«Έχω ήδη δηλώσει ότι οι Κροάτες στη Βοσνία είναι πιο σημαντικοί για μένα από όλα τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα», δήλωσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Ο Μιλάνοβιτς ανέφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, η οποία, κατά τη γνώμη του, «ξέρει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα». Πρόσθεσε επίσης ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας δεν αποτελούν μείζον πρόβλημα για το Ζάγκρεμπ.

Σημείωσε ότι η άρνηση της Κροατίας να επικυρώσει τη συμφωνία ένταξης θα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα συμφέροντα της Κροατίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Κροατών στη χώρα αυτή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιχ-Ράντμαν χαρακτήρισε το σχέδιο του Μιλάνοβιτς «εκβιασμό» και «μη ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προσπαθούν να συνυπάρξουν, με βάση τη Συμφωνία του Ντέιτον, δύο οντότητες, η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, υποχρεώνοντας όμως και τις δύο σε αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων. Η πλειονότητα των Βοσνίων στην ομώνυμη οντότητα είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι Κροάτες είναι καθολικοί, ενώ στην οντότητα των Σέρβων, οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η συμφωνία του Ντέιτον  καθόριζε επιπλέον πως η αμφισβητούμενη περιοχή «Μπέρτσκο» θα διοικούνταν με κοινή διαιτησία μεταξύ των δύο ομοσπονδιών.

πηγη: https://tvxs.gr