Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Ιαν 2024
Γαλλοβρετανική σύμπραξη προχωράει στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας τέταρτης γενιάς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Μαζί, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να επωφεληθούν από τις συνέργειες που αναδύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR). [Shutterstock]

Η βρετανική εταιρεία Newcleo και η γαλλική εταιρεία NAAREA πρόκειται να συνάψουν στρατηγική εταιρική σχέση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των πυρηνικών τεχνολογιών τέταρτης γενιάς, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες σε συνέντευξή τους στο Euractiv Γαλλίας, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Le Figaro την Τρίτη (16 Ιανουαρίου).

Την Τρίτη, οι δύο νεοφυείς επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «υποστηρίξουν τη βιομηχανική, τεχνολογική, επιστημονική και ρυθμιστική ανάπτυξη» των πυρηνικών αντιδραστήρων τέταρτης γενιάς, γνωστών ως προηγμένων αρθρωτών αντιδραστήρων (AMR), όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Αυτή η κατηγορία αντιδραστήρων, μέρος της ευρύτερης οικογένειας των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), συνδυάζει διάφορες τεχνολογίες με το μοναδικό χαρακτηριστικό της χρήσης ήδη χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων από υφιστάμενους αντιδραστήρες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν ήδη έργα σε εξέλιξη.

Ενώ η NAAREA αναπτύσσει μια πυρηνική μικρο-γεννήτρια ταχύτατων νετρονίων σε τήγμα άλατος ικανή να παράγει 40 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 80 MW θερμότητας, η Newcleo αναπτύσσει δύο έννοιες για μίνι-ταχύτατους αντιδραστήρες με ψύξη μολύβδου (30 MW και 200 MW).

Και τα δύο έργα έχουν προγραμματιστεί για παρόμοιες ημερομηνίες: Το 2026 για το μη πυρηνικό πρωτότυπο και το 2030 για το πρώτο πρωτότυπο με καύσιμα.

Μαζί, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να επωφεληθούν από τις συνέργειες που αναδύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR).

Υπό αυτή την έννοια, η σύμπραξη «συμπληρώνει τη μεγάλη βιομηχανική συμμαχία για τους SMR που θα ξεκινήσει σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σύμφωνα με το δελτίο τύπου των εταιρειών.

Η συμμαχία που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Euractiv.

Η εστίαση της εταιρικής σχέσης

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες, η έμφαση θα δοθεί στον κύκλο καυσίμου, στη χρηματοδότηση των υποδομών του κύκλου καυσίμου, στην έρευνα και στη βιομηχανική ανάπτυξη.

Αν και οι τομείς αυτοί εργασίας είναι πολύ διαφορετικοί, οι ομάδες των δύο κατασκευαστών συνεργάζονται ήδη σε ορισμένους από αυτούς, «ιδίως στην έρευνα, έναν τομέα όπου ίσως υπήρχε λιγότερη επαφή», δήλωσε ο David Briggs, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της NAAREA, σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να παρέχει ακόμη και μια κοινή ερευνητική βάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με την πλατφόρμα τεχνολογίας βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας (SNETP), ένα κέντρο ανταλλαγής και επιρροής για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη.

Ένας άλλος βασικός τομέας εργασίας για την εταιρική σχέση είναι η ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης για τους κανόνες πυρηνικής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ζήτημα που συχνά τίθεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς των SMR.

«Είχαμε ήδη ανεπίσημες συζητήσεις για το θέμα αυτό με τις αρχές άλλων κρατών μελών στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της NuclearEurope», μιας επαγγελματικής ένωσης, πρόσθεσε ο Briggs.

Στόχοι

Ως πρώτο βήμα, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να βρουν χώρους για το πρωτότυπό τους το 2024 και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε σχάσιμο υλικό.

Για να συζητηθεί αυτό, θα πραγματοποιείται μια συνάντηση μία φορά τον μήνα, υπό την καθοδήγηση μιας συντονιστικής επιτροπής που αποτελείται από τον Briggs και τον Ludovic Vandendriesch, διευθύνοντα σύμβουλο της Newcleo για τη Γαλλία.

«Η χρονική στιγμή ανταποκρίνεται τόσο στην περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσο και στην ανάγκη να αναδειχθούν ευρωπαϊκά έργα 4ης γενιάς, ώστε να έχουμε λύσεις στον κινεζικό και αμερικανικό ανταγωνισμό», υπογραμμίζει ο Briggs.

Τώρα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τέτοιων προϊόντων, σύμφωνα με μελέτη της  εταιρικής σύμπραξης NAAREA- Newcleo, αν και σκοπεύει να επεκταθεί σε όλες τις νεοσύστατες επιχειρήσεις 4ης γενιάς που εργάζονται με τα γρήγορα νετρόνια και επιθυμούν να το πράξουν.

«Δεν περιμέναμε αυτή τη συμφωνία για να κάνουμε επαφές και να συνεργαστούμε με άλλες εταιρείες του τομέα», δήλωσε ο Briggs.

«Αν ενεργήσουμε γρήγορα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες σε ένα οικοσύστημα», πρόσθεσε ο David Vannier, επικεφαλής των κυβερνητικών σχέσεων της Newcleo, σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Δημόσια και κοινοτική χρηματοδότηση

«Η συνεργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας της γαλλικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών να σημειώσουν πρόοδο στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Συνεργαζόμαστε άμεσα μαζί τους», εξηγεί ο Vannier.

Ως απόδειξη αυτού, η NAAREA και η Newcleo είναι και οι δύο νικητές της πρόσκλησης υποβολής σχεδίων «Καινοτόμοι πυρηνικοί αντιδραστήρες» στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Γαλλία 2030», το οποίο έχει προβλέψει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την πυρηνική βιομηχανία.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους πόρους, αν και ελπίζουν να επωφεληθούν τελικά από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε», δήλωσε ο Briggs.

Ταυτόχρονα, η συμμαχία για τους SMR, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για άσκηση πίεσης για Σημαντικό Έργο Κοινών Ευρωπαϊκών Συμφερόντων (IPCEI) σε αυτόν τον τομέα κατά το πρότυπο άλλων συμμαχιών: μπαταριών, ηλιακής ενέργειας, υδρογόνου και άλλων.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου