Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 04 Μάρ 2024
Σοκ στη Γερμανία με τους ρωσικούς κοριούς
Κλίκ για μεγέθυνση
O καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον υπουργό Αμυνας Μπόρις Πιστόριους | EPA/HANNIBAL HANSCHKE

 

 
Στο ντοκουμέντο ακούγονται συζητήσεις σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, κάτι στο οποίο αντιτίθεται επισήμως ο Σολτς, αλλά και για πιθανά πλήγματα στη γέφυρα της Κριμαίας

Ενα σκάνδαλο υποκλοπών ταλανίζει αυτές τις μέρες τη γερμανική κυβέρνηση. Οχι, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν παρακολουθούσε κρυφά πολιτικούς, δημοσιογράφους κι επιχειρηματίες. Στην περίπτωσή μας, οι Ρώσοι φέρονται να υπέκλεψαν συνομιλίες Γερμανών αξιωματούχων οι οποίες εκθέτουν την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας. Κι αυτό γιατί στο εν λόγω ντοκουμέντο ακούγονται συζητήσεις σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, κάτι στο οποίο αντιτίθεται επισήμως ο Σολτς, αλλά και για πιθανά πλήγματα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η ιστορία ξέσπασε την Παρασκευή όταν η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του ρωσικού δικτύου Russia Today, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Telegram ένα ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας περίπου 30 λεπτών με τη συνομιλία ανάμεσα στον επικεφαλής της Luftwaffe, της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Ινγκο Γκέρχαρτς, και τρεις υφισταμένους του. Η συζήτηση αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο αποστολής πυραυλικών συστημάτων Taurus, βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων, τα οποία ζητά το Κίεβο αλλά αρνείται κατηγορηματικά ο Σολτς καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στο μέτωπο. Γίνεται επίσης κουβέντα για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία, αλλά και για πιθανούς στόχους που θα μπορούσαν να πλήξουν οι Ουκρανοί, ανάμεσά τους τη γέφυρα που ενώνει την Ουκρανία με την Κριμαία. Παρ’ όλο που από το ντοκουμέντο -εφόσον είναι γνήσιο- δεν προκύπτει ότι έχει δοθεί πολιτικά το πράσινο φως για την αποστολή των Taurus, η διαρροή ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από τη Γερμανία να δώσει άμεσα εξηγήσεις, προσθέτοντας ότι «τυχόν αποφυγή απαντήσεων θα θεωρηθεί παραδοχή ενοχής». Σχολιάζοντας το γεγονός ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε το Σάββατο από την Τουρκία, όπου συμμετείχε σε ένα διπλωματικό φόρουμ, ότι το ηχογραφημένο ντοκουμέντο δείχνει πως οι υποστηρικτές της Ουκρανίας «δεν θέλουν καθόλου να αλλάξουν πορεία και στοχεύουν να καταφέρουν στρατηγικό πλήγμα κατά της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

Από το γερμανικό υπουργείο Αμυνας είπαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της συνομιλίας, ενώ ο καγκελάριος Σολτς, φανερά θορυβημένος, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη διαρροή και πρόσθεσε ότι η υπόθεση «πρέπει να διαλευκανθεί πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα». Ο δε υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε τη διαρροή μέρος του «επικοινωνιακού πολέμου» που διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαρροές

«Αν αυτή η ιστορία αποδειχθεί αληθινή, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά προβληματικό γεγονός», σχολίασε στο δίκτυο RND ο Κόνσταντιν φον Νοτς, βουλευτής των συγκυβερνώντων Πρασίνων. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ρόντερικ Κιζεβέτερ είπε στη Handelsblatt ότι θεωρεί γνήσια τη συνομιλία και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περισσότερων διαρροών. «Η υπόθεση είναι διπλά ανησυχητική», δήλωσε στο Spiegel ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Aλεξάντερ Ντόμπριντ. «Αφ’ ενός», συνέχισε, «επειδή, όπως φαίνεται, οι Ρώσοι κατάφεραν να υποκλέψουν απόρρητες συνομιλίες, αφ’ ετέρου διότι ο καγκελάριος ενδεχομένως ψεύδεται όταν λέει ότι αρνείται την αποστολή των Taurus». Πρόσθεσε, τέλος, ότι ο Σολτς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, κάτι που ζητούν και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης.

Το λιγότερο που προκύπτει από αυτή την υπόθεση, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες υπόγειες κινήσεις και διαμάχες για στενότερη εμπλοκή της Γερμανίας στο ουκρανικό μέτωπο, είναι ότι η ασφάλεια των επικοινωνιών αποδεικνύεται διάτρητη. Σύμφωνα με το Spiegel, το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται, η συνομιλία έγινε μέσω της πλατφόρμας Webex και όχι μέσω κάποιου ασφαλούς εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας των ενόπλων δυνάμεων. Οπως παραδέχτηκε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα άμυνας Μαρί Αγκνες Στρακ Τσίμερμαν, «πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως τα επίπεδα ασφαλείας και αντικατασκοπίας γιατί είναι φανερό ότι υστερούμε σε αυτόν τον τομέα».

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου