Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Μάρ 2024
Γερμανοβρετανικός διάλογος: Το ουκρανικό αίτημα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην ατζέντα
Κλίκ για μεγέθυνση





 

Ο γερμανοβρετανικός στρατηγικός διάλογος ιδρύθηκε το 2021 για να διευκολύνει τις πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής. [EPA-EFE/Filip Singer]

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Πέμπτη την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο γερμανοβρετανικός στρατηγικός διάλογος ιδρύθηκε το 2021 για να διευκολύνει τις πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή τη φορά,  προηγήθηκε μια νέα δημόσια συζήτηση σχετικά με την προμήθεια στην Ουκρανία γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

«Τίποτα δεν θα πρέπει να μας εμποδίσει να βοηθήσουμε, αρκεί ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ να μην σκοτώσει έναν Ρώσο στρατιώτη», δήλωσε ο Κάμερον στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο τέλος της συνάντησης, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του ότι τα νέα οπλικά συστήματα θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Εδώ και αρκετό καιρό, το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της – μια κίνηση που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει.

Οι γερμανικής κατασκευής πύραυλοι Taurus έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήξουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια.

Παρόλο που οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για τις διαφορές πρέπει να παραμείνουν πίσω από κλειστές πόρτες, η υποστήριξη του Κάμερον για την παροχή στην Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

«Φυσικά, ερχόμαστε επίσης στο ζήτημα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε.

«Και σε όλους εκείνους στη Γερμανία, αλλά και παντού […] που θα ήθελαν να δουν ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, θα ήθελα να πω [… ότι] η ειρήνη επιτυγχάνεται μέσω της δύναμης, με την απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να νικήσει», τόνισε ο Κάμερον.

η Μπέρμποκ, με τη σειρά της συμφώνησε ότι «όποιος θέλει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον σκόπιμο επιθετικό και εξοντωτικό ρωσικό πόλεμο πρέπει τώρα να κινητοποιήσει όλα τα μέσα αυτοάμυνας για την Ουκρανία», χωρίς να αναφερθεί ευθέως σε οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. «Όποιος το αγνοεί αυτό […] ενεργεί από αμέλεια», πρόσθεσε.

«Η δύναμη της πολιτικής [είναι] ότι είστε έτοιμοι να προβληματιστείτε, να εξετάσετε», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο Κάμερον τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αναρωτιέται κανείς αν «τους δίνουμε όλα όσα χρειάζονται για να νικήσουν;».

Απαντώντας, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της αναρωτιέται ξανά κάθε μέρα τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία».


 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου