Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 22 Μάρ 2022
Μάχες στη Μαριούπολη - Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

Μαριούπολη/AP Photo/Evgeniy Maloletka





22.03.2022, 09:29


27η μέρα του πολέμου με τις μάχες να συνεχίζονται με ένταση στην Μαριούπολη ενώ παρατηρείται στασιμότητα στο διπλωματικό πεδίο. Συνεχής ενημέρωση.

►Ο Ζελένσκι επιμένει για συνάντηση με Πούτιν, αλλά χωρίς τελεσίγραφα

►Νέες διπλωματικές επαφές σε θολό τοπίο

►Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη

►Η Μόσχα επιχειρεί κλιμάκωση επιχειρήσεων με αύξηση αεροπορικών επιδρομών

►Σειρήνες σε Κίεβο, Μικολάιβ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λβιβ και άλλες πόλεις

►Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου

22:19

Η «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

Με την Ουκρανία να φλέγεται και την εκεχειρία να είναι ακόμα υπό δύσκολη διαπραγμάτευση, ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ώρα να μιλήσει, απευθυνόμενος χθες σε κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας του, για «σημαντικές ευκαιρίες» και μια «νέα τάξη πραγμάτων».

Το σχόλιο έγινε προς το τέλος της σύντομης ομιλίας του, όταν αναφερόταν στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ.  

«Ξέρετε», είπε, «είμαστε σε ένα σημείο καμπής, πιστεύω, στην παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία, στον κόσμο, που εμφανίζεται κάθε τρεις ή τέσσερις γενιές. Όπως μου είπε ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς σε μια ασφαλή συνάντηση τις προάλλες, 60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 1900 και 1946 και από τότε δημιουργήσαμε μια φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και αυτό έχει να συμβεί εδώ πολύ καιρό. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά πουθενά το χάος. Και τώρα είναι η ώρα που τα πράγματα αλλάζουν. Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων εκεί έξω και πρέπει να την οδηγήσουμε και πρέπει να ενώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο και να το κάνουμε».

21:40

Αντίθετος σε ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία ο Όλαφ Σολτς

AP Photo

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

21:35

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

21:20

Πεσκόφ: Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν...

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

AP Photo/Seth Wenig

Με τις μάχες επί ουκρανικού εδάφους να μαίνονται και Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της.

Ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass, ανέφερε επίσης ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες» και επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι Ουκρανοί συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό. «Υπάρχουν Ουκρανοί που συνεργάζονται, που θέλουν να αποφύγουν θύματα και βρίσκονται σε επαφή με τον στρατό μας», είπε επίσης. 

20:34

Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη

 Η Μαριούπολη στο επίκεντρο του αιματοκυλίσματος/AP Photo/Vadim Ghirda

AP Photo/Vadim Ghirda

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους.

19:50

Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη στο Γιβραλτάρ

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μετά την προσφυγή μιας πιστώτριας τράπεζας, έγινε γνωστό από τις αρχές, που συνδέουν αυτό το μέτρο με τις βρετανικές κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το σκάφος, με σημαία Μάλτας, το οποίο ονομάζεται Axioma, «είχε κατατεθεί αίτημα κατάσχεσης εκ μέρους μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ», ανέφερε χθες η κυβέρνησή του.

19:22

Ποιος θεωρείται εγκληματίας πολέμου

 

18:24

Ένας νεκρός από ρωσική επίθεση στο Κίεβο

AP Photo/Rodrigo Abd

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον έναν νεκρό, που φορούσε στρατιωτική στολή, από το επταώροφο κτίριο απ’ όπου υψωνόταν ακόμη καπνός.

Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο είπαν ότι επρόκειτο για επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε. Τα συντρίμμια του, δυο μεταλλικά κομμάτια μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν ορατά στο έδαφος, κοντά στο σημείο της επίθεσης.

18:17

Times: Τα ρωσικά σχέδια για τη Χερσώνα

Η Ρωσία σχεδιάζει να σπείρει τον «μεγάλο τρόμο» στην Χερσώνα απαγάγοντας κατοίκους και μεταφέροντάς τους στη ρωσική επικράτεια, ισχυρίστηκε ένας πληροφοριοδότης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με την επιστολή: το Κρεμλίνο δεν είναι πλέον διατεθειμένο να «παίξει όμορφα» με τους διαδηλωτές στην ουκρανική πόλη ενώ σε δεύτερη φάση θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «τρόμος από πόρτα σε πόρτα».

18:05

Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα

Ουκρανός στρατιώτης κοιτάζει με κιάλια σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου, στο Λίτιν.

AP Photo/Rodrigo Abd

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ψευδείς κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, συμμερίστηκε σήμερα την αξιολόγηση του Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάτι επικείμενο σε αυτό το θέμα αυτήν τη στιγμή».

17:50

Οργή απο το Κίεβο κατά της Ουγγαρίας

Οπως έγραψε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρετσουκ, στην σελίδα της στο Facebook, οι θέσεις των Ουγγρικών αρχών είναι κοντά σε αυτές της Μόσχας και όχι της Δύσης.

«Ακόμα και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν αντιδρούν όπως η ηγεσία της Ουγγαρίας. Πρόκειται για μια δυσάρεστη έκπληξη, πρώτα από όλα μεταξύ των Ουκρανών ουγγρικής καταγωγής, πολλούς από τους οποίους γνωρίζω προσωπικά. Δεν στηρίζονται οι κυρώσεις, δεν δίνουν όπλα, αλλά δεν επιτρέπουν και τη διέλευση φορτίων με όπλα άλλων χωρών από το έδαφος τους. Στην πραγματικότητα λένε «όχι» σε όλα... Τι συμβαίνει; Θέλετε φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο; Η μήπως θέλετε την Τρανσκαρπαθία μας; Θέλουν πραγματικά οι Ούγγροι πολίτες να έχουν τον ρόλο αυτών που προσπαούν να μας μαχαιρώσουν πισώπλατα σε δύσκολους καιρούς; Και για ποιο λόγο; Για μερικά δωράκια από τους Ρώσους;».

17:28

Λιγοστεύουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα στη Χερσώνα

© Fly Of Swallow | Dreamstime.com

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ενημέρωσε ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην Χερσώνα εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

«Τριακόσιοι χιλιάδες πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί κι όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.

16:35

Τεράστια η πίεση στο σύστημα Υγείας της Μολδαβίας

Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία ασκεί τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας που ζητά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 331.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και 100.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, είπε ο ο υπουργός Υγείας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που μεταδόθηκε ζωντανά από το Κισινάου.

16:05

Τι συμβαίνει στο διπλωματικό πεδίο

Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές δεν δίνουν στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δείχνουν αν έχουν βαλτώσει.

 

15:51

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί»

Συνεχίζει να παρομοιάζει τη ρωσική εισβολή με τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε «ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού. Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους. Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και την γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. «Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί», ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικά» τα όσα του είπε σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

15:36

Η κατάσταση στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριμπιάκοφ διαβεβαιώνει ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν επικοινωνία μέσω πρεσβειών, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί αμοιβαίο κλείσιμο των πρεσβειών.

Επέρριψε ευθύνες στη Δύση για τη διπλωματική ένταση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «διάλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης και της έντασης και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους για να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία».

Απέρριψε, ακόμη, κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα και προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν θα ανεχτεί την δημιουργία εργαστηρίων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία».

15:22

Η Renault επιστρέφει στη Ρωσία

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της στη Μόσχα σήμερα.

Η Renault κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της AvtoVaz, της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων στη Ρωσία, η οποία είναι και κατασκευάστρια του θρυλικού Lada.

15:19

Στις πλάτες της Ανατολικής Ευρώπης το προσφυγικό δράμα

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχείρησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι δεν τα κατάφεραν. 

Οπως ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ανέρχεται σήμερα σε 3.528,346 με περισσότερους από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει το σύνορο με την Πολωνία.

«Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας και έχει σημειωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα», είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση του Τύπου και πρόσθεσε ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.

«Μιλάμε για σχεδόν ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η ταχύτητα και η έκταση αυτής της ροής και αυτή η κρίση με τους εκτοπισμούς δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια».

Η Πολωνία, χώρα που φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο όγκο της ουκρανικής διασποράς στην περιοχή ακόμη και πριν από τον πόλεμο, έχει δεχτεί περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ενώ κάποιοι σκοπεύουν να κατευθυνθούν αλλού, η προσφυγική ροή ήδη έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις δημόσιες υπηρεσίες.

15:02

 

 

14:43

Ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο για τα εδάφη

Ο στενός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, σε μήνυμά του αναφέρει ότι ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο για τα εδάφη.

«Γίνεται για όλα όσα συμβολίζουν τον ρωσικό κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ετοιμοπόλεμες και με μεγάλες δυνατότητες ανεφοδιασμού.

14:39

 

 

14:33

Η ΕΕ ίσως συζητήσει την επιλογή νέου κοινού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει σε λίγες εβδομάδες εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

«Οι προτάσεις αυτού του είδους τέθηκαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε σεμινάριο που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αλλά νομίζω ότι η πραγματική απόφαση για αυτού του είδους τα μέτρα πιθανόν δεν θα λάβει χώρα αυτή τη στιγμή».

«Θα οδηγήσει και πάλι σε απόφαση για ένα κοινό εργαλείο η ανησυχία για αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ειδικά στην ευρωζώνη; Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Νομίζω ότι η πραγματική συζήτηση θα λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες από τώρα όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το τραπέζι», δήλωσε.

13:57

«Επικίνδυνες προτάσεις» πάλι στο τραπέζι του ΝΑΤΟ

Ορισμένες χώρες-μέλη έχουν επαναφέρει την ιδέα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Εχουν πέσει επικίνδυνες προτάσεις στο τραπέζι» της Συμμαχίας είπε ο Ορμπαν. Η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά αυτή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε- και είναι το καθήκον μας να προστατεύσουμε- ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση, έξω από τα εδάφη του», τόνισε ο Ουγγρος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση της Ουγγαρίας είναι σαφής: δεν θέλουμε να στείλουμε στρατιώτες ή όπλα έξω από τα εδάφη της Συμμαχίας».

13:35

Σημαντικές εξελίξεις της ημέρας

  • Το Κρεμλίνο δεν αντιτίθεται στην ιδέα δημοψηφίσματος στην Ουκρανία, αλλά τονίζει ότι θέλει να δει περισσότερα από την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις
  • Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποθέματα σε πυρομαχικά και τροφή για ακόμη τρεις ημέρες. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ίδιο ισχύει και με τα καύσιμα, ενώ συμπληρώνουν ότι οι διαδικασίες τροφοδότησης είναι χαοτικές.
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο σημειώνοντας ότι: Για τα ρωσικά στρατεύματα η Ουκρανία είναι η πύλη της Ευρώπης, την οποία θέλουν να παραβιάσουν. Ο Μάριο Ντράγκι με τη σειρά του έκανε λόγο για ηρωική αντίσταση, δεσμευόμενος ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.
  • Θέμα έχει προκύψει με ρεπορτάζ ρωσικής εφημερίδας στο οποίο γινόταν αναφορά για 10.000 νεκρούς στρατιώτες. Το ρεπορτάζ διορθώθηκε με δημοσιογράφο να τονίζει ότι η ιστοσελίδα δέχθηκε επίθεση από χάκερ.
  • Ανησυχία στην Οδησσό με τις πληροφορίες για χερσαία επιχείρηση κατά της πόλης από την Μαύρη Θάλασσα να πληθαίνουν. Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι κατοικημένες περιοχές δέχθηκαν πυρά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
  • Συνεχίζεται το δράμα της Μαριούπολης. Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει απελευθερώσει σχεδόν τη μισή περιοχή, με το Κίεβο να κάνει νέα έκκληση προς τη Μόσχα για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπει βοήθεια στους αμάχους και να αποχωρήσουν όσοι κάτοικοι επιθυμούν.
  • Οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν για την εγκαθίδρυση ενός Ταμείου Βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. 
     
13:26

Σηκώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουγγαρία

Συναγερμός τη Δευτέρα στην πολεμική αεροπορία της χώρας, καθώς ένα αγνώστου προέλευσης αεροσκάφος μπήκε από την Ουκρανία στον εναέριο χώρο της Ουγγαρίας.

Μαχητικά Gripen σηκώθηκαν στον αέρα και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στη βάση τους αφού επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του εναέριου χώρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που σήμανε συναγερμός στην αεροπορία της χώρας τις τελευταίες τρεις ημέρες. 

13:26

 Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να διακριβώσει την πληροφορία.

13:17

 

Η αθέτηση υποσχέσεων για μη ένταξη χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στο ΝΑΤΟ από πλευράς της Δύσης και η επιμονή της Ουκρανίας που πίστεψε ότι είχε ισχυροποιήσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις της με τη Δύση και ότι θα πετύχαινε ό,τι και οι Βαλτικές χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, την οδήγησαν να διαλέξει μόνη της το σχοινί που κρεμάστηκε. Αυτό, επαναλαμβάνω, δεν σημαίνει ότι δίνω άφεση αμαρτιών στη Ρωσία, όμως η Ουκρανία πρέπει να αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει Ε.Ε. και Ρωσία και όχι το κανάλι που τις χωρίζει.

 

13:00

 

 

12:45

Η αντίδραση της Μόσχας στα περί δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δέχεται τις δηλώσεις του Ζελένσκι για δημοψήφισμα επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία είναι… ανεξάρτητο κράτος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ρωσική πλευρά έχει καταθέσει εδώ και καιρό έγγραφα συμφωνίας προς τους Ουκρανούς, για να συμπληρώσει ότι η Μόσχα θα ήθελε να δει πιο ουσιώδεις συζητήσεις.

12:30

Ιστορίες… ηρωισμού από τα μέτωπα

Όπως ήταν αναμενόμενο και οι δύο πλευρές επιχειρούν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για την έκβαση των μαχών, καθώς σε εξέλιξη παραμένει ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα σε συνεργασία με τους αυτονομιστές έχουν απελευθερώσει σχεδόν τη μισή περιοχή της Μαριούπολης. Παράλληλα επισημαίνουν ότι εθνικιστές επιχειρούν να αποχωρήσουν από την πόλη μεταμφιεσμένοι σε πολίτες.

Σε άλλες αναφορές στα ρωσικά μέσα Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται και καλούν τους συναδέλφους τους να πράξουν το ίδιο για να σώσουν τις ζωές τους.

Στον αντίποδα το Κίεβο διαρρέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, μετά από αντεπίθεση, ανακατέλαβαν την πόλη Μακαρίβ, στα δυτικά του Κιέβου, με τις αρχές της χώρας να εκτιμούν ότι μετά από αυτή τη φερόμενη νίκη δυσκολεύει η ρωσική προσπάθεια για περικύκλωση της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου θα είναι «αυτοκτονία» για τα ρωσικά στρατεύματα.
 

12:12

Δεν ανακοινώθηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη. Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία "ανθρωπιστικών διαδρόμων" για την απομάκρυνση αμάχων.

12:06

Ένοχος ο Ναβάλνι για απάτη και για προσβολή δικαστηρίου

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ένοχο για ευρείας κλίμακας απάτη και για προσβολή δικαστηρίου. Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω "εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης".

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και κρατείται στη φυλακή Ποκρόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Στην τελευταία αυτή υπόθεση εις βάρος του, την οποία επίσης κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη, ο Ναβάλνι είναι αντιμέτωπος με επιπλέον 13 χρόνια φυλάκισης, όπως έχουν εισηγηθεί στο δικαστήριο ρώσοι εισαγγελείς ζητώντας την μεταφορά του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι σαφές ποιά ποινή του επιβλήθηκε.

Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση κεφαλαίων για το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία, και για προσβολή ενός δικαστή σε προηγούμενη δίκη.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Πούτιν για την επίθεση. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.

11:49

 

 

11:22

Ζελένσκι: Να συζητήσουμε για Κριμαία και Ντονέτσκ μετά την εκεχειρία

Κατάπαυση πυρός και εγγυήσεις ασφάλειας ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά και την κατάσταση σε Κριμαία και Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες ανέφερε ότι δεν διαπραγματεύεται με τελεσίγραφα, ενώ η όποια συμφωνία θα τεθεί μέσω δημοψηφίσματος στην κρίση του ουκρανικού λαού.
Μιλώντας, όμως σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα σημείωσε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους. Για την Κριμαία και το Ντονμπάς και για να βρουν όλοι μια διέξοδο, πρέπει να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα. Για τον λόγο αυτό ζητάω εγγυήσεις ασφάλειας για να σταμαήσει ο πόλεμος».

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αυτά τα θέματα από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τον Πούτιν.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι η χώρα του ζητά εγγυήσεις ασφάλειας και σε περίπτωση που εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.

10:57

Στο κόκκινο οι Βρυξέλλες

Οι πρεσβευτές θα συναντηθούν το απόγευμα για να προετοιμάσουν τις βάσεις για μια τριάδα συνόδων κορυφής υψηλού επιπέδου στη βελγική πρωτεύουσα την Πέμπτη - για το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους G7.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, αλλά μετά τους πρώτους γύρους κυρώσεων, η κόπωση φαίνεται να έχει αρχίσει να επέρχεται σε ορισμένες δυτικές χώρες της ΕΕ. Ενώ χώρες της ανατολικής ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, θέλουν η ΕΕ να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα αυξάνοντας τις κυρώσεις της, ορισμένες, όπως η Γερμανία, σηματοδοτούν την υποστήριξη για τη λήψη μιας παύσης ώστε να "επανεξεταστεί το αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής".

Σε μια προσπάθεια να έχουν κάτι να επιδείξουν μετά τη διήμερη συνάντησή τους, οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται τώρα στο να κλείσουν τυχόν τρύπες που υπάρχουν στις ήδη εφαρμοσμένες κυρώσεις. Αλλά ακόμη και εδώ, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το πόσο μακριά θα φτάσουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα παραθυράκια για τις κυρώσεις αφορούν άλλες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να επιβάλουν παρόμοιες ποινές, όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Κίνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα - αλλά ο Μισέλ δεν πρόσφερε στον Βρετανό ομόλογό του πρόσκληση για τις συνομιλίες της EUCO, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στους ηγέτες της ΕΕ μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αμφίβολα τα πρόσφατα σχόλια του Τζόνσον που συνέκριναν τον συνεχιζόμενο αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση με την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ βοήθησαν σε κάθε περίπτωση που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ...

Υπήρξε μεγάλη καλή θέληση στις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν το Brexit για χάρη της ενότητας μπροστά σε πολύ πιο υπαρξιακές απειλές, αλλά οι παρατηρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έδειξαν ότι η ίδια σκέψη μπορεί να μην επικρατήσει στο Λονδίνο. Πράγματι, η παρουσία του Τζόνσον στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ και της G7 μπορεί να είναι αρκετά κοντινή για να παρηγορήσει κάποιους.

Ο Καναδάς επίσης δεν προσκλήθηκε: Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις της G7 και του ΝΑΤΟ, δεν προσκλήθηκε ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Τριντό θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να "αναγνωρίσει ρητά μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία και ότι σύντομα θα της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας".

Αυτό οδηγεί σε ορισμένες εκνευρισμένες αντιδράσεις από χώρες που αντιτίθενται στην παραχώρηση στην Ουκρανία αυτού του καθεστώτος. "Κανένας υπουργός (ή πρεσβευτής για το θέμα αυτό) δεν είναι διατεθειμένος να πει στους ηγέτες τους ότι πρέπει να κάνουν άλλη μια συζήτηση για κάτι για το οποίο μόλις βρήκαν λύση πριν από 1,5 εβδομάδα", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σε γραπτό μήνυμα. "Θα κάνουμε τον Μπάιντεν να υποφέρει άλλες 10 ώρες συζήτησης για ένα θέμα που μόλις λύσαμε;"

10:56

 

 

10:51

Τρανς γυναίκες από την Ουκρανία αποκλείονται στα σύνορα

Μια διαφορετική πτυχή του προσφυγικού δράματος αναδεικνύουν οργανώσεις δικαιωμάτων αναφέροντας ότι εκατοντάδες τρανς γυναίκες έχουν αποκλειστεί από το να περάσουν τα σύνορα, καθώς στα διαβατήριά τους αναφέρεται ακόμη το φύλο και το όνομα γέννησης.

Η διαδικασία αλλαγών στα επίσημα έγγραφα είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει αρκετές αξιολογήσεις ψυχολογικής κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι αρκετές τρανς γυναίκες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ωστόσο η γενική επιστράτευση ανδρών ηλικίας 18 έως 60 ετών σημαίνει ότι όποι@ έχει διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται το αρσενικό φύλο είναι πιθανό να αποκλειστεί από το να περάσει τα σύνορα.

Μια από τις τρανς οργανώσεις της Ουκρανίας αναφέρει ότι υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, αλλά το 90% αυτών δεν θα έχει καταφέρει.

10:31

Το Πεκίνο προειδοποιεί για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, Λιού Πενγκούι προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι κυρώσεις κατά Κινέζω αξιωματούχων θα αποτελέσουν σοβαρή παραβίαση των διεθνών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή την καταπίεση θρησκευτικών μειονοτήτων, ωστόσο η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ημέρες δύσκολων συνομιλιών, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι το Πεκίνο στηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα και δεν αποκλείεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Ο Κινέζος διπλωμάτης σχολίασε σχετικά ότι οι κυρώσεις αποτελούν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

10:24

Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου ανακοίνωσε η Μόσχα

Σύμφωνα με την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα εννέα Ρώσοι στρατιώτες απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης.
 

10:22

 

Σπάνια χαραμάδα φωτός σε μιαν άλλη σκοτεινή υπερεθνικιστική οργάνωση που πολεμά τους Ρώσους εισβολείς, έχοντας ενταχθεί στις λεγόμενες Μονάδες Εδαφικής Αμυνας του ουκρανικού στρατού, ρίχνει επιτόπιο ρεπορτάζ των απεσταλμένων στο Κίεβο του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24, Τζέιμς Αντρέ και Τζόναθαν Γουόλς. Πρόκειται για την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που ιδρύθηκε το μακρινό 1929 και αποτέλεσε ουσιαστικά τον κορμό του εθνικιστικού κινήματος της Ουκρανίας. Διασπάστηκε το 1940 και επικεφαλής της πιο ριζοσπαστικής της φράξιας OUN-B έγινε ο περιβόητος Στεπάν Μπαντέρα, ηγετική φιγούρα του ουκρανικού εθνικισμού.

 

10:00

Βαθαίνει ο διχασμός στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία και η Ουγγαρία φρενάρουν ένα πιθανό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, βαθαίνοντας τις διαφορές στο μπλοκ σχετικά με τον τρόπο περαιτέρω τιμωρίας της Μόσχας για τις αδυσώπητες επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Μιλώντας χθες έξω από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Λιθουανός απεσταλμένος Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις δήλωσε ότι είναι «αναπόφευκτο» να αρχίσει να συζητείται ένα εμπάργκο πετρελαίου, επειδή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ρωσίας. Αλλά η Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές εξαρτήσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να το αποκόψουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ούγγρος ομόλογός της Πέτερ Σιτζάρτο δήλωσε ότι «η επιβολή κυρώσεων στην ενέργεια είναι σίγουρα μια κόκκινη γραμμή για εμάς».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά τους Ευρωπαίους. Τα σχόλια έρχονται πριν από τις συναντήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Ε.Ε.αυτή την εβδομάδα, όπου είναι πιθανό να συζητηθούν περισσότερες κυρώσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το πώς θα περιορίσουν την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

09:49

 

 

09:25

Βίντεο από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Η Μόσχα απάντησε στην κριτική για τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, ενώ κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες που φέρονται να απεικονίζουν βαρύ οπλισμό στο εμπορικό κέντρο προτού αυτό καταστραφεί ολοσχερώς.

«Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σε δημοσιογράφους. «Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

09:18

Τι συμβαίνει με τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες;

Θέμα έχει προκύψει με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας, το οποίο έκανε λόγο για σχεδόν 10.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Ο επίσημος απολογισμός πεσόντων που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο είναι 498 νεκροί, ωστόσο η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ρεπορτάζ για 9.861 νεκρούς.

Το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter πως είτε ο ιστότοπος της Κομσομόλσκαγια Πράβντα υπέστη πειρατεία, ή η εφημερίδα είχε την πληροφορία αυτή από δικές της πηγές στο υπουργείο και τη δημοσίευσε.

Να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα κάνει λόγο για περισσότερους από 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. 

09:11

Ο Μπάιντεν «βλέπει» χρήση χημικών και βιολογικών από τον Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει τις ρωσικές αιτιάσεις πως η Ουκρανία διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα, τα οποία απέκτησε με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ωστόσο εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο δικό της οπλοστάασιο.

Χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

09:10

Σειρήνες παντού στην Ουκρανία

Σε κατάσταση συναγερμού οι μεγάλες πόλεις της χώρας με σειρήνες να έχουν ηχήσει σε: Σουμί, Μικολάιβ, Τερνόπολη, Πολτάβα, Κροβοχράντ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβανο-φράνκιβσκ, Ζακαρπάτια, Τσερνίβτσι, Ντιπρο, Ρίβνε, Βολίν, Τσερκάσι, Οδησό, Ομπλάστ
 

09:03

Συνάντηση οποιασδήποτε μορφής με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου