Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Μάρ 2022
Αναιμική διπλωματία και βόμβες κατά αμάχων
Κλίκ για μεγέθυνση












Πολίτες καλύπτουν με πλαστικό τα σπασμένα παράθυρα στα διαμερίσματά τους έπειτα από πυραυλική επίθεση στο Κίεβο.




17.03.2022, 08:54


Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης των αντιπροσωπειών. Βομβαρδισμοί και μάχες σε πλήρη εξέλιξη. Αμετακίνητες στις θέσεις τους οι δύο πλευρές. - Διαρκής Ενημέρωση.

► Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική αντιπροσωπεία μέσω βιντεοδιάσκεψης ανακοίνωσε η Μόσχα.

► Ανυποχώρητες εμφανίζονται οι δύο πλευρές, όμως οι δηλώσεις περί συμφωνίας πληθαίνουν

►Το Κίεβο να ζητά σεβασμό των συνόρων του 1991 και το Κρεμλίνο να ξεκαθαρίζει ότι δεν σταματά τις επιχειρήσεις.

► Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

► Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη. Έχουν διασωθεί πάνω από 100.

► Νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση. Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις με αναφορές για συγκρούσεις και βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές.

► Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος έξι χωρών, με αντικείμενο την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

20:09

Δηλώσεις Μακρόν για το ουκρανικό με προεκλογικό άρωμα

Η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας σήμερα το προεκλογικό του πρόγραμμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διήρκησε 4 ώρες, αν έκανε λάθος το 2019 οπότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό διευκρίνισε ότι έτσι είχαν τα πράγματα όταν έκανε την εν λόγω δήλωση, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας εκείνη την εποχή και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Τουρκίας που απειλούσε «άλλο κράτος μέλος».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο σύντομα, χωρίς να το αποκλείει. Σημείωσε ότι «ο ρόλος μου είναι περιμένω την κατάλληλη στιγμή. Δεν  αποκλείω τίποτα, αλλά θα το κάνω μόνο όταν είναι χρήσιμο». 

19:41

Προειδοποιήσεις G7 με αναφορές σε εγκλήματα πολέμου

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή. Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.

19:26

Περισσότεροι από 30.000 έχουν αποχωρήσει από τη Μαριούπολη

Στο επίκεντρο για ακόμη μια ημέρα η μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, όπου καταγράφηκε η επίθεση σε θέατρο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο.

Σύμφωνα με τις αρχές της Μαριούπολης έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 350.000.

Σε μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτιών της πόλης έχει καταστραφεί».

Οι περισσότεροι από τους πολίτες που έχουν αποχωρήσει έχουν κατευθυνθεί προς Ζαπορίζια και Μπερντιάνσκ, ενώ αναφορικά με τον βομβαρδισμό του θεάτρου δεν υπάρχει νεώτερη ενημέρωση για τον απολογισμό των θυμάτων. 

 

19:05

Πληθαίνουν οι αναφορές σε συμφωνία παρά τη μεγάλη απόσταση

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη σκιά των αιματηρών συγκρούσεων πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το κενό ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει μεγάλο, επισημαίνουν Δυτικοί διπλωμάτες, προσθέτοντας όμως ότι και οι δύο πλευρές παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις συνομιλίες.

Από το Κίεβο, ωστόσο διαμηνύουν ότι ένα κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσε να ξεκινήσει να γράφεται, όμως η οποιαδήποτε πρόοδος εξαρτάται από τη στάση του Κρεμλίνου. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας σημείωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποδεχθεί μια μόνιμη εκεχειρία.

18:47

Η Σλοβακία πρόθυμη να στείλει S-300 στην Ουκρανία

Την πρόθεση της Μπρατισλάβας να συνδράμει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Διευκρίνισε, πάντως, πως για να το κάνει αυτό θα πρέπει το ΝΑΤΟ να παράσχει στη χώρα αντικαταστάσεις.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, πάντως, ο οποίος επισκέπτεται τη Σλοβακία ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να κάνει καμία ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό. 

18:35

Τι πιστεύουν Έλληνες και Ευρωπαίοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια δημοσκόπηση του Politico με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.  Αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με κατοίκους άλλων πέντε χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν Έλληνες σε δημοσκόπηση της Euroskopia σχετικά με τη ρωσική εισβολή.

18:28

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τις 24 Φεβρουαρίου με μια ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, «την αποδέσμευση τις επόμενες ημέρες ενός χαρτοφυλακίου οικονομικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε συμφωνία με τη δέσμευση που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία θα παράσχει επίσης αμυντικό εξοπλισμό και μια στήριξη σε καύσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε, ταυτόχρονα, να «συνεχίσει τις προσπάθειες (της Γαλλίας) σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσει το κόστος για τη Ρωσία της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεών της», συμπλήρωσε το υπουργείο.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, «στη σημασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σχετικά με την ασφάλεια των πολιτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία».

17:41

Στο Ουμάν ο Έλληνας πρόξενος

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα καταλύσει σήμερα πλησίον του Ουμάν και αναμένεται να συνεχίσει για Μολδαβία αύριο πρωί, ενημερώνουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη με κατεύθυνση δυτικά. Χθες, Τετάρτη, έφτασε στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

17:37

Σπέκουλα της Bild με την πτήση Λαβρόφ

Ένα ρεπορτάζ της σκανδαλοθηρικής γερμανικής εφημερίδας απασχολεί σήμερα την επικαιρότητα.

Σύμφωνα με αυτό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε για το Πεκίνο, όμως δεν έφτασε ποτέ εκεί, καθώς το αεροπλάνο που τον μετέφερε άλλαξε πορεία στη Σιβηρία και επέστρεψε στη Μόσχα.

AP PHOTO

Το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει θέση για το δημοσίευμα, ωστόσο η Bild διατυπώνει ερωτήματα για το εάν το Πεκίνο αρνήθηκε να δεχθεί τον Ρώσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ή εάν ο Πούτιν αποφάσισε να τον καλέσει να επιστρέψει.

Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ρωσικής εισβολής, ενώ έχει εμφανιστεί επικριτική απέναντι στη Δύση για το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Μόσχα έχει ζητήσει οικονομική και στρατιωτική συνδρομή από την Κίνα, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.
 

17:19

Τα «είπαν» ξανά Πούτιν και Ερντογάν

Επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν κοινή επιθυμία να αναπτύξουν περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο: Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα τα διμερούς ατζέντας. Υπήρξε θετική αξιολόγηση των πρόσφατων συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια και τη Μόσχα και εκφράστηκε κοινή επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη ευεργετικής εμπορικής και οικονομική συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών έργων στον τομέα της ενέργειας.

16:58

Ποντόλιακ: Μπορεί να έχουμε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις επισημαίνει στην εφημερίδα Wirtualna Polska: Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία θα αρχίσουμε να διοργανώνουμε τη συνάντηση Ζελένσκι- Πούτιν. [Η συμφωνία] μπορεί να είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες. Το μέρος [της συνάντησης] δεν μας απασχολεί. Μπορεί να είναι οπουδήποτε εκτός από τη Ρωσία.

16:45

Τουλάχιστον 21 νεκροί σε βομβαρδισμό κοντά στο πολιορκημένο Χάρκοβο.

Την ανακοίνωση έκανε το περιφερειακό γραφείο του εισαγγελέα, αναφέροντας ότι από πυρά πυροβολικού χτυπήθηκε «ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο» στην πόλη Μερέφα και ότι εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και «25 τραυματίες, 10 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση».  

Η πόλη Μερέφα είναι περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Χάρκοβο. «Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση που έγινε μέσω Facebook και συνοδεύεται από δυο φωτογραφίες των κτιρίων. 

16:44

Το Κίεβο θέλει την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη

Ειδήσεις βγάζει η συνάντηση του Ουκρανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία επικεντρώνονται στο να οργανώσουν συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνουν συζητήσεις για το πότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
 

16:37

Πάνω από 100 οι διασωθέντες στο θέατρο

Ουκρανικά μέσα αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι από το θέατρο στη Μαριούπολη, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για εκατοντάδες Ουκρανούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.

«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται με έναν συνεργάτη του δημάρχου της πόλης να δηλώνει στο Reuters: Το καταφύγιο άντεξε, τώρα καθαρίζονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των θυμάτων ακόμη. 

16:02

Η Γαλλία είναι έτοιμη να παρέμβει στη διαδικασία του ICJ κατά της Ρωσίας

Η Γαλλία «χαιρέτισε» την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICJ) να διατάξει την άμεση διακοπή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να «παρέμβει» στην εξέταση επί της ουσίας των «σοβαρών παραβιάσεων» του διεθνούς δικαίου για τις οποίες κατηγορείται η Μόσχα. 

Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «αυτή η απόφαση διατάσσει τη Ρωσία να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και των οποίων τα δηλωμένα προσχήματα ήταν να αποτρέψουν και να καταστείλουν μια υποτιθέμενη γενοκτονία στις περιοχές του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ στην Ουκρανία».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε την Τετάρτη τη Ρωσία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλίμακα των μαχών.

15:36

Το Ουζμπεκιστάν δεν θα αναγνωρίσει τις «δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν με ανακοίνωσή της έκανε έκκληση να βρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ, είπε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι ενώ το Ουζμπεκιστάν ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, είναι αντίθετο με τον πόλεμο.

Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ

AP Photo

Η οικονομία του Ουζμπεκιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς και από τα εμβάσματα από τους πολίτες του που εργάζονται εκεί.

Τα σχόλια του Καμίλοφ είναι η ισχυρότερη δήλωση κατά του πολέμου από τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της Ρωσίας μέχρι στιγμής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, δήλωσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες και τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και «πρέπει να αναζητηθούν νέες διπλωματικές ευκαιρίες για να επιλυθεί ειρηνικά η κατάσταση της σύγκρουσης».

15:18

Λονδίνο: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου»

Μία μέρα μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «εγκληματίας πολέμου», που προκάλεσε οργίλη αντίδραση από το Κρεμλίνο, και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών έκανε μια ανάλογη δήλωση.

Λιζ Τρους

AP Photo/Olivier Matthys

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη θέση του Αμερικανού προέδρου, η Λιζ Τρους είπε ότι «υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία» ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου.

«Υπάρχουν πολύ, πολύ ισχυρά τεκμήρια ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πίσω από αυτά», είπε.

«Είναι τελικά ένα ζήτημα που εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι ή δεν είναι εγκληματίας πολέμου και σε εμάς να παρουσιάσουμε τα τεκμήρια», πρόσθεσε.

15:05

Έρευνες για διασωθέντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Οι διασώστες των ουκρανικών αρχών έχουν ξεκινήσει τις έρευνες στα ερείπια ενός θεάτρου που φέρεται ότι κατέστρεψε η ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επιζώντες από την επίθεση της Τετάρτης.

Donetsk Regional Civil-Military Administration Council via AP

Οι αρχές αναφέρουν ότι στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο πάνω από 1.000 άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά. Οι ρωσικές δυνάμεις αρνούνται ότι ευθύνονται για το χτύπημα και υποστηρίζουν ότι στο κτίριο βρίσκονταν μαχητές των Ταγμάτων Αζόφ.

Ο Πέτρο Αντρουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης, είπε στο Reuters ότι κάποιοι άνθρωποι επέζησαν από την έκρηξη.

«Το καταφύγιο άντεξε. Τώρα καθαρίζονται τα ερείπια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων».

14:53

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης

Κοινή ανακοίνωση για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης εξέδωσαν ο Τομέας Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφέρει τα εξής:

Ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων, βομβαρδίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο απολογισμός είναι τραγικός : ανθρώπινες απώλειες  αμάχων και ολική καταστροφή ενός σημαντικού πολιτιστικού μνημείου στο κέντρο της Μαριούπολης.

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου που συνεχίζεται ενώ πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Οι εικόνες φρίκης προκαλούν οργή. Ιδίως η σπαρακτική εικόνα όπου φαίνεται γύρω από το θέατρο να είναι γραμμένη η λέξη «παιδιά» ώστε να μην δεχθεί επίθεση από τους εισβολείς.

Σήμερα μετρώνται απώλειες αμάχων αλλά και η βεβήλωση της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός του ιστορικού θεάτρου της Μαριούπολης υπογραμμίζει την καθολική βαρβαρότητα του πολέμου. Δημόσια κτίρια, μαιευτήρια, νοσοκομεία, θέατρα ισοπεδώνονται μετατρέποντας τις ζωντανές πόλεις του χθες στα έρημα τοπία του σήμερα.

Ο πολιτισμός δεν πρέπει να σιγήσει, για να νικήσει η ζωή. Είναι αναγκαίο να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε την άμεση παύση του πολέμου, την καταδίκη της εισβολής, τη διασφάλιση της ειρήνης.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους καλλιτέχνες, στους δημιουργούς, στους ανθρώπους της δοκιμαζόμενης Μαριούπολης.

Να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας, να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας.

14:50

Η UNESCO θα παρέχει στους δημοσιογράφους κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι θα παράσχει μια πρώτη παρτίδα από 125 κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα με το λογότυπο «ΡRESS» (ΤΥΠΟΣ), ώστε ο «μέγιστος δυνατός αριθμός δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία να έχουν αυτόν τον ζωτικό εξοπλισμό».

Η απόφαση του οργανισμού ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων για να καλυφθούν οι ανάγκες για επείγοντα μέσα προστασίας των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής πέντε δημοσιογράφοι -3 Ουκρανοί, ένας Γαλλοϊρλανδός και ένας Αμερικανός- έχουν σκοτωθεί.

© Cebas1 | Dreamstime.com

«Καθημερινά, δημοσιογράφοι και όλοι οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης ρισκάρουν τη ζωή τους στην Ουκρανία για να ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό και ολόκληρο τον κόσμο για όσα συμβαίνουν στον πόλεμο», υπογραμμίζει η Όντρεϊ Αζουλάι, γενική διευθύντρια της Unesco. 

«Χιλιάδες δημοσιογράφοι εργάζονται στο πεδίο στην Ουκρανία, συχνά χωρίς τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση των Ουκρανών δημοσιογράφων που κάποτε ασχολούνταν με τοπικά θέματα και οι οποίοι έγιναν πολεμικοί ανταποκριτές χωρίς να είναι πάντα προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν», προσθέτει.
 

14:34

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Σι την Παρασκευή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με κεντρικό θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

AP Photo/Susan Walsh, File

Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

14:28

Σολτς-Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβαν ότι η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας, απαντώντας για μια ακόμη φορά εμμέσως πλην σαφώς και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

AP Photo/Michael Sohn, pool

«Μέρα με τη μέρα ο Πούτιν φέρνει θάνατο και φρίκη στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και οδύνη στον δικό του λαό (…) Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν και εκείνος και μόνο είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τόσων Ρώσων στρατιωτών», επισήμανε ο Σολτς, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία με οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «πληρώνει ήδη ακριβό τίμημα, καθώς οι βαριές κυρώσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομία της», αλλά ξεκαθάρισε και εκείνος ότι «το ΝΑΤΟ φέρει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτή η σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερη οδύνη, θάνατο και καταστροφή». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ξεκινήσει και πάλι έναν δρόμο προς τη δημοκρατία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

14:13

Η HRW καταγγέλλει την Ουκρανία ότι παραβιάζει δικαιώματα Ρώσων κρατουμένων

Η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων, λέει η ΜΚΟ Human Rights Watch.

Σε ανακοίνωσή της καλεί την Ουκρανία να σταματήσει να δημοσιοποιεί εικόνες Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, τονίζοντας ότι αυτό παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης.

«Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να δημοσιεύουν βίντεο με φυλακισμένους Ρώσους στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να στέλνουν μηνύματα για να τους εκθέσουν δημόσια, ειδικά αυτούς που ταπεινώνονται ή απειλούνται», αναφέρει η ανακοίνωση.

14:09

Η Ιταλία εξετάζει περιορισμό εξαγωγών πρώτων υλών

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές πρώτων υλών, ώστε οι βιομηχανίες της να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εν μέσω ουκρανικής κρίσης.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιταλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ελέγχει τη δυνατότητα εισαγωγής περιορισμών όπως δασμοί και άδειες για την εξαγωγή ορισμένων πρώτων υλών», όπως σίδηρος, χαλκός, άργιλος, νικέλιο και γεωργικά προϊόντα.

14:04

ΔΟΜ: Αυξημένος ο κίνδυνος εμπορίας των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία

Την ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Μπορεί οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως μετά τον μαζικό εκτοπισμό, οι αρχικές αναφορές ωστόσο εντός και εκτός της Ουκρανίας είναι ενδεικτικές για τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τις ευαλωτότητες όσων φεύγουν από τον πόλεμο», επισημαίνει ο οργανισμός.

AP Photo/Markus Schreiber

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, «ενώ μεταξύ ατόμων που υπόσχονται μεταφορά ή ανάλογες υπηρεσίες, υπήρξαν ενδείξεις πιθανής εκμετάλλευσης». Γι' αυτό το λόγο, ο διεθνής οργανισμός ζητάει από άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν βοήθεια μεταφοράς και διαμονής, να είναι σε συντονισμό με τοπικές υπηρεσίες προστασίας και να διευκολύνουν την καταγραφή με το να μοιράζονται με επίσημους φορείς στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσίες διαμονής των ανθρώπων, για να καταστεί δυνατή η κατάλληλη επίβλεψη και προστασία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, επισημαίνει ότι «αναφορές του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων - ορισμένοι από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι και χωρισμένοι από τους γονείς τους και υπήκοοι τρίτων χωρών». Όπως προσθέτει, «αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

13:58

Οι Λιθουανοί βουλευτές ζητούν δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, προσχωρώντας στην αντίστοιχη έκκληση που έχουν κάνει χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβενία.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα επιτρέψει στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ να επιτηρήσουν την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, όπως και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Πάντως και σήμερα το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχει οποιοδήποτε ρόλο στη δημιουργία και επιτήρηση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για να αποτρέψει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση οδηγώντας σε «πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, ζήτησε δημοσίως για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και το κοινοβούλιο της Εσθονίας προέτρεψε επίσης τους 29 εταίρους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το θέμα.

13:46

 

 

13:23

Κίεβο: Πρέπει η Ουκρανία να επιστρέψει στα σύνορα του 1991

Σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα που ίσχυαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται.

Η δήλωση αυτή, που έγινε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, αναφέρεται εμμέσως στο γεγονός ότι η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 -η περιοχή εξακολουθεί να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη έδαφος της Ουκρανίας- και ότι έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, που έχουν εξεγερθεί κατά της κυριαρχίας του Κιέβου από το 2014. Και οι δύο περιοχές ήταν μέρος της Ουκρανίας όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει επανειλημμένα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι δεν θα δεχθεί συμβιβασμό όσον αφορά την «εδαφική ακεραιότητα της χώρας του». 

«Η κύρια θέση του δεν έχει αλλάξει», είπε ο Ολέξι Αρέστοβιτς. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα εθνικά μας συμφέροντα».

13:10

Αντιαεροπορικά όπλα και στρατιώτες στέλνει στην Πολωνία το Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατεύσει τον πολωνικό εναέριο χώρο από τη ρωσική επιθετικότητα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος εξήγησε ότι θα στείλει στην Πολωνία το πυραυλικό σύστημα Sky Sabre και 100 στρατιώτες.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία και η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ασφάλεια των χωρών-μελών του στην ανατολική Ευρώπη.

Μπεν Γουάλας

AP Photo/Olivier Matthys

«Θα αναπτύξουμε το αντιαεροπορικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς Sky Sabre στην Πολωνία με περίπου 100 άτομα προσωπικό για να βεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα στην Πολωνία, προστατεύοντας τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση από τη Ρωσία».

13:00

Ζαχάροβα: «Εξαιρετικά επικίνδυνο» το αίτημα για αποστολή S-300

Με φόντο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τέτοιου είδους αιτήματα, όπως η προμήθεια στο Κίεβο συστημάτων αεράμυνας και ειδικά S-300, «συνάδει με την απερίσκεπτη πολιτική του Ζελένσκι», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. 

«Τέτοιες ανακοινώσεις», είπε, «είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και τέτοιου είδους οπλικά συστήματα θα είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Και μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχουν και ακόμα πιο επικίνδυνες συνέπειες».

Χθες το αμερικανικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι η Σλοβακία, που είναι μια από τις 3 χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν S-300, έχει επί της αρχής συμφωνήσει να στείλει σοβιετικού τύπου συστήματα αεράμυνας ως βοήθεια στο Κίεβο, ζητά όμως άμεση αντικατάστασή τους. 

Στο ρεπορτάζ του CNN επισημαίνεται ότι Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν την πιο σύγχρονη εκδοχή των S-300 και ότι το σύστημα που έχει η Ελλάδα είναι διαφορετικού τύπου από αυτά που χρησιμοποιούν τώρα οι Ουκρανοί, με αποτέλεσμα να προκύπτει το ερώτημα, εάν θα χρειάζονταν πιθανόν πρόσθετη εκπαίδευση οι Ουκρανοί χειριστές του. 

12:57

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει το έγγραφο των FT, όχι το περιεχόμενό του

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε ευθύνες στην ουκρανική πλευρά για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, την ώρα που εμμέσως επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» περί ύπαρξης προσχεδίου συμφωνίας με 15 σημεία.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πεσκόφ ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα, που μιλούσε για πρόοδο, και είπε:

«Δεν είναι σωστό. Υπάρχουν στοιχεία που είναι σωστά, αλλά στο σύνολό του είναι λάθος». Και πρόσθεσε ότι «αν υπάρξει πρόοδος, το Κρεμλίνο θα την ανακοινώσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει «κολοσσιαία» ενέργεια στις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία και ότι «δείχνει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε σχέση με την άλλη πλευρά».

«Αν συμφωνήσουμε σε ένα έγγραφο, η τήρηση όλων των παραμέτρων του και η εφαρμογή τους θα μπορούσε πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στη χθεσινή δήλωση Μπάιντεν, που χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν μαθήματα στη Ρωσία όταν έχουν εμπλακεί σε τόσες πολλές εμπόλεμες συρράξεις.

Τι λέει η Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας, χθες Τετάρτη, είχε μιλήσει για «προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο». 

Και πρόσθετε ότι η ουκρανική πλευρά «έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες»

 

12:37

Άνοδο 5% καταγράφει το πετρέλαιο Brent

Η τιμή του βαρελιού Brent, σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο στην Ευρώπη, εκτινάχθηκε γύρω στο 5% σήμερα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και λίγο αφόρου η Μόσχα απέρριψε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αναστείλει την επίθεση.

Γύρω στις 12.10 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι Brent από τη Βόρεια Θάλασσα σημείωσε άνοδο 4,90%, φτάνοντας στα 102,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 4,83%, στα 99,63 δολάρια.

© Hieronymusukkel | Dreamstime.com
12:31

Πώς κατανέμονται οι 3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες

Περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε αυτό που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαρακτήρισε τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία:

  • Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια Ουκρανούς
  • Η Ρουμανία 435.432
  • Η Μολδαβία 337.215.
  • Στην Ισπανία, έχουν καταγραφεί 4.500 πρόσφυγες
  • Στην Ελλάδα, έως σήμερα έχουν έρθει 10.740 άνθρωποι.

Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν πάει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

12:26

Το Κίεβο ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικά δεδομένα εν μέσω ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, η Ουκρανία ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας για να μπορέσει να απωθήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ιαπωνικές κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν δορυφόρους που έχουν την ικανότητα να καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες μέρα και νύχτα και μέσα από σύννεφα και άλλα εμπόδια στην ατμόσφαιρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εξετάσει προσεκτικά αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή και αν επιτρέπεται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

12:16

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την απόφαση του ΔΠΔ που διατάσσει αναστολή της επίθεσης στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, το οποίο χθες Τετάρτη με απόφασή του διέταξε τη Ρωσία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

AP Photo/Seth Wenig

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

«Δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε υπόψη αυτή την απόφαση», και τόνισε ότι για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να εφαρμοστεί η απόφαση πρέπει να το συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία).

«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία», είπε.

12:09

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη συνεχίζει με κατεύθυνση δυτικά

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επισημαίνουν ότι «ευτυχώς όλα καλά».

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου. 

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

12:05

Κατέπλευσε στη Σεβαστούπολη ρωσικό πολεμικό που οι Ουκρανοί ισχυρίζονταν ότι βύθισαν

Ένα περιστατικό που δείχνει τον πόλεμο προπαγάνδας που είναι σε εξέλιξη -0και από τις δύο πλευρές- παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περιπολικό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, έφτασε στη Σεβαστούπολη. Πρόκειται για το «Vasily Bykov» που όπως μετέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες ουκρανικά ΜΜΕ είχε βυθιστεί έπειτα από ειδική επιχείρηση του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Το «Vasily Bykov», μήκους 94 μέτρων, ανήκει στην πιο σύγχρονη κατηγορία ρωσικών περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης.

11:49

Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι μόνο για να σφραγίσει μια συμφωνία

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως «δεν υπάρχουν εμπόδια για συνάντηση» ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που πρόσθεσε ότι οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Επλήγη στρατιωτική αποθήκη στο Ρίβνε

Την ίδια ώρα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες, Τετάρτη, μια στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

11:41

Ζαχάροβα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ουκρανία μέσω βιντεοσύνδεσης

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε, η ατζέντα περιλαμβάνει στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Μαρία Ζαχάροβα

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
11:36

10.738 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (16/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 573 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 198 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 457
  • Από Ευζώνους: 18
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 37
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 37 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 24.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 10.738 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.478 ανήλικοι.

11:30

Υπάρχουν επιζώντες στο θέατρο στη Μαριούπολη

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλουν, θεάτρου και κλειστής πισίνας στην πολιορκημένη πόλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι το «καταφύγιο άντεξε» και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, στο συγκρότημα αυτό είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι εκεί βρίσκονταν άνδρες των λεγόμενων Ταγμάτων του Αζόφ και όχι άμαχοι. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το θέατρο στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στιγμιότυπο όπου διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο του θεάτρου που σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές καταστράφηκε από ρωσικό βομβαρδισμό

Maxar Technologies via AP
11:23

Ζελένσκι: «Γκρεμίστε το νέο “Τείχος” που υψώθηκε στην Ευρώπη»

Κατά την ομιλία του στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε τη Γερμανία να αναλάβει τον «ηγετικό της ρόλο» και να γκρεμίσει το νέο «τείχος» που υψώθηκε στην Ευρώπη ενάντια στην ελευθερία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

AP Photo/Markus Schreiber

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία που μεταδόθηκε στην Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπως και την προηγούμενη μέρα που μίλησε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, είπε, ότι «ένας λαός καταστρέφεται στην Ευρώπη» και υποστήριξε ότι 108 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης. 

«Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει «κράτος τρομοκράτης» και κάλεσε για ακόμη μία φορά τους Δυτικούς ηγέτες να εφαρμόσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

11:14

Η Μόσχα ανακοίνωσε την αποπληρωμή δόσης ομολόγου 117 εκατ. δολ.

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη ότι πλήρωσε την πρώτη δόση αποπληρωμής ομολόγου, συνεπώς απομακρύνεται από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, την ώρα που τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό έχουν «παγώσει» εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

«Η εντολή πληρωμής για την αποπληρωμή τόκων ομολόγων (...) συνολικής αξίας 117,2 εκατ. δολαρίων (...) έχει εκτελεστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

11:10

 

 

10:55

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης

[Της Μαρίας Ψαρά]

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. (COREPER) θα εξετάσουν πρόταση για τη χρήση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), του οργάνου του Συμβουλίου που ασχολείται με θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πρόωρα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν εξετάσει αυτή την κίνηση κατά τη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες την περασμένη εβδομάδα, για να διαψευσθεί από ορισμένους ηγέτες μετά τη σύνοδο κορυφής, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν συζητήθηκε κανένα ποσό. Παρ' όλα αυτά, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στη δήλωση των Βερσαλλιών για «αυξημένη χρήση της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης». Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 450 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για πολεμικό εξοπλισμό - η πρώτη φορά που η ΕΕ παρέχει οπλισμό σε τρίτη χώρα.

Αp photo

Εάν συμφωνηθεί σήμερα, η πρόταση θα διαβιβαστεί στους πρεσβευτές την Παρασκευή και στη συνέχεια στους υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η προοπτική νέας χρηματοδότησης της Ουκρανίας στον τομέα της άμυνας έρχεται καθώς η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη σταθερότητα, τον οικονομικό συντονισμό και τη διακυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι θα υποβάλει νέες προτάσεις για την άμυνα τον Μάιο.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα ανάλυση που θα εξετάζει «τις ανάγκες, τα κενά και τις ευκαιρίες αμυντικών επενδύσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η ίδια στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα είναι ζωτικής σημασίας οι πόροι μας να επενδύονται στρατηγικά σε κοινά ευρωπαϊκά έργα που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα στο πεδίο και επιτρέπουν στην αμυντική βιομηχανία να επεκταθεί πέρα από τα εθνικά σύνορα», πρόσθεσε. «Πρέπει να ξοδεύουμε όχι μόνο περισσότερα, αλλά περισσότερα από κοινού».

10:43

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στο Τσερνίχοβ

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, Βιάτσεσλαβ Κλάους. «Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», δήλωσε.

Χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι, είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχοβ. Οι οβίδες έπληξαν πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί» στην πόλη.

10:37

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ πυροδοτούν «αποκρουστική» ρωσοφοβία

Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει τους εχθρούς της, που τελούν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στη θέση τους και η Μόσχα θα ματαιώσει το ρωσοφοβικό σχέδιο της Δύσης να καταστρέψει τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ντμίτρι Μενβέντεφ

Ernesto Mastrascusa/Pool Photo via AP

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και τώρα είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποθάλπουν την «απεχθή ρωσοφοβία», με στόχο να «εξαναγκάσουν τη Ρωσία σε υποταγή» για να την καταστρέψουν πλήρως. 

«Δεν θα πετύχει - η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει όλους τους εχθρούς μας στη θέση τους», είπε.

10:30

Ευρείες κυβερνοεπιθέσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης

Οι ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί, μεταξύ των οποίων ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, της Aeroflot και της τράπεζας Sberbank που παρουσιάζουν διακοπές λειτουργίας ή προσωρινά προβλήματα πρόσβασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Το αρμόδιο υπουργείο αν και εργάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αναφέρεται, οι κυβερνοεπιθέσεις κλιμακώνονται.

«Αν προηγουμένως η ισχύς τους σε στιγμές αιχμής έφτανε τα 500 gigabyte, τώρα είναι 1 terabyte», ανέφερε το υπουργείο. «Είναι δύο έως τρεις φορές πιο ισχυρό από τα πιο σοβαρά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν».

Επικαλούμενο προσχέδια κυβερνητικών εγγράφων, το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε προτείνει τη διάθεση 14 δισ. ρουβλίων (134,30 εκατ. δολάρια) για την υποστήριξη εταιρειών πληροφορικής με τη μορφή επιχορηγήσεων ώστε να ενισχύσει την ψηφιακή άμυνα της χώρας. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από δυτικά ΜΜΕ.

10:23

Μπορέλ: η Ρωσία παραβίασε το Καταστατικό του ΣτΕ, τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την υποστήριξή της στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές δυνάμεις, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι σημειώνει ότι, με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Ζοζέπ Μπορέλ

Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

«Λυπούμαστε που η Ρωσική Ομοσπονδία απέτυχε να εισακούσει τις εκκλήσεις μας να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία», αναφέρει και επισημαίνει ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν θα επωφελούνται πλέον από την προστασία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε θα μπορούν να παραπέμψουν υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπογραμμίζει ότι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και ένας ακόμη περιορισμός των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι η Ε.Ε. προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει γρήγορα στη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

10:18

Ομιλία Ζελένσκι στην Bundestag

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στους Γερμανούς βουλευτές σήμερα το πρωί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Γερμανοί υποστηρίζουν την έκκληση του Ζελένσκι για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν ότι η κατάργηση της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορεί να είναι άμεση. Ωστόσο, υπάρχει ήδη σχέδιο για να σταματήσει η εισαγωγή ρωσικού άνθρακα.

10:06

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

09:50

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει αρκετούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους και σήμερα, για την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσουκ, το Κίεβο ελπίζει ότι θα απομακρύνει αμάχους σήμερα Πέμπτη μέσω εννέα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» από πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

09:45

Λονδίνο: Η ρωσική εισβολή έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείο Άμυνας, που δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έκθεση ότι «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας».

09:41

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή.

Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, αναφέρεται, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.

Τουλάχιστον άλλα δέκα πλοία υπό σημαία Παναμά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη λιμενική αρχή του Παναμά, που επισημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει να φεύγουν πολλά σε σκάφη.

Στον νηογνώμονα του Παναμά είναι καταχωρισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων στον κόσμο –ξεπερνά τα 8.000 σκάφη–, σύμφωνα με την αρχή.

09:33

Κίεβο: Τουλάχιστον ένας νεκρός από συντρίμμια πυραύλου που έπεσαν σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, η 16ώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05.02 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). 

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου, ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε.

09:29

Παρίσι: Η Μόσχα παριστάνει ότι διαπραγματεύεται

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ ΛεΝτριάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσποιείται πως διαπραγματεύεται».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε έπειτα από ερώτηση «αν πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα στην Ουκρανία»:

«Δυστυχώς βλέπουμε ακόμα την ίδια ρωσική λογική: μαξιμαλισμός απαιτήσεων, απαίτηση να συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί και κλιμάκωση του πολέμου με πολιορκίες. Ό,τι έκαναν στο Γκρόζνι (Τσετσενία) και στο Χαλέπι (Συρία), δηλαδή το συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση, “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” που έχουν σχεδιαστεί για να κατηγορήσουν τον αντίπαλο ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες χωρίς άλλο στόχο παρά να προσποιούνται ότι διαπραγματεύομαι. Είναι μια δραματική διαδικασία μακροχρόνιας βαρβαρότητας».

Ζαν Ιβ ΛεΝτριάν

AP Photo/Valeria Mongelli
09:15

Με κέρδη άνοιξαν τα χρηματιστήρια

Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ασία, με προεξάρχον αυτό του Χονγκ Κονγκ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν να σταθεροποιούνται, με το άνοιγμα να γίνεται 0,21% ψηλότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έδειξαν ελαφρώς χαμηλότερη εκκίνηση, αλλά ακολούθησε άνοδος 2,2% για τον S&P 500 κατά τη διάρκεια της νύχτας, χάρη και στις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια.

09:08

Maxar Technologies: Εικόνες καταστροφής

Εκτεταμένες ζημίες από τους βομβαρδισμούς στο Τσερνίχοβ

Maxar Technologies via AP
09:07

Πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες

Η έξοδος των προσφύγων από την Ουκρανία συνεχίζεται και έχει φτάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ αριθμό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ανθρώπους από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η πλειονότητα των προσφύγων αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Πολωνία, όπου είτε μένουν είτε φεύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ουκρανοί πρόσφυγες σε κέντρο υποδοχής στο Βερολίνο

AP Photo/Markus Schreiber
08:51

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών χωρών με αντικείμενο την ανθρωπιστική κρίση.

Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και στοχεύει αμάχους. Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για όλους μας», ανέφερε σχετικά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία επί ρωσικού ψηφίσματος για ανθρωπιστικά θέματα, το οποίο πάντως έχει επικριθεί δριμύτατα, από την ουκρανική κυβέρνηση και χώρες της Δύσης, επειδή στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

08:50

Επιθέσεις σε χώρους με αμάχους καταγγέλλει το Κίεβο

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα συγκρότημα που συμπεριελάμβανε θέατρο και πισίνα, στα οποία είχα βρει καταφύγιο άμαχοι, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δημοσίευσε του θεάτρου της πόλης που δείχνει ότι υπέστη σοβαρές ζημιές στην  επίθεση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θύματα. 

Ο Πάβλο Κιριλένκο, περιφερειακός διοικητής του Ντόνετσκ, είπε ότι έγκυες γυναίκες και παιδιά είχαν καταφύγει στην κλειστή πισίνα και χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική». Η λέξη «παιδιά» είχε γραφτεί έξω από το θέατρο. 

08:49

Διάγγελμα Ζελένσκι

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο είπε τα εξής:

  • Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι απέτυχαν χθες Τετάρτη επειδή «Ρώσοι στρατιώτες δεν σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς και δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια»
  • Αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη», ζητώντας περισσότερη υποστήριξη από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, αεριωθούμενων αεροσκαφών, όπλων και πυρομαχικών.
  • Απευθύνθηκε και στους Ρώσους, ζητώντας τους να αναρωτηθούν εάν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και υποσχόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους ότι θα ζήσουν.
08:49

 

 

 


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου