Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Δεκ 2022
Μελόνι: Η Ιταλία μπορεί να αναλάβει τα ηνία της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής
Κλίκ για μεγέθυνση









Η Ιταλία θα υιοθετήσει μια «μη ληστρική αλλά συνεργατική στάση» όσον αφορά την αφρικανική αγορά που μιμείται την προσέγγιση του Ματέι, δήλωσε η Μελόνι στο συνέδριο. [EPA-EFE/FABIO FRUSTACI]

Η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει «ηγετικό έθνος» στην αντιμετώπιση του εξτρεμιστικού ριζοσπαστισμού και στην προώθηση ενός «ενάρετου μοντέλου συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών χωρών», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων Μεσογειακών Διαλόγων [(Med)iterranean Dialogues] στη Ρώμη, η Μελόνι παρουσίασε το σχέδιό της που ονομάστηκε «σχέδιο Ματέι» για την Αφρική – το οποίο πήρε το όνομά του από τον εκλιπόντα ιδρυτή της Eni, Ενρίκο Ματέι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε δικαιότερες και πιο συνεργατικές εταιρικές σχέσεις με τις χώρες που φιλοξενούν πετρέλαιο, οι οποίες θεωρήθηκαν ως άμεση πρόκληση για τις ρυθμίσεις που συνήθως διαπραγματεύονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η Ιταλία θα υιοθετήσει μια «μη ληστρική αλλά συνεργατική στάση» όσον αφορά την αφρικανική αγορά που μιμείται την προσέγγιση του Ματέι, δήλωσε η Μελόνι στο συνέδριο.

Πριν γίνει πρωθυπουργός, η Μελόνι είχε επιτεθεί σφοδρά στη Γαλλία για τις ληστρικές πολιτικές της στην Αφρική:

«Άθλιοι είναι εκείνοι όπως η Γαλλία που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την Αφρική, τυπώνοντας χρήματα για 14 αφρικανικά έθνη στα οποία εφαρμόζουν κυριαρχικό δικαίωμα, βάζοντας τα παιδιά να δουλεύουν στα ορυχεία, εξάγοντας πρώτες ύλες όπως στον Νίγηρα. Η Αφρική σας ξεφεύγει (…) και η λύση είναι να απελευθερωθεί η Αφρική από ορισμένους Ευρωπαίους», είχε πει τότε.

Η Μεσόγειος χωρίζει αλλά και ενώνει την ΕΕ και την Αφρική, δήλωσε η ίδια στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή αυτή είναι «προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» των ευρωπαϊκών και αφρικανικών κρατών.

Στις «πιο επείγουσες» προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας περιλαμβάνονται «η πλήρης και διαρκής σταθεροποίηση της Λιβύης» και η ανάληψη ηγετικής θέσης στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του «εξτρεμιστικού ριζοσπαστισμού» στην υποσαχάρια περιοχή.

«Η Ιταλία είναι και μπορεί να είναι πολύ περισσότερο ένας φυσικός μεντεσές και μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου και της Ευρώπης», κατέληξε η Μελόνι.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου