Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Μάρ 2024
Η αμφιθυμία της Γεωργίας ως προς τις κυρώσεις στη Ρωσία
Κλίκ για μεγέθυνση






Φωτογραφία: Shutterstock/Eugene Berman



Της Katie Shoshiashvili | Euractiv

 7:00 (ενημέρωση: 12:04 )

 
 

 

Η στάση της Γεωργίας για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας τέθηκε υπό έλεγχο πέρυσι αφού η γεωργιανή κυβέρνηση ενέκρινε τη συνέχιση των απευθείας πτήσεων με τη Ρωσία, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν τη συμμετοχή της χώρας στην αποφυγή κυρώσεων.

«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά θα κάνουμε τα πάντα ώστε το έδαφός μας να μην χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των κυρώσεων», τόνισε στις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση τον Νοέμβριο του 2023 το υποστήριξε, αξιολογώντας την ευθυγράμμιση της Γεωργίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Η Τιφλίδα επέδειξε επίσης ενεργή δέσμευση στην αποτροπή της χρήσης της επικράτειάς της ή των εγγεγραμμένων νομικών οντοτήτων για την αποφυγή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γεωργιανή κυβέρνηση έχει δείξει σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Gharibashvili είπε ότι οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο.

Τον Μάιο του 2023, ο Gharibashvili, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, υποστήριξε επίσης ότι ο περιορισμός του εμπορίου μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Ο Gharibashvili τόνισε τη δυσαναλογία μεταξύ του όγκου εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία σε σύγκριση με τον όγκο της Γεωργίας, δηλώνοντας: «Ό,τι εμπορεύεται η ΕΕ με τη Ρωσία σε τέσσερις ημέρες, εμείς εμπορευόμαστε με τη Ρωσία σε ένα χρόνο».

Τόνισε επίσης ότι ο ετήσιος εμπορικός τζίρος της Γεωργίας με τη Ρωσία είναι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χαρακτηρίζοντάς τον ως ασήμαντο στο πλαίσιο της ρωσικής οικονομίας.

Ενώ το αφήγημα της κυβέρνησης παρέμενε ανταγωνιστικό, η προσέγγιση της χώρας στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν το αντίθετο.

Το 2022, το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας (NBG) έδωσε εντολή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τηρήσουν τις απαιτήσεις των αντίστοιχων οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εθνική διατηρεί τμήμα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης στον κλάδο, συντονίζοντας τις κυρώσεις με τις τράπεζες και διενεργώντας ελέγχους που σχετίζονται με κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι επιχειρήσεις στη Γεωργία έχουν αυξήσει τους πόρους που αφιερώνονται στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις, υιοθετώντας προγράμματα για τον εντοπισμό ζητημάτων.

Αντιφατική συμπεριφορά

Η συμπεριφορά της Γεωργίας φαίνεται αντιφατική, καθώς απέχει από την καταδίκη των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η ίδια εισέβαλε το 2008 από τη Ρωσία.

Η Μόσχα ελέγχει πάνω από το 20% του εδάφους της Γεωργίας, με στρατιωτικές βάσεις στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Κυνικά, η Μόσχα έχει λάβει μέτρα για την ανάπτυξη στενότερων ταξιδιωτικών δεσμών, παρόλο που οι πολιτικές σχέσεις έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, συμπεριλαμβανομένων των  απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και της άρσης των απαιτήσεων βίζας για τους Γεωργιανούς υπηκόους, που επιβλήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι επαινούν την τρέχουσα προσέγγιση της Γεωργίας στον πόλεμο, το 2022, οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 6,8% στα 652 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 79% στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαέξι ετών. Αν και σε σύγκριση με το 2023 με το 2022, η οικονομική εξάρτηση της Γεωργίας από τη Ρωσία μειώθηκε , κυρίως λόγω των μειωμένων εμβασμάτων.

Αναστροφή της Εθνικής Τράπεζας της Γεωργίας

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Otar Partskhaladze, πρώην γενικό εισαγγελέα της Γεωργίας και γεωργιανό-ρώσο επιχειρηματία, για τη συνεργασία του με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο Παρτσχαλάτζε διατηρεί στενούς δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γεωργίας και τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο.

Ο Ιβανισβίλι επιβεβαίωσε   τη στενή φιλία μεταξύ του Παρτσχαλάτζε και του γιου του, Μπέρα Ιβανισβίλι, ο οποίος είναι επίσης νονός του εγγονού του Παρτσχαλάτζε.

Ένα έγγραφο που αναφέρεται στην επιρροή της Ρωσίας στη Γεωργία υπογραμμίζει πώς η FSB και ο αξιωματικός Aleksandr Onishchenko χρησιμοποίησαν τον Partskhaladze για να επηρεάσουν την κοινωνία και την πολιτική της Γεωργίας προς όφελος της Ρωσίας.

Ο Onishchenko επέβαλε επίσης κυρώσεις και βοήθησε τον Partskhaladze να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, ενώ επιβλήθηκαν επίσης περιορισμοί στις ρωσικές συμβουλευτικές εταιρείες του Partskhaladze.

Μετά την επιβολή κυρώσεων στον στενό συνεργάτη του Ιβανισβίλι, Παρτσχαλάτζε, η Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας περιόρισε αρχικά την πρόσβασή του σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Αυτό έγινε αφότου το τμήμα OFAC του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εισήγαγε περιοριστικά μέτρα για τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα τους Ειδικά Ορισμένοι Υπήκοοι (SDN).

Μετά από αυτή την απόφαση, οι ηγέτες του Γεωργιανού Ονείρου υποστήριξαν ομόφωνα ότι ο Παρτσχαλάτζε δεν είχε καμία δημόσια υπηρεσία τα τελευταία 10-11 χρόνια, τονίζοντας την  ιδιότητά του ως ιδιώτη.

Αλλά στη συνέχεια άρχισαν να αμφισβητούν την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις, προκαλώντας κριτική από τον σημερινό πρωθυπουργό της Γεωργίας Kobakhidze, αποκαλώντας την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας «αντισυνταγματική» και καταγγέλλοντας την πρόεδρο Salome Zourabishvili ότι ζήτησε έρευνα.

Η Εθνική έχει πλέον ανατρέψει την απόφασή της, αντανακλώντας τα επιχειρήματα του Kobakhidze. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γεωργίας και την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, οι γεωργιανοί πολίτες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν διεθνείς κυρώσεις εκτός εάν καταδικαστούν από γεωργιανό δικαστήριο.

Στη συνέχεια, τρεις από τους αντιδιοικητές της τράπεζας και ένας σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας παραιτήθηκαν . Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον Τζέιμς Τζον, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Γεωργία, να σηματοδοτεί πιθανές επιπτώσεις για την NGB.

Στις Βρυξέλλες, ο νομοθέτης της ΕΕ Petras Auštrevičius (Ανανέωση, Λιθουανία) παρατήρησε ότι ορισμένες αποφάσεις της NGB δεν πρέπει να εξατομικεύονται. Διαφορετικά, η τράπεζα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή της.

Ένα μήνα μετά την αναίρεση της απόφασης, ο Ζουραμπισβίλι ανακάλεσε τη γεωργιανή υπηκοότητα του Παρτσχαλάτζε, δηλώνοντας ότι ένας πρώην αξιωματούχος της Γεωργίας που έχει επιβληθεί κυρώσεις θα έπρεπε να δικαστεί σύμφωνα με τη γεωργιανή νομοθεσία.

Αφού η Εθνική όρισε ότι οι διεθνείς κυρώσεις ίσχυαν για γεωργιανούς πολίτες μόνο όταν ένα εθνικό δικαστήριο εξέδωσε ένοχη απόφαση.

Στη συνέχεια, η γεωργιανή υπηκοότητα του Partskhaladze τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς είχε διπλή υπηκοότητα τόσο για τη Γεωργία όσο και για τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε στον πρόεδρο να ανακαλέσει τη Γεωργιανή υπηκοότητα του Παρτσχαλάτζε. Αργότερα μεταβίβασε όλη την περιουσία και τη γη του στη Γεωργία στον γιο του, Andria Partskhaladze.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως καθώς η Γεωργία πλησιάζει στη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών εκλογών και στην εκπλήρωση των εννέα βημάτων για την ένταξη που περιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνολική πρόοδος της Γεωργίας στα προτεινόμενα εννέα βήματα της Επιτροπής της ΕΕ θα είναι υψίστης σημασίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν ουσιαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τις εκλογές, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά των αξιών της ΕΕ και την ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ.

Υπό το φως των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Γεωργία έχει επιδείξει ευθυγράμμιση με τις διεθνείς και τις προσπάθειες της ΕΕ για υποστήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γεωργία δεν υποστηρίζει τις καταδικαστικές δηλώσεις.

Αν και η ευθυγράμμιση της Γεωργίας με τις δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ παρέμεινε σχετικά σταθερή (44% το 2022, 43% τον Αύγουστο του 2023), η Γεωργία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ευθυγράμμισής της με τις δηλώσεις της ΕΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του προγράμματος FREIHEIT για τα μέσα ενημέρωσης για τη Γειτονιά της Ευρώπης, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μέσων και Πληροφοριών (EMIF).

[Επεξεργασία: Rajnish Singh/Alexandra Brzozowski]

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου