Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Ιούν 2022
Quo vadis Francia;
Κλίκ για μεγέθυνση


18.06.2022, 16:26
 
Οι Γάλλοι προσέρχονται και πάλι στις κάλπες για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών και ο Εμανουέλ Μακρόν κρατά... την ανάσα του για να δει αν θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι ● Αν δεν τα καταφέρει, γνωρίζει καλά πως έρχονται δύσκολες μέρες γι’αυτόν στο Κοινοβούλιο καθώς η αντιπολίτευση του ενισχυμένου Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν πρόκειται να του «χαριστεί» ποτέ

Quo vadis Francia; Το ερώτημα «πού πας Γαλλία;» είναι αυτό που θα κυριαρχήσει την επομένη του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι σε πείσμα του ακραία πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, που θέλει και συνήθως βγάζει νικητή, αυτή τη φορά νικητής μάλλον δεν θα υπάρξει.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη Μακρόν να είναι, κατά πάσα πιθανότητα, λίγες έδρες κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και την παράταξη Μελανσόν να έχει περί τις 200 έδρες. Οι δημοσκοπήσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι βεβαίως μειωμένης αξιοπιστίας. Και αυτό διότι συνήθως σε κάθε (μονοεδρική) εκλογική περιφέρεια οι περισσότεροι από τους περίπου 120.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο δεν μπορούν να επιλέξουν τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος της αρεσκείας τους, διότι αυτός στον πρώτο γύρο απέτυχε να προκριθεί, δηλαδή να είναι ο ένας από τους δύο πρώτους. Αύριο λοιπόν οι -κατά πάσα πιθανότητα ακόμα λιγότεροι από την προηγούμενη Κυριακή- ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες, με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν το κατά τη γνώμη τους «μη χείρον βέλτιστον» κόμμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου του Μακρόν και ενός του Μελανσόν. Το δίλημμα «Κέντρο ή Αριστερά;» δεν έχει κατά τις τελευταίες δεκαετίες τεθεί στους Γάλλους, αλλά η λογική λέει ότι οι ψηφοφόροι της Δεξιάς θα τείνουν να θεωρήσουν μη χείρον βέλτιστον το Κέντρο. Οση αξία μπορεί να έχει η λογική σε τέτοιες καταστάσεις. Εν πάση περιπτώσει όμως αύριο οι Γάλλοι θα έχουν μπροστά τους 419 υποψήφιους της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικούς Ρεπουμπλικανούς, δηλαδή της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς.

Στις 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με έναν υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έχουν συνήθως μεγάλη πιθανότητα σφάλματος. Το 2017 εμφάνιζαν την παράταξη Μακρόν να κερδίζει 400 με 450 από τις 577 έδρες, ενώ εκ του εκλογικού αποτελέσματος πήρε 350 έδρες.

Αν ωστόσο η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας δεν καταφέρει να γίνει και κοινοβουλευτική, τότε ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει μπροστά του δύσκολες μέρες. Μπορεί βεβαίως να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως συνέβη επί Μιτεράν με πρωθυπουργό τον Ροκάρ, όμως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές της δεκαετίας του 1980. Το ενδεχόμενο να αναζητήσει «αποστάτες» από τον χώρο των Ρεπουμπλικανών, που μάλλον θα εκλέξουν πάνω από 50 βουλευτές, δεν αποκλείεται.

Ηδη ο μόνος εν ζωή νικητής προεδρικών εκλογών αυτού του κόμματος, ο Νικολά Σαρκοζί, έχει ταχθεί υπέρ της προσχώρησης στην παράταξη Μακρόν, με τους πολιτικούς φίλους του να δηλώνουν πως «το εθνικό συμφέρον υπερέχει του κομματικού». Ενα εθνικό συμφέρον που άλλωστε επικαλέστηκε αυτή την εβδομάδα και ο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τους Γάλλους να του δώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία διότι «σε καιρούς πολέμου πρέπει η Γαλλία να μπορεί να λαμβάνει αμέσως κρίσιμες αποφάσεις», αλλά και διότι δεν θα πρέπει η Γαλλία «να προσθέσει στη διεθνή αταξία και μια εθνική αταξία».

Για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν βεβαίως «αταξία» είναι αυτά που λέει και πιστεύει ο Μακρόν. Ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς τού καταλογίζει μεταξύ άλλων και τάσεις βοναπαρτισμού που εξ ορισμού δεν συνάδουν με τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας, γνωρίζοντας βεβαίως πόσο έχει αρχίσει να ενοχλεί τον μέσο Γάλλο η λεγόμενη «Μακρονία», δηλαδή ο διόλου δημοφιλής κύκλος απρόσιτων πολιτικών στελεχών, άγνωστων στην κοινωνία, που κινούνται περί τον Μακρόν.

Η κρίσιμη ψήφος

Ο Μελανσόν γνωρίζει πάντως ότι για να κερδίσει στις αυριανές εκλογές, κάτι που δείχνει πραγματικά να πιστεύει, πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες οι κάτω των 35 ετών ψηφοφόροι οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών το 71% προτίμησε την αποχή.

Αν συμβεί αυτό, τότε ο Μακρόν θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα τον κατευθύνει προς τα αριστερά, όπως άλλωστε θα πρέπει και πολλοί στην Ευρώπη να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι στις τρεις μεγαλύτερες οικονομικά και πληθυσμιακά χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καμία κυβέρνηση δεν στηρίζεται από δεξιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σπανίως συμβαίνει. Οση φυσικά σημασία και αν έχει σήμερα αυτό.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου