Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Δεκ 2022
Qatargate / Μια κακοσμία πάνω από τις Βρυξέλλες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αυτή τη φορά οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν ότι μισή ημέρα αρκούσε για μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Λες και φοβήθηκαν μήπως τους πλακώσει το βαρύ κάκοσμο σύννεφο που σκεπάζει τη βελγική πρωτεύουσα από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, όταν και έσκασε το σκάνδαλο που όλοι αποκαλούν Qatargate, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως συνδεθεί με τη μικρή χώρα του Κόλπου που μπήκε στις ζωές όλων των Ευρωπαίων λόγω Μουντιάλ. Στο μεταξύ, στο κάδρο φαίνεται να έχει μπει και το Μαρόκο, ενώ δεν λείπουν τα σενάρια για την ανάμειξη στην αποκάλυψη του σκανδάλου ξένων μυστικών υπηρεσιών που λειτούργησαν ως αρωγοί των βελγικών διωκτικών Αρχών.

Αυτό που σίγουρα έχουν παρουσιάσει οι βελγικές Αρχές είναι βαλίτσες παραγεμισμένες με ευρώ που όλα μαζί ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύρια. Οι πραγματικές πληροφορίες βγαίνουν έτσι κι αλλιώς με το σταγονόμετρο και οι δικηγόροι, κυρίως εκείνοι της κρατούμενης ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή, εκμεταλλεύονται αυτό το δεδομένο για να διακινήσουν δικές τους εκδοχές της πραγματικότητας.

Ισως μετά τις 22 Δεκεμβρίου να μάθουμε περισσότερα, όταν η κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά παρουσιαστεί τελικά για την απολογία της προκειμένου να αποφασιστεί και το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη της. Αλλά μέχρι τότε ίσως να έχουν προστεθεί κι άλλα στοιχεία στο παζλ, αφού κάθε μέρα έρχονται και νέες αποκαλύψεις.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη η Εισαγγελία των Βρυξελλών ζήτησε την άρση της ασυλίας της έπειτα από αίτημα της OLAF (Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για άλλο όμως θέμα, που δεν σχετίζεται με το Κατάρ, αλλά με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω εικονικών αμοιβών συνεργατών της. Για το ίδιο θέμα ζητήθηκε η άρση ασυλίας και της Μαρίας Σπυράκη (Ν.Δ.) για αμοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες, ο οποίος όμως δεν ήταν εκεί. Κάποιοι ανησυχούν τώρα για τη φήμη της Ελλάδας. Άλλωστε, έρευνες για εικονικές πληρωμές συνεργατών του είχε αναγκαστεί να υποστεί από τη μεριά της OLAF στο παρελθόν και ένας άλλος Έλληνας ευρωβουλευτής, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η ουσία είναι όμως ότι μέσα από την απίστευτη αυτή ιστορία και τα όσα μεταφέρει ο βελγικός Τύπος αποκαλύπτεται μια τεράστια σήψη στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι αν οι αποκαλύψεις θα περιοριστούν στην Εύα Καϊλή και στους τρεις Ιταλούς που συνεργάζονταν μαζί της ή θα επεκταθούν σε πολύ περισσότερους ευρωβουλευτές. Ήδη αρκετοί έχουν παραδεχτεί ότι προσεγγίστηκαν για να λειτουργήσουν «βοηθητικά» για το Κατάρ, είτε από την ίδια την Εύα Καϊλή είτε από άλλες πλευρές. Ανεξέλεγκτα θα είναι τα πράγματα αν αποκαλυφθεί ότι οι ενέργειες επηρεασμού δεν περιορίστηκαν στο έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένο μετά την πανδημία Κοινοβούλιο, αλλά χτύπησαν και τον πυρήνα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, την ίδια την Κομισιόν.

Για παράδειγμα, οι πολύ «όμοιες» με εκείνες της ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώσεις του Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά για τα επιτεύγματα του Κατάρ στον εργασιακό τομέα γέννησαν πολλά ερωτήματα, τα οποία έσπευσε να διαλύσει με δηλώσεις του ο ίδιος. Φυσικά, αυτό που επισημαίνουν πολλοί είναι ότι αν κάποιοι ήθελαν να επηρεάσουν σημαντικές αποφάσεις της Ε.Ε. απέναντι στο εμιράτο, δεν θα τους αρκούσαν οι ψήφοι και οι διπλωματικές ικανότητες της Εύας Καϊλή, αλλά θα χρειάζονταν πολύ ισχυρότερους διαμορφωτές γνώμης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ίδια η Ε.Ε. και τα όργανά της, πέρα από τις δραματικές δηλώσεις των εκπροσώπων τους, που δηλώνουν «ανήσυχοι και σοκαρισμένοι», θα έχουν τη διάθεση να ερευνήσουν σε βάθος το θέμα ή απλώς θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ζημιές. Αφετέρου παραμένει αμφίβολο το αν διακινούμενες «βελτιωτικές» προτάσεις αρκούν για να διασφαλίσουν ότι τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν.

Ελάχιστοι πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι μια αυστηροποίηση των κανόνων διαφάνειας για τις συναντήσεις μελών του Κοινοβουλίου ή της Επιτροπής με κάποιον από τους 30.000 λομπίστες που τριγυρνούν στις Βρυξέλλες θα εμπόδιζε πραγματικά όποιον θα ήθελε να επηρεαστεί ή να εξαγοραστεί στο μέλλον. Το «όλον» σύστημα ασθενεί σοβαρά εκ των έσω και θα χρειαστεί πολιτικά γενναίες παρεμβάσεις και όχι απλές αισθητικού χαρακτήρα μικροδιορθώσεις. Γι’ αυτό κανείς δεν λιποθύμησε από έκπληξη όταν το σκάνδαλο βγήκε στον αέρα…

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου