Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Νοέ 2022
Μέτωπο με τη Δύση ανοίγει η Κίνα
Κλίκ για μεγέθυνση












Σαρλ Μισέλ

AP Photo/Michel Euler




08.11.2022, 20:48
 
 

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στο Πεκίνο η Κίνα βρέθηκε στο στόχαστρο. Μεταξύ άλλων: για απόπειρα επηρεασμού των εκλογών στον Καναδά, την ματαίωση μετάδοσης ομιλίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Σαγκάη και τις επενδύσεις του σχεδιάζει να κάνει η Ταϊβάν στη Λιθουανία.

Όπως γράφει το Spiegel, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει προειδοποιήσει ότι το Πεκίνο προσπαθεί να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία στη χώρα του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναδικού καναλιού Global News, η Κίνα φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει ένα "μυστικό δίκτυο" υποψηφίων στις εκλογές του 2019. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (CSIS)  είχαν προειδοποιήσει τον Τριντό για την "εκτεταμένη εκστρατεία" του Πεκίνου με στόχο την επιρροή και την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών. "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να ενδυναμώσουμε την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην μάχη κατά της ξένης ανάμειξης στους θεσμούς μας" είπε χθες ο Τριντό. "Δυστυχώς βλέπουμε ότι χώρες, από όλο τον κόσμο, είτε είναι η Κίνα είτε άλλοι, συνεχίζουν να παίζουν επιθετικά παιχνίδια με τους θεσμούς μας και τις δημοκρατίες μας".

Το ρεπορτάζ του Global News ανέφερε ότι η Κίνα προσπάθησε να διοχετεύσει χρήματα με μεσάζοντες σε υποψήφιους που διατηρούν σχέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Επίσης αποπειράθηκε να "φυτέψει" πράκτορες στο γραφείο του πρωθυπουργού, να διαφθείρει πρώην αξιωματούχους και να εξαπολύσει επιθετική εκστρατεία κατά πολιτικών που δεν διατίθενται ευνοϊκά απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο θεωρούν απειλή. Δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτά τα σχέδια πέτυχαν και το Πεκίνο φυσικά αρνείται τις κατηγορίες. Ο Καναδάς θα πρέπει να σταματήσει να διατυπώνει σχόλια που μπορούν να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, ήταν η απάντηση του Κινεζικού υπ. Εξωτερικών, που σχολίασε και την σχεδιαζόμενη από την Ταϊβάν επένδυση στη Λιθουανία.

Την οργή του Πεκίνου προκάλεσε η ανακοίνωση της Ταϊβάν ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Λιθουανία για την κατασκευή ημιαγωγών. Η Κίνα είναι αντίθετη "με κάθε προσπάθεια" της Ταϊβάν "να συμμαχήσει με ξένες δυνάμεις και να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπ. Εξωτερικών, τονίζοντας ότι κάθε τέτοια κίνηση θα βρει "αποφασιστική αντίσταση" από το Πεκίνο.

Το θέμα της Λιθουανίας δεν είναι το μοναδικό που προκαλεί εντάσεις με την Ε.Ε. Οι οργανωτές της Διεθνούς Expo Εισαγωγών της Κίνας στη Σαγκάη ματαίωσαν την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επειδή- όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτοτρείο και το Reuters- επέκρινε τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε σε απεξάρτηση του εμπορίου από την Κίνα.

«O πρόεδρος Μισέλ προσκλήθηκε να μιλήσει στο φόρουμ στη Σαγκάη» είπε ο εκπρόσωπος του Μπάρεντ Λέιτς, στο Reuters,αλλά και στο AFP, «και όπως είχε ζητηθεί από τις κινεζικές αρχές, στείλαμε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο τελικώς δεν προβλήθηκε. Το αντιμετωπίσαμε μέσω των διπλωματικών καναλιών».

«Οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ. Οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της», δήλωσε στο AFP διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε.

Αλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να απαλείψουν από την ομιλία όλες τις αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία, θέμα που προκαλεί την «ευαισθησία» του Πεκίνου, αφού επισήμως η Κίνα εμφανίζεται «ουδέτερη» παραμένοντας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του επεισοδίου.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ένταση στον Ινδο-Ειρηνικό

Αυτό που σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ήταν οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με την Αυστραλία. Μιλώντας τηλεφωνικά με την Αυστραλή ομόλογό του, Πένι Γουόνγκ, ο Γουάνγκ  είπε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Αυστραλία θα πρέπει σταδιακά να αντιμετωπίσουν η μία τις «νόμιμες ανησυχίες» της άλλης και να συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν για να αποκαταστήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να επαναφέρουν τους δεσμούς τους σε καλό δρόμο, τόνισε ο Γουάνγκ σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Προσέγγιση στη Σαουδική Αραβία

Καθώς η σύγκρουση με τη Δύση βαθαίνει, η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει έναν μακροχρόνιο δυτικό σύμμαχο. Τη Δευτέρα, η Wall Street Journal ανέφερε για επικείμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Κίνα θέλει να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια συνάντηση μεταξύ του Σι και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρισκόταν στα σκαριά εδώ και μήνες, η οποία έχει πλέον προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε τις αναφορές για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σι στη Σαουδική Αραβία.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου