Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Μάρ 2022
«Φωτιά» στο ενεργειακό πεδίο από τη σύγκρουση Πούτιν-Δύσης
Κλίκ για μεγέθυνση










Γερμανικό εργοστάσιο στο Βερολίνο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικό αέριο για τη λειτουργία του. 





31.03.2022, 11:25
 
«Μπουρλότο» στο ενεργειακό πεδίο βάζει το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη να είναι το επίκεντρο. Συνεχής ενημέρωση.

► «Μπουρλότο» από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που αναγκάζει τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

► Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη.

►Τα δίνει όλα ο Μπάιντεν στο πετρέλαιο.

►Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια, μέσω του λιμανιού του Μπερντιάνσκ. Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στους όρους εκκένωσης της πόλης από αμάχους, αύριο θα είναι έτοιμος να συντονίσει την επιχείρηση.

► Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός πόλεων στα δυτικά της Ουκρανίας, παρά τη χθεσινή δήλωση της Μόσχας ότι θα περιορίσει τις εκεί επιχειρήσεις.

► Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων.

► OHE: Η επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χειρότερη από αυτήν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

► Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στα κοινοβούλια Βελγίου, Αυστραλίας και Ολλανδίας.

20:17

Ετοιμάζονται να στήσουν ρωσόφιλες αρχές στη Μαριούπολη;

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος του Ντονέτσκ έδωσε διαταγή για την δημιουργία δημοτικών αρχών στην πόλη της Μαριούπολης.

Η πόλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των υποδομών της έχει καταστραφεί.

 

Περίπου 100.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, την στιγμή που Μόσχα και Κίεβο διαπραγματεύονται για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. 

19:56

Δεν θα εξάγει σιτηρά φέτος η Ουκρανία

Στην αυγή μιας επισιτιστικής κρίσης οι ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, η Ουκρανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών, δύσκολα θα μπορέσει φέτος θα μαζέψει τη σοδειά ή να προβεί σε εξαγωγές, μετά την ρωσική εισβολή και το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η Ουκρανία από μόνη της είναι κομβικής σημασίας για την αγορά τροφίμων» αναφέρει πηγή του Ελιζέ την ώρα που οι προειδοποιήσεις για σοβαρές ελλείψεις και μεγάλη κρίση παγκοσμίως αυξάνονται.

19:52

«Όχι» και από τη Βρετανία σε πληρωμές με ρούβλια

Αρνητική ήταν η απάντηση και από το Λονδίνο μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει ότι η Βρετανία εν έχει κανένα πλάνο να πληρώσει φυσικό αέριο σε ρούβλια. 

«Δεν πρόκειται να ερευνήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά.

19:47

Στην πρέσα και οι εξαγωγές ηλιέλαιου

Την απόφαση να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλιέλαιου και ηλιόσπορου έλαβε η ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τις 15 Απριλίου μπαίνει πλαφόν 1,5 εκατομμυρίου τόνων ηλιέλαιου και 700.000 τόνων ηλιόσπορου και αυτό θα ισχύσει έως τις 31 Αυγούστου.

19:44

1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική κυβέρνηση θα χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο τέλος μιας συνάντησης με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών αεροσκαφών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι πτήσεις εσωτερικού θα λάβουν κρατικές επιδοτήσεις το 2022.

Η 11η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη από τη μια πλευρά και η Ρωσία από την άλλη έχουν κλείσει ο καθένας τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του άλλου.

Επιπλέον, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ανταλλακτικά ή υπηρεσίες συντήρησης από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λόγω των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, οι δυτικοί εκμισθωτές αεροσκαφών αναγκάστηκαν επίσης να τερματίσουν τις συμβάσεις βάσει των οποίων οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μίσθωναν περισσότερα από 500 αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος των πληρωμών χρηματοδοτικής μίσθωσης στις αεροπορικές εταιρείες.

Τα περισσότερα από τα μισθωμένα αεροπλάνα παραμένουν στη Ρωσία, η οποία έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την εγγραφή τους στο δικό της μητρώο αεροσκαφών. Ωστόσο, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο, φοβούμενες ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς με διεθνείς εταίρους.

19:08

Δύσκολο να σταματήσουν να πουλάνε πετρέλαιο και αέριο

Δυτικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αυξάνοντάς τις σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο για το ρωσικό κράτος», πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν έκανε ανακοινώσεις.

18:41

Στη μαύρη λίστα της Ρωσίας η ηγεσία της Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα αντίποινα από τη Μόσχα η οποία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπουν στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την ηγεσία της Ε.Ε., ανάμεσά τους και Επιτρόπους και επικεφαλής ευρωπαϊκών στρατιωτικών θεσμών, αλλά και την πλειονότητα των μελών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που προωθούν αντιρωσικές πολιτικές.

18:19

Τα δίνει όλα στο πετρέλαιο ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».

AP Photo/Petr David Josek
18:12

«Η ειρήνη έχει μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, το πετρέλαιο και το αέριο»

Νέα έκκληση για βοήθεια από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στο βελγικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε:

  • Η ειρήνη έχει μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, το πετρέλαιο και το αέριο», είπε.
  • Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη
  • Η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας
  • Η Μαριούπολη είναι ακόμα εκεί. Κανείς δεν είναι αρκετά αποφασισμένος να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την καταστροφή. Σας ρωτώ, όλους τους Ευρωπαίους που με ακούν: σε τι ελπίζουν αυτοί οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, οι υπερασπιστές όλων των τόπων όπου γίνονται οι μάχες; Μάχες όχι λιγότερο τρομερές από τη Μάχη του Υπρ, είναι ίσως ακόμη χειρότερες στη Μαριούπολη.
17:45

Οι ουκρανικές εκτιμήσεις στο στρατιωτικό πεδίο

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, υποστήριξε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

Σύμφωνα με τον ίδιο στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι σταθερή, με τον ρωσικό στρατό να «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

17:37

Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από το Τσερνομπίλ και την πόλη Σλάβουτιτς

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

17:30

Τι απαντούν Γερμανία - Γαλλία στο διάταγμα Πούτιν

 

17:27

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία λέει ψέματα για το Κίεβο

Για ψέματα κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέροντας: 

Ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις ότι η Ρωσία θα μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και στη βόρεια Ουκρανία.  Αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα πει ψέματα για τις προθέσεις της. Οπότε, μπορούμε να κρίνουμε τη Ρωσία μόνο από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται, αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιάσει και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, φέρνοντας ακόμη περισσότερα δεινά.  

16:45

«Η Ευρώπη ξεπουλιέται εις βάρος των πολιτών της»

«Προκειμένου να αγοράσουν [οι μη φιλικές χώρες] ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Και από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμένες αρχής γενομένης από αύριο, 1η Απριλίου», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας του. 

«Οι παγκόσμιες αγορές πέφτουν και η αξία των μετοχών των αμερικανικών οπλοβιομηχανιών αυξάνεται. Κεφάλαιο ρέει στις ΗΠΑ, στερώντας άλλες περιοχές του πλανήτη πόρους ανάπτυξης», είπε και αναφερόμενος στην προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να ξεπουληθούν» υπονομεύοντας «μόνοι τους την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». 

«Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αγνοήσει τα συμφέροντα των πολιτών της» είπε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος.

16:20

Σε ρούβλια από αύριο οι πληρωμές για το φυσικό αέριο

«Μπουρλότο» από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, όπως αναφέρει το RIA, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που αναγκάζει τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το διάταγμα οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε εφαρμογή από αύριο 1η Απριλίου.

Εάν δεν πληρωθεί το φυσικό αέριο με ρούβλια, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι αθετούνται οι όροι των συμβολαίων. Τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ θα σταματήσουν να ισχύουν, εάν δεν τηρηθεί η πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.

 

15:54

ΟΗΕ: Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που μεγαλώνει διαρκώς

Περίπου 40.000 Ουκρανοί έγιναν πρόσφυγες τις τελευταίες 24 ώρες, και προστέθηκαν στους πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες τους που που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που μίλησε για «τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Άφιξη Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία

AP Photo/Sergei Grits

Από τις 22 Μαρτίου, η ροή των προσφύγων έχει επιβραδυνθεί αισθητά, σε περίπου 40.000 περάσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που μεγαλώνει ανά δευτερόλεπτο».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι πρόσφυγες έχουν φτάσει στις ακόλουθες χώρες ως πρώτο προορισμό τους:

  • Πολωνία: περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια.
  • Ρουμανία: πάνω από 615.000.
  • Μολδαβία: περισσότεροι από 388.000.
  • Ουγγαρία: περισσότεροι από 368.000.
  • Ρωσία: περισσότερα από 350.000.
  • Σλοβακία: περισσότερα από 280.000.
  • Λευκορωσία: περίπου 11.800.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλα 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στην Ουκρανία λόγω του πολέμου.

15:43

Βρετανικές κυρώσεις κατά στρατιωτικών και προσωπικοτήτων των ΜΜΕ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά επιφανών Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης και υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Τα ονόματα που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνουν τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Σεργκέι Μπρίλεφ και το TV-Novosti που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, το οποίο είναι ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού καναλιού Russia Today.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Αλαξάντρ Ζαρόφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom-Media, στον Αλεξέι Νικόλοφ, διευθύνοντα σύμβουλο του RT και στον Άντον Ανισίμοφ, επικεφαλής της Sputnik International Broadcasting.

Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ είναι επίσης μεταξύ των 14 ατόμων που προστέθηκαν στη λίστα.

15:34

Άγκυρα: Ο Αμπράμοβιτς εργάζεται «ειλικρινά» για να τερματιστεί ο πόλεμος

Τον ρόλο του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις δυτικές κυρώσεις, εξήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι ήταν μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διαπραγμάτευση, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου.

AP Photo/Martin Meissner, File

Ο Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη καθόταν ανάμεσα στους παρατηρητές και όχι με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες. Ωστόσο μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η παρουσία του εκεί έδειξε ότι ο Πούτιν «τον εμπιστεύεται».

«Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να δούμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να δούμε για λογαριασμό ποιου ήταν εκεί», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber ότι ο Αμπράμοβιτς κάνει επαφές μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό των μαχών. «Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν δίαυλοι που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί μεταξύ ηγετών και χωρών. Εδώ, ο Αμπράμοβιτς παίζει έναν χρήσιμο ρόλο», είπε.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά αναγνώρισε την παρουσία του για να «επιτρέψει ορισμένες επαφές».

15:21

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία επανειλημμένως ψεύδεται

[Της Μαρίας Ψαρά]

Για ψέματα κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις ότι η Ρωσία θα μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και στη βόρεια Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα πει ψέματα για τις προθέσεις της. Οπότε, μπορούμε να κρίνουμε τη Ρωσία μόνο από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται, αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιάσει και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά», προειδοποίησε. 

15:15

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας είχαν ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε «να τερματίσει επειγόντως τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα και να εξασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε

Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Αυτό δήλωσε ο Στέρε, που εξήγησε ότι «οι προσδοκίες μας γι' αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι πολύ περιορισμένες, αλλά πρέπει να τα δοκιμάσουμε όλα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα».

Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Νορβηγίας (χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική) αφότου ο Στέρε το συζήτησε πρώτα με συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διευκρινίζει το γραφείο του.

15:00

Κρεμλίνο: Η Ουάσιγκτον «δεν καταλαβαίνει τίποτε» από τη δομή εξουσίας στη Ρωσία

«Ανησυχία» και «λύπη» εξέφρασε το Κρεμλίνο στις αναφορές -κυρίως Αμερικανών αξιωματούχων- ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραπληροφορείται από τους συμβούλους τους για τις επιδόσεις του στρατού του στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσγράφους, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως «ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο διαθέτουν τις πραγματικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο».

Ντμίτρι Πεσκόφ

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

«Απλώς δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, δεν καταλαβαίνουν τον Πρόεδρο Πούτιν, δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι απλώς λυπηρό, αλλά προκαλεί ανησυχία, γιατί αυτή η πλήρης έλλειψη κατανόησης οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, τραγικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες».

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ -τις οποίες υιοθετούν Λονδίνο και Βρυξέλλες-, σύμφωνα με τις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραπληροφορείται από συμβούλους για τις κακές επιδόσεις του στρατού του στην Ουκρανία ή τις συνέπειες των κυρώσεων «γιατί φοβούνται να του πουν την αλήθεια».

14:36

 

 

14:33

Η Ρωσία καλεί 134.500 νεοσύλλεκτους - λέει ότι δεν θα τους στείλει στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Πέμπτη διάταγμα με το οποίο διατάσσεται εκτάκτως η κλήση στον στρατό 134.500 ανδρών, στο πλαίσιο της εαρινής στρατολόγησης που διαρκεί 1 Απριλίου-15 Ιουλίου. 

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι αυτή η κινητοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι κανένας νεοσύλλεκτος δεν θα σταλεί σε κανένα «hot spot».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού

Savitskiy Vadim, Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Μόσχα αρνείται επίμονα ότι στέλνει κληρωτούς στον πόλεμο, με τον Πούτιν να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι στην Ουκρανία βρίσκονται μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. Έπειτα από συχνές αναφορές όμως για το θέμα στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς εισαγγελείς να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν τους αξιωματικούς που τυχόν ευθύνονται για «παράβαση των οδηγιών του για αποκλεισμό συμμετοχής νεοσύλλεκτων» στον πόλεμο.

Η απόφαση αφορά άνδρες ηλικίας από 18 έως 27 ετών και, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, θα σταλούν στις βάσεις που τους έχουν ανατεθεί στα τέλη Μαΐου. «Το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού θα εκπαιδευτεί επαγγελματικά σε κέντρα για τρεις έως πέντε μήνες. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα στέλνονται σε hot spots», επέμεινε. 

Πάντως, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπενιάς, δικηγόρο που εκπροσωπεί μέλη της Ρωσικής Εθνοφρουράς που αρνήθηκαν την εντολή να πάνε στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούσαν να σταλούν στη μάχη μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

14:20

Τι είπαν Ντράγκι και Πούτιν

Δηλώσεις σχετικά με όσα συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μου είπε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνάντηση με τον Ζελένσκι», αλλά ότι Ρωσία και Ουκρανία ζητούν από την Ιταλία να μπει ως εγγυήτρια δύναμη.

«Στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, είπα στον Πούτιν ότι ήθελα να μιλήσουμε για την ειρήνη και τον ρώτησα εάν ήταν δυνατή η κατάπαυση του πυρός. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι συνθήκες δεν υπάρχουν. Ο Ρώσος πρόεδρος μου είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για συνάντηση με τον Ζελένσκι», είπε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που έδωσε στα κεντρικά γραφεία των ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Ρώμη.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός, πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος» είπε Ιταλός πρωθυπουργός.

Μάριο Ντράγκι

AP Photo/Domenico Stinellis

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, «οι κυρώσεις λειτουργούν, η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ουκρανία συνεχίσει να αμύνεται, υπάρχει επιθυμία να υπάρξει σύντομα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι επίσης νωρίς για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός». 

Και πρόσθεσε: «Η Ιταλία είναι επιθυμητή ως εγγυήτρια τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το περιεχόμενο, πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για το θέμα των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ο Ντράγκι απάντησε: «Τα υπάρχοντα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια. Από ό,τι καταλαβαίνω, η μετατροπή σε ευρώ ή ρούβλια εξαρτάται από τη Μόσχα, δηλαδή είναι ένα γεγονός εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αίσθηση που είχα είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξεις το νόμισμα πληρωμής χωρίς να αλλάξεις τα συμβόλαια».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης -ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία- μπορούν να είναι «κόμβοι φυσικού αερίου σήμερα, αλλά κυρίως κόμβος υδρογόνου αύριο». 

Όσον αφορά τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι έχει «θετικές προσδοκίες, θα δούμε αν επιβεβαιωθούν. Υπάρχει χώρος για κινεζική μεσολάβηση και ο ρόλος της θα εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας αύριο, όπου θα μιλήσουμε επίσης για το περιβάλλον, την οικολογική μετάβαση και το εμπόριο».

13:35

Ο Ερυθρός Σταυρός έτοιμος για επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη αύριο

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να διευθύνει» τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη από αύριο την Παρασκευή, υπό τον όρο να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης κατάπαυση του πυρός για σήμερα Πέμπτη και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Φωτογραφία αρχείου - Εργαζόμενος στον Ερυθρό Σταυρό βοηθά ηλικιωμένη στο βομβαρδισμένο Ιρπίν

AP Photo/Efrem Lukatsky

Με ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι ομάδες της ΔΕΕΣ κατευθύνονται προς την πολιορκημένη πόλη με προμήθειες ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και είναι έτοιμες να απομακρύνουν τους αμάχους.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Γιούαν Γουάτσον, τόνισε ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να συμφωνήσουν στους ακριβείς όρους της επιχείρησης, η οποία προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή, σημειώνοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες» ζωές εξαρτώνται από την επιτυχία της.

«Για λόγους επιμελητείας και ασφάλειας, θα είμαστε έτοιμοι να διευθύνουμε την επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης αύριο, Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέρη συμφωνούν με τους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής, της ώρας εκκίνησης και της διάρκειας», είπε ο Γουάτσον, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ επισήμανε ότι οι προμήθειες στη Μαριούπολη εξαντλούνται και περίπου 170.000 κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς ρεύμα.

13:17

Καμπανάκι για τις συνέπειες του πολέμου από το Παγκ. Επισιτιστικό Πρόγραμμα

 

12:41

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για χρήση οβίδων φωσφόρου

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου ξανά σήμερα στη Μαρίνκα», δήλωσε ο αρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντόνετσκ, Πάβελ Κιριλένκο στο Telegram. Πρόσθεσε ότι δώδεκα πυρκαγιές που προκλήθηκαν από αυτές τις οβίδες εντοπίστηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο από το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα των οποίων η χρήση απαγορεύεται εναντίον αμάχων, αλλά όχι εναντίον στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης που υπογράφηκε το 1980. Η Ρωσία αρνήθηκε στις 25 Μαρτίου ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απαντώντας στις ουκρανικές κατηγορίες για χρήση βομβών φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Κιριλένκο, «οι πόλεις Γκεοργκίεφκα, Νοβοκαλίνοβο και Οτσερετίνο δέχθηκαν επίθεση επίσης», χωρίς να αναφερθεί στα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν», σημειώνοντας ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, «αλλά πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές».

12:34

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές μιλούν για «μεγάλα κέρδη σε εδάφη»

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν σχεδόν όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ και περισσότερο από το ήμισυ του Ντόνετσκ, περιοχές την κατάκτηση των οποίων η Μόσχα έχει θέσει ως προτεραιότητά της. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών με ανεξάρτητο τρόπο.

«Από τις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έχει απελευθερωθεί», ανακοίνωσαν μέλη της ηγεσίας των αυτονομιστών, ενώ ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι «περίπου το 55% με 60%» της επικράτειας της περιοχής τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, έλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από αυτές τις περιοχές, δηλαδή 8.900 km2 από τα 26.500 km2 του Ντόνετσκ και 8.400 km2 από τα 26.700 km2 από αυτά. του Λουγκάνσκ.

12:09

ΗΠΑ-Ε.Ε. άρχισαν στρατηγικό διάλογο για τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ξεκίνησαν την Τετάρτη τη διαδικασία που χαρακτήρισαν «Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ-ΕΕ για τη Ρωσία», με φόντο τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, ενώ την ευρωπαϊκή ο Ενρίκε Μόρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΥΕΔ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την επίσημα ανακοίνωση, η συνάντηση επικεντρώθηκε στους «στρατηγικούς στόχους και τον συντονισμό των πολιτικών με σκοπό να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», οι δύο πλευρές καταδίκασαν τον «απρόκλητο, αδικαιολόγητο και βάρβαρο πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας». Αξίωσαν να τερματιστούν αμέσως οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν μεταξύ άλλων τη λήψη επιπλέον μέτρων για την απομόνωση της Ρωσίας από την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επιβολή κυρώσεων μεγάλου κόστους στη Μόσχα για τις ενέργειές τους.

Βικτόρια Νούλαντ και Ενρίκε Μόρα υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν «να παροτρύνουν την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

12:03

Ζελένσκι: Πρέπει να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας είπε ότι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει αποθρασυνθεί εξαιτίας της έως τώρα αποτυχίας να ελεγχθεί.

Υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει, διότι η αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

«Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι' αυτές πιθανά», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία. Έχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.

Στο ολλανδικό κοινοβούλιο

Στην ομιλία του μέσω βιντεοσύνδεσης στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι ζήτησε όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και να σταματήσει κάθε συναλλαγή με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στη χώρα του.

«Χρειάζονται ισχυρότερες κυρώσεις ώστε η Ρωσία να μην έχει την ευκαιρία να συνεχίσει περαιτέρω αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη», είπε. «Σταματήστε κάθε εμπόριο με τη Ρωσία».

11:55

Λονδίνο: Σφοδρές μάχες είναι πιθανό να διεξαχθούν στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τελευταία έκθεση πληροφοριών, εκτιμά ότι οι σφοδρές μάχες πιθανότατα θα διεξαχθούν στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, καθώς παρά τις ρωσικές δηλώσεις που υποδεικνύουν επιδιωκόμενη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το Chernihiv, οι σημαντικές ρωσικές βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Όπως εξηγεί, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν θέσεις στα ανατολικά και δυτικά του Κιέβου παρά την απόσυρση περιορισμένου αριθμού μονάδων. Σφοδρές μάχες πιθανότατα θα διεξαχθούν στα προάστια της πόλης τις επόμενες ημέρες. Και προσθέτει ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, «ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της πόλης».

Να σημειωθεί ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε χθεσινή ομιλία του, είπε ότι «δεν πιστεύει τους όρκους της Ρωσίας» να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της και πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται «αλλά προς το παρόν υπάρχουν μόνο λόγια, τίποτα συγκεκριμένο».

11:54

Παραπλανήθηκε ο Πούτιν από το περιβάλλον του;

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αλλά και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι έχει παραπλανηθεί από τους συμβούλους του. 

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο άσχημα αποδίδει ο ρωσικός στρατός και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται πολύ να του πουν την αλήθεια», δήλωσε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. 

Βλαντίμιρ Πούτιν

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του Τζέρεμι Φλέμινγκ, διευθυντή της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, ενώ και οι Βρυξέλλες φαίνεται πως έχουν την ίδια εικόνα για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στο Reuters πως «ο Πούτιν πίστευε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα από ό,τι ήταν. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν περιβάλλεσαι από “γέσμεν”».

Και εξήγησε ότι ο Ρώσοι στρατιώτες «παραπλανήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν άσχημα και μετά βρέθηκαν μπροστά σε ηλικιωμένες Ουκρανές που έμοιαζαν με τις γιαγιάδες τους να τους φωνάζουν να πάνε σπίτι τους», ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι η κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει εξέγερση στο ρωσικό στρατό.

11:37

Τσαβούσογλου: Πιθανή συνάντηση των υπ.Εξ. Ουκρανίας και Ρωσίας «σε μία ή δύο εβδομάδες»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, «θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», σημειώνοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία». Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

AP Photo/Andreea Alexandru

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει. Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Ίση απόσταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, προς τη Ρωσία και προς την Ουκρανία».

«Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να πάει εκεί που θέλει», σημείωσε.

11:31

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη δυτική και βόρεια Ουκρανία

Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Ιρπίν και άλλες περιοχές στα βόρεια και δυτικά της χώρας έγιναν στόχος ρωσικών βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύχτας, παρά τη δέσμευση της Μόσχας ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις «πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο μέχρι τώρα, αν και συνεχίζουν να μάχονται για να διατηρήσουν τις τρέχουσες θέσεις τους και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου (ISW).

Στο Ιρπίν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης.

11:30

Άνοδος για το ρούβλι

Το ρωσικό νόμισμα ρούβλι έχει ανακτήσει την αξία που είχε πριν από την έναρξη του πολέμου, παρά τις κυρώσεις της Δύσης.

Το νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 75,5 ρούβλια προς ένα δολάριο ΗΠΑ το πρωί της Πέμπτης, σε σύγκριση με σχεδόν 140 στις αρχές Μαρτίου, όταν κατέρρευσε με τις κυρώσεις. Η τιμή αυτή είναι καλύτερη από την αντίστοιχη στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την εισβολή, όταν ήταν 80 ανά δολάριο.

Ρούβλια

© Alexandr Blinov - Dreamstime.com

Η Ρωσία ενίσχυσε το νόμισμα αυξάνοντας τα επιτόκια στο 20%, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στο ρούβλι, και επιβάλλοντας ελέγχους κεφαλαίων που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταλλάξουν ρούβλια με άλλα νομίσματα.

Στην ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος έχει συμβάλει και η απειλή του Κρεμλίνου να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους εισαγωγείς φυσικού αερίου να πληρώσουν για τις προμήθειες τους σε ρούβλια, όπως και η απόφαση Κίνας και Ινδίας να αυξήσουν τις ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που αγοράζουν χάρη στις γενναιόδωρες εκπτώσεις που τους προσέφερε η Μόσχα.

11:29

Ουκρανική οχηματοπομπή από 45 λεωφορεία κατευθύνεται προς Μαριούπολη

Οχηματοπομπή από 45 ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό τη μαρτυρική Μαριούπολη, με στόχο να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Όπως είπε, τα λεωφορεία ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ασφαλής διάδρομος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια, μέσω του ελεγχόμενου από τη Ρωσία λιμένα Μπερντιάνσκ, θα ανοίξει από τις 10 π.μ. (7 π.μ. GMT).

Ουκρανός στρατιώτης περπατά στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka

«Για να πετύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να πραγματοποιηθεί με την άμεση συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

Αλλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μία στην άλλη. Η Ρωσία, που διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους, κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις να μην εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων.

11:29

 

 

11:28

Κίεβο: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή

Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους διαδικτυακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Αραχάμια.

Ο Αραχάμια, σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε επίσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, Ζελένσκι και Πούτιν, αλλά η ρωσική πλευρά απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.



πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου