“Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε το Sinn Féin θα κερδίσει την εξουσία” είπε ένας μεγάλος επιχειρηματίας στην εφημερίδα The Guardian αλλά προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Είναι τόσο μεγάλη η μεταμόρφωση στα νότια των συνόρων (Ιρλανδία) και το συνεχόμενο φλερτ με τη μεσαία τάξη, που δημιουργεί εντάσεις γύρω από την πολιτική ταυτότητα του κόμματος στα βόρεια σύνορα (Βόρεια Ιρλανδία).

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ζήτησε από τον Gerry Adams, πρώην μέλος της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και πρόεδρο του κομμάτος μεταξύ 1983 και 2018, να απολογηθεί για ένα σλόγκαν που έκανε ευθεία αναφορά στον IRA.

Πολλοί αναλυτές, έχουν αποδόσει αυτή την σημαντική ανάπτυξη του κόμματος στην Ιρλανδία στις χαρισματικές δυνάμεις της νέας αρχηγού, Mary Lou McDonald, που δεν έχει καμία ανάμειξη με την εποχή των Ταραχών και εκτιμάται ότι συμβολίζει μια δυναμική ρήξη με το παρελθοντικό καθεστώς.

Επιπλέον, αυτή η αξιόλογη άνοδος του κόμματος, όπως αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις οφείλεται και στην αλλαγή τακτικής και πολιτικής, σύμφωνα με την οποία προτεραιοποιούνται ζητήματα όπως η στέγαση, η οικονομιία, και η υγεία και όχι τόσο το θέμα της ενωμένης Ιρλανδίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο Sinn Féin με 35%, ενώ τα άλλα δύο κόμματα που έχουν σχηματίσει συνεργατική κυβέρνηση το Fianna Fáil και Fine Gael παίρνουν από 20% το καθένα.

Το κόμμα προεκλογικά έχει συστηματικά επιδοθεί σε καμπάνιες και κινήσεις που θα αποδυναμώσουν τους συνδέσμους με το σκοτεινό παρελθόν και εσκεμμένα έχει ανακοινώσει πολιτικές που αποφορτίζουν το κόμμα στα μάτια της μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, δεν αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική για χαμηλό φόρο εισοδήματος των επιχειρηματιών, και δήλωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους μόνο για το 3% των μεγαλύτερων εισοδημάτων.

Πρόκειται για ένα κόμμα μυστικοπαθές και πολύ μεγάλη κομματική πειθαρχία στο εσωτερικό του. Η πρόεδρος McDonald συμβούλεψε τα υπόλοιπα μέλη να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τα συνδικάτα και με τις ομάδες συμφερόντων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ανάληψη της εξουσίας.

Ένας Ιρλανδός ιστορικός και πολιτικός αναλυτής, ο Diarmaid Ferriter παρομοιάζει την άνοδο του Sinn Féin με αυτή του  Fianna Fáil στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου και την ανεξαρτησία του 1921. Το Fianna Fáil είχε μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένα κόμμα “στη σκία των όπλων” αλλά το ξεπέρασε πολύ γρήγορα δίνοντας έμφαση στα “εξαιρετικά διαπιστεύτηρια συντηρητικών πεποιθήσεων που είχαν τα μέλη, δεδομένου ότι δεν ήταν κομμουνιστές και δεν ήταν άθεοι, πρόσθεσε. Το “Sinn Féin προφανώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την κληρονομιά από τις Ταραχές που θα εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά δε φαίνεται αυτό να επηρεάζει την ανοδική του πορεία και την πολιτική αλλαγή που πραγματοποιείται και που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται και στην αλλαγή των γενεών”.

πηγη: https://thepressproject.gr