Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Ιούλ 2022
Μηνύματα Μπέρμποκ προς την Τουρκία, αλλά και αναφορές στην κοινή ιστορική μνήμη
Κλίκ για μεγέθυνση












Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI




28.07.2022, 18:50
 
«Καρφί» για το προσφυγικό: «Οι ευρωπαϊκές μας αξίες ισχύουν και στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Αν δεν τις υπερασπιστούμε εκεί, θα χαθούν»

«Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, πριν πάει στην Τουρκία. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη, ενώ υποσχέθηκε αλληλεγγύη στο έργο της υποδοχής προσφύγων.

Επίσης, αναφέρθηκε στις μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις ευθύνες για τις θηριωδίες των Ναζί που βαρύνουν τη Γερμανία.

Στη δήλωσή της με αφορμή το ταξίδι της στην Ελλάδα, η Αναλένα Μπέρμποκ, που θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι «η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό,τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας».

«Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη -στη στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισήμανε.

Όσον αφορά τις θηριωδίες των Ναζί εναντίον των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ότι «σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μένα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή - γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και τα γραφεία της -επί Κατοχής- Κομαντατούρ.

Στήριξη στο προσφυγικό με αναφορά στις ευρωπαϊκές αρχές

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., και προφανώς στη σκιά των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις, είπε ότι «θέλει να ακούσει επιτόπου» τι πρέπει να κάνουμε ως Ε.Ε. ώστε να είναι ασφαλή τα κοινά μας εξωτερικά σύνορα, αλλά και επίσης να είναι ασφαλείς οι άνθρωποι «που αναζητούν σε εμάς καταφύγιο με κίνδυνο της ζωής τους». 

«Το έργο που φέρει εις πέρας η Ελλάδα για όλους εμάς είναι τεράστιο και αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη», είπε.

Αργότερα, πάντως, κατά την επίσκεψή στον καταυλισμό των προσφύγων στο Σχιστό, η Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι η αφορμή για προωθήσει αυτό που αποκάλεσε «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στη θάλασσα» και να αντιταχθεί στις συνοπτικές απελάσεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

«Οι ευρωπαϊκές μας αξίες ισχύουν και στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Αν δεν τις υπερασπιστούμε εκεί, θα χαθούν», είπε επίσης σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Αιγαίο και Μεσόγειος

Όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό θέμα στις συνομιλίες που θα έχει στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. «Το μήνυμά μας επίσης εκεί θα είναι: τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», είπε.

Όπως επισήμανε ωστόσο, «η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος και συνδέεται με τη χώρα μας όσο καμία άλλη χώρα. Η καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων χτυπά και για τις δύο χώρες. Γι' αυτό είναι για εμένα σημαντικό να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα συνομιλήσουμε ανοιχτά: για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία φέρνει μια αχτίδα ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη κρίση πείνας, για τον κοινό σχεδιασμό στο ΝΑΤΟ».

Στη δήλωσή της τόνισε πάντως ότι στην Τουρκία θα θίξει και τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν «εν μέρει θεμελιώδεις διαφορές»: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Και εδώ θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δρόμοι μας να συγκλίνουν και πάλι».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου