Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Ιούν 2022
Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν βλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο
Κλίκ για μεγέθυνση






 

«Στο μέτωπο της ενέργειας, συνεργαζόμαστε για τη χρήση των πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μπένετ. [EPA-EFE/ABIR SULTAN]

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το φυσικό αέριο, το σιτάρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο Ισραήλ την Τρίτη.

«Στο μέτωπο της ενέργειας, συνεργαζόμαστε για τη χρήση των πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μπένετ.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να παραμείνει αμερόληπτη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η επίσκεψη του Ντράγκι στη Μέση Ανατολή συνδέεται με την επίσκεψή του στην Αλγερία τον Απρίλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στο Ισραήλ, ο στόχος είναι το Λεβιάθαν, ένα κοίτασμα μέγιστου φυσικού αερίου 130 χιλιόμετρα από τη Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη Ζορ, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε από την Eni. Τα εκτιμώμενα αποθέματα στην περιοχή ανέρχονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση προς τους κλιματικούς στόχους που έχουμε θέσει», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Η αποστολή του Ντράγκι στο Ισραήλ αναμένεται επίσης να ξεπαγώσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed-Poseidon. Ο σύνδεσμος, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα έχει έξοδο στο Οτράντο. Η διαδρομή αυτή θα είναι σε θέση να κατευθύνει νέες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, αν και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

ΠΗΓΗ: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου