Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Ιούν 2022
Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός / Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όπως αυτοί προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, πρόκειται για μία συμφωνία – ορόσημο για το μέλλον της Εργασίας στην ΕΕ που φέρνει πιο κοντά τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καθορισμού του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

«Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη γραμμή της υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι θεσμοί βάζουν δύο εξαιρετικής σημασίας χαρακτηριστικά, κεντρικά αιτήματα των εργαζόμενων: την άμεση διασύνδεση των μισθών με ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αλλά και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην πραγματικότητα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας των μισθωτών και την ενίσχυση του ρόλου των συνδικαλιστικών φορέων ως εκπροσώπων του κόσμου της εργασίας στην διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης» επισημαίνει ο Κώστας Αρβανίτης και προσθέτει:

«Ακόμη σημαντικότερη όμως είναι η πρόνοια για μια "μεταβατική διαδικασία", στο τέλος της οποίας τα κράτη-μέλη ακολουθώντας αυτόνομες πολιτικές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ποσοστό κάλυψης των εργαζόμενων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας 80%. Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίσουν το ποσοστό των εργαζόμενων που δεν προστατεύονται από μια ισχυρή συμφωνία με αμοιβές πάνω από το όριο του καθορισμένου κατώτατου μισθού σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% του εργατικού δυναμικού».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «η υιοθέτηση σημαντικού μέρους των προτάσεων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπως και η θεσμική κατοχύρωση του κεντρικού τους ρόλου στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, στέλνει διπλό μήνυμα: αφενός προς τους εργαζόμενους της ΕΕ να μην απεμπολήσουν τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης, και αφετέρου προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα με θεσμικό σεβασμό, ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο και όχι με αυταρχικές αντεργατικές νομοθετήσεις όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με τη σημαντική αυτή συμφωνία η ΕΕ των 27 κάνει ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από τις μονεταριστικές πολιτικές της φιλελεύθερης χυδαιότητας που οδήγησαν στις μνημονιακές ακρότητες όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας. Με απλά λόγια: Η Ευρώπη επιχειρεί ένα βήμα αποκήρυξης των μνημονίων και των πολιτικών που επέβαλαν και που κάποιοι στην Ελλάδα μας πουλούσαν ως "σωτηρία" για τον τόπο και τους εργαζόμενους!».

«Ένα βήμα που θα παλέψουμε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς, προκειμένου η οδηγία να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει κομμάτι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αλλά και ένα βήμα που θα αγωνιστούμε για να έχει συνέχεια με ακόμη περισσότερες και δικαιότερες πολιτικές για τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην Ελλάδα μια κυβέρνηση σε αποδρομή προσπαθεί, όπως κάνει σταθερά τρία χρόνια τώρα, να επαναφέρει από το παράθυρο μνημονιακές ρυθμίσεις χωρίς μνημόνιο! Ενώ η ΕΕ δειλά – δειλά προσπαθεί να αλλάξει πολιτικές και να πείσει ότι έχει πάρει τα μηνύματα των καιρών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δέσμια επικίνδυνων εμμονών και ακόρεστων ελίτ, τραβά τη χώρα στο μνημονιακό χτες, και τους εργαζόμενους στη φτώχεια.

Και στα εργασιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου που πρέπει να φύγει το συντομότερο» καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου