Για τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε ένα ειδικό σύστημα προστασίας στην Ιβηρική απέναντι στη μεγάλη μεταβλητότητα,» τόνισε η υπουργός Τ. Ριμπέρα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν πείσει τις Βρυξέλλες να τους επιτραπεί να διαχειρίζονται μόνες τους τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες συχνά διογκώνονται από ακριβά ορυκτά καύσιμα παρόλο που η Ιβηρική έχει μεγάλο μερίδιο παραγωγής από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και μικρή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου