Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Μάρ 2022
Πυρετός διπλωματικών επαφών με τις συγκρούσεις να μαίνονται
Κλίκ για μεγέθυνση











09.03.2022, 07:45
 
Συμπληρώνεται δεύτερη εβδομάδα στην πολεμική σύρραξη. Η κατάσταση στα μέτωπα και στο διπλωματικό πεδίο. Συνεχής ενημέρωση.

►Συμφωνία για δωδεκάωρη κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε αρκετές πόλεις .

►Η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα - Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο.

►Στην αυριανή συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στρέφεται το ενδιαφέρον

►Πρόοδο βλέπει η Μόσχα, χαμηλές προσδοκίες από το Κίεβο

►Υποχωρούν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο 

►Ο χάρτης των συγκρούσεων

18:59

Έκρηξη αισιοδοξίας στις αγορές για διπλωματική λύση

[του Γιάννη Κιμπουρόπουλου]


Θεαματική ανάκαμψη επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, που άνοιξε με άνοδο άνω των 600 μονάδων και του 2% στο βασικό δείκτη της Dow Jones.

Νωρίτερα, στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ένα κύμα αισιοδοξίας για διπλωματική λύση και συμβιβασμό στην ουκρανική κρίση ώθησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών STOXX 600 σε άνοδο πάνω από 4%. Άλμα 8% κατέγραψε ο βασικός δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, πάνω από 7% κερδίζουν το γαλλικό και το ιταλικό χρηματιστήριο, με άνοδο 4,22% έκλεισε και το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η ίδια αισιοδοξία, παρά τον πόλεμο κυρώσεων Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας που κλιμακώνεται, οδήγησε σε μείωση τις τιμές των βασικών ενεργειακών αγαθών. Θεαματική βουτιά έκανε ο δείκτης TTF του ευρωπαϊκού αερίου, με πτώση σχεδόν 30%, στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, από 200 ευρώ και πλέον χθες. Σημαντικές μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα αγαθά στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικότερο το στάρι, η τιμή του οποίου πέφτει πάνω από 6%.

18:49

Στόλτενμπεργκ: Άλλο σύμμαχος, άλλο φίλος

Olivier Douliery, Pool Photo via AP

Νέα παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε πριν από λίγο: «Στους συμμάχους μας δίνουμε εγγυήσεις για τα εδάφη τους» και για να μην γίνει καμία παρανόηση, πρόσθεσε: «Άλλο σύμμαχος, άλλο φίλος».

18:38

Η φρίκη του πολέμου

Ένας άνδρας στέκεται στα χαλάσματα γέφυρας στο Κίεβο

AP Photo/Felipe Dana

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες -- 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν-- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία. Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

18:23

Αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχεδιάζει να προμηθεύσει αντιαεροπορικά όπλα «Starstreak» και «μια μικρή παρτίδα» αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Κίεβο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα συνεχίσει επίσης να προμηθεύει αντιαρματικά όπλα μικρού βεληνεκούς «NLAW», είπε ο Μπεν Γουάλας.

17:47

Συνομιλίες Πούτιν-Σολτς για εξεύρεση διπλωματικών λύσεων

14η μέρα πολέμου στην Ουκρανία και σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς συνομίλησαν εξετάζοντας διπλωματικές λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία και τις αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς», ανέφερε επίσης το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε τον Γερμανό καγελάριο σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν «να συνεχιστούν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα». 

 

17:31

Πληροφορίες για ρωσικό χτύπημα σε νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή. Μεταξύ άλλων ανθρώπων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

 

17:19

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

© Evgenii Mitroshin | Dreamstime.com

Τα σημάδια που φτάνουν στις αγορές μέσω δηλώσεων αξιωματούχων κατευνάζουν τις ανησυχίες οδηγώντας -έστω και προσωρινά- σε αποκλιμάκωση των εξαιρετικά αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το έναυσμα δόθηκε από την Κομισιόν και το ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη για τον Απρίλιο έπεσε στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα (το μεσημέρι) υποχωρώντας 17% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 5,4% και διαμορφωνόταν (το μεσημέρι) στα 121,02 δολάρια το βαρέλι. 

Νωρίτερα προηγήθηκε δήλωση συμβούλου (Deputy Chief of Staff Ihor Zhovka) του προέδρου Ζελένσκι που φέρεται να είπε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για διπλωματική λύση» και «μπορεί να συζητήσει ουδετερότητα» αλλά «χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Για τις αγορές, οι δηλώσεις του Ihor Zhovka φαίνεται πως ήχησαν θετικά γιατί άρχισαν να εκτοξεύονται οι τιμές των μετοχών, να πέφτει το αργό πετρέλαιο και ο χρυσός.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, έδειξε να εγκαταλείπει κάθε σκέψη για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ επιρρίπτοντας ευθύνες στη Συμμαχία που «φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία». 

17:00

Έτοιμη για διπλωματική λύση η Ουκρανία

Δεύτερη εβδομάδα εχθροπραξιών στην Ουκρανία με σύμβουλο (Deputy Chief of Staff Ihor Zhovka) του προέδρου Ζελένσκι να φέρεται πως δήλωσε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για διπλωματική λύση» και «μπορεί να συζητήσει ουδετερότητα» αλλά «χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Ο ίδιος ζητά «σαφή απάντηση για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανία στην ΕΕ» και «δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα από τα εδάφη της».

Για τις αγορές, οι δηλώσεις του Ihor Zhovka φαίνεται πως ήχησαν θετικά γιατί άρχισαν να εκτοξεύονται οι τιμές των μετοχών, να πέφτει το αργό πετρέλαιο και ο χρυσός.

16:39

Νέα πρόσωπα στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ

 

16:01

«Δεν έχω ψηλές προσδοκίες»

Υποβαθμίζει την αυριανή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε ανάρτησή του στο facebook ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Αττάλεια για να σημειώσει ότι η ουκρανική πλευρά εργάζεται σκληρά για είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται οι συνομιλίες.

«Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» σημείωσε.

15:53

Πρώτο «παραθυράκι» από το Λονδίνο για αντιαεροπορικούς πυραύλους

Την αποστολή νέων αντιαρματικών πυραύλων στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, αφήνοντας, ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να προμηθεύσει τις δυνάμεις του Κιέβου και με αντιαεροπορικούς πυραύλους, κάτι που θα σημαίνει σοβαρότατη κλιμάκωση στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Ο Μπεν Ουάλας, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων έκανε λόγο για «ζωτικής σημασίας να διατηρήσει η Ουκρανία την ικανότητά της να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση».

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διερευνήσει την προσφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων STARSstreak υψηλής ταχύτητας. Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν καλύτερα τον εναέριό τους χώρο», συμπλήρωσε.

15:28

Ολλανδικό «όχι» στις ενεργειακές κυρώσεις

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τάσσεται κατά της διακοπής προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και αερίου, καθώς αυτό θα ήταν μη βιώσιμο για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συζητήσουμε τα τρωτά μας σημεία όσον αφορά την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Δεν είμαι υπέρ της διακοπής της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία σήμερα, δεν είναι δυνατό γιατί χρειαζόμαστε την προμήθεια και αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια», είπε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

«Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προχωρήσουμε στην πράσινη ατζέντα, για να απελευθερώσουμε τις οικονομίες μας από τον άνθρακα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Άμστερνταμ, συνεπώς, τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Γερμανίας η οποία αντιδρά εντόνως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

15:10

Η Ρωσία ετοιμάζει εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων

Νέο γύρο μέτρων ετοιμάζεται να λάβει η Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυρώσεις και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος, το επόμενο βήμα θα είναι η εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων.

Η νομοθεσία θα προβλέπει την εθνικοποίηση οργανισμών και επιχειρήσεων που ανήκουν σε ποσοστό 25% και παραπάνω σε ξένους ιδιώτες ή μη φιλικά κράτη, μόλις ολοκληρωθούν οι δραστηριότητές τους.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, αλλά και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Δεν έχουν διαρρεύσει προς το παρόν ονόματα επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο.

14:57

Κατάπαυση πυρός για το Τσερνόμπιλ ζητά ο Κουλέμπα

Καθώς το Κίεβο εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, το οποίο παραμένει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά κατάπαυση πυρός προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επισκευές.

Η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Ο Ντμιτρο Κουλέμπα, με ανάρτησή του υπογραμμίζει: Όλο το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει καταστραφεί. Οι επιπλέον γεννήτριες μπορούν να παρέχουν ενέργεια για 48 ώρες. Μετά από αυτό το σύστημα ψύξης θα κλείσει, κάτι που θα δημιουργήσει τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας. Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει άμεσα.

14:45

Ο Ερντογάν «ψάχνει» ανακωχή και κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση

Στην Αττάλεια θα στραφούν την Πέμπτη τα βλέμματα του πλανήτη, καθώς εκεί θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας για πρώτη φορά από κοντά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει ελπίδα ότι η αυριανή συνάντηση θα ανοίξει την πόρτα για ανακωχή.

Το ενδεχόμενο προόδου στην συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα είναι κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί, καθώς, επισήμως και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι έχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν θα υποχωρήσουν.

Πάντως το Κρεμλίνο σήμερα έκανε λόγο για σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, ενώ χαρακτηρίζει το τετ α τετ των υπουργών ως ιδιαίτερα σημαντικό. 

14:28

Καταγγελίες για εκατοντάδες συλλήψεις Ουκρανών στη Χερσώνα

Περισσότεροι από 400 πολίτες που διαμαρτύρονταν για την ρωσική κατοχή στη Χερσώνα έχουν συλληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η Μόσχα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς στην πόλη. 

 

14:20

Χωρίς ρεύμα το εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ – Προειδοποιεί το Κίεβο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειες από το πυρηνικό εργοστάσιο εκφράζει η Ουκρανία, με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας να επισημαίνει ότι στο Τσερνόμπιλ έχει κοπεί το ρεύμα.

Σε ανακοίνωσή της η Energoatom επισημαίνει ότι μετά τις μάχες δεν έχει καταστεί δυνατό να επιδιορθωθεί η γραμμή υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι υπάρχει ραδιενεργό υλικό στο Τσερνόμπιλ το οποίο πρέπει να παραμείνει σε συγκεκριμένες συνθήκες ψύξης.

Η άνοδος θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και αυτή να μεταφερθεί με τον αέρα σε άλλα σημεία της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και στην Ευρώπη.

Χθες, άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με τα συστήματα παρακολούθησης του εργοστασίου.

Η Μόσχα, πάντως, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση τόσο στο Τσερνόμπιλ όσο και στη Ζαπορίζια δεν εμπνέει καμία ανησυχία. 

14:08

Ρωσικές προειδοποιήσεις για πολεμικά αεροπλάνα

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». «Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, επανέφερε τα όσα διατύπωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

13:34

«Ακούστε, έχουμε πόλεμο. Πότε θα λάβετε αποφάσεις;»

 

13:21

Η ενεργειακή κρίση συγκρίνεται με το πετρελαϊκό σοκ του 1973

Η τωρινή ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από εκτόξευση των τιμών είναι «συγκρίσιμη σε ένταση, σε βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου εκτινάχθηκαν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και μετά τις κυρώσεις της Δύσης που στοχοθετούν τη Μόσχα: το πετρέλαιο κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 120 δολάρια, όχι μακριά από τα ιστορικά του ρεκόρ, ενώ το αέριο έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ο Λεμέρ, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν κατά την έναρξη συνεδρίου για την ενεργειακή ανεξαρτησία, εκτίμησε ωστόσο ότι ένα δεύτερο σχέδιο μαζικής κρατικής στήριξης στη χώρα, ύστερα από αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή κατά την κρίση της Covid-19, «απλά θα τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών».

«Θα ήταν σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά», δήλωσε ο υπουργός. «Το 1973, αυτή η απάντηση προκάλεσε το πληθωριστικό σοκ που γνωρίζετε, οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν μαζικά τα επιτόκια, κάτι που σκότωσε την ανάπτυξη».

«Αυτό έχει όνομα, στασιμοπληθωρισμός, είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2022», δήλωσε ο υπουργός στην έναρξη του συνεδρίου που συγκεντρώνει στο Παρίσι πολιτικούς, επιχειρηματίες, ειδικούς σε θέματα ενέργειας και οικονομολόγους.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και προσπαθεί να βρει λύση για τους επόμενους μήνες. «Η σωστή απάντηση που γνωρίζουμε είναι η απόλυτη ανεξαρτησία», δήλωσε ο Λεμέρ.

13:08

ΔΝΤ: Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κίριλο Σεβτσένκο.

Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

13:07

Η Μόσχα ετοιμάζει αντίποινα «άμεσα και επίπονα» για τις κυρώσεις

Όλες τις επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει  στις κυρώσεις εξετάζει το Κρεμπλίνο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και σημείωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο εθνικοποίησης μεγάλων εταιρειών ο Πεσκόφ ανέφερε ότι: όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτόξευσε βέλη προς πάσα κατεύθυνση για της ενεργειακές κυρώσεις υπογραμμίζοντας: Η Ρωσία παρέχει ενέργεια και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όμως το όργιο εχθρότητας από τη Δύση κάνει την κατάσταση στην αγορά ενέργειας πολύ σοβαρή κάτι που μας απασχολεί εντόνως.

12:27

Κυρώσεων συνέχεια...

Την επέκταση των κυρώσεων σε Ρωσία και Λευκορωσία συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με το Παρίσι (η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο) να ανακοινώνει τη συμφωνία, την οποία αναμένεται να εγκρίνουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ένωσης.

Όσον αφορά στη Λευκορωσία, οι «27» συμφώνησαν να αποσυνδέσουν τρεις τράπεζες της χώρας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT. Όσον αφορά τη Ρωσία, οι «27» ενέκριναν κυρώσεις που στοχεύουν τον ναυτιλιακό τομέα και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, προστίθενται κι άλλα ονόματα Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις. Επιπλέον, προστίθενται κι άλλα προϊόντα τεχνολογίας και άλλα αγαθά, στη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εξαχθούν στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Βρετανία εισήγαγε σήμερα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, ανακοινώνοντας κυρώσεις στην αεροπορία. 

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δράσης εναντίον ρωσικών αεροσκαφών καθιστούν ποινικό αδίκημα οποιαδήποτε πτήση ή προσγείωση ρωσικού αεροσκάφους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απαγόρευση περιλαμβάνει οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει, επιχειρεί ή είναι ναυλωμένο από οποιονδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία ή από καθορισμένα άτομα ή οντότητες και θα περιλάβει την εξουσία να τίθεται υπό κράτηση οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει σε πρόσωπα που συνδέονται με τη Ρωσία, αναφέρει σε δήλωσή του το Φόρεϊν Όφις.

 

Λίγες μόλις ώρες μετά τις κυρώσεις το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε αεροπλάνο που ανήκει σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. 

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε πως ένα αεροσκάφος έχει ήδη κατασχεθεί στο αεροδρόμιο του Φάρνμπορο στη νότια Αγγλία ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες.

Βρετανική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως το ιδιωτικό τζετ συνδέεται με τον Γιουτζίν Σβίντλερ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματικό συνεργάτη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Σβίντλερ για να σχολιάσει.

12:17

Ανοίγματα Ζαχάροβα για διάλογο, αλλά και αιχμές για βιολογικά όπλα

 

11:48

Σε περίπου 2,1-2,2 εκατ. υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα,

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

11:36

Πυρά Πεκίνου κατά ΝΑΤΟ: Ωθήσατε την ένταση στα άκρα

Επιμένει στον δρόμο της κριτικής κατά του ΝΑΤΟ η Κίνα, κατηγορώντας τη συμμαχία ότι οδήγησε στα άκρα την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατ. γιουάν στην Ουκρανία, ωστόσο  κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

11:23

Ρωσία: Η χώρα που αντιμετωπίζει τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο

Η εισβολή και οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας έβαλαν τη Ρωσία στο στόχαστρο της παγκόσμιας κοινότητας με τις κυρώσεις να… πέφτουν βροχή στη χώρα, σε επιχειρήσεις και επιφανείς πολιτικούς και επιχειρηματίες, ενώ έπεται και συνέχεια.

Από τις 22 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει 2.778 νέες κυρώσεις με τον συνολικό αριθμό, μαζί με εκείνες που ίσχυαν πριν τον πόλεμο, να ανεβαίνει στις 5.532.

Στη δεύτερη θέση έπεσε, πλέον, το Ιράν που αντιμετωπίζει 2.754 κυρώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία ως απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Πολλές από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν επιβληθεί πριν από τον πόλεμο ως αποτέλεσμα της φημολογούμενης προσπάθειας της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, αλλά και τις επιθέσεις κατά πολιτικών της αντιπάλων.

Τα περισσότερα από τα οικονομικά μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή μετά τον πόλεμο στοχεύουν άτομα και όχι οντότητες (κρατικές ή εταιρείες)

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα που έχει επιβάλει τις περισσότερες νέες κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι η Ελβετία, με 586, ενώ η Ε.Ε. έχει επιβάλει 518 και οι ΗΠΑ 243.

11:14

 

 

10:48

Σαουδική Αραβία και Εμιράτα δεν… σηκώνουν το τηλέφωνο

Την ώρα που η αμερικανική προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης με παλαιότερους «άσπονδους φίλους» συνεχίζεται, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξιωματούχοι των δύο βασιλείων έχουν αρνηθεί να προγραμματίσουν τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους, τόσο ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν όσο και ο σείχης Μπιν Ζαγιέντ δε έχουν σηκώσει το τηλέφωνο στον Αμερικανό πρόεδρο.

10:41

Η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα

Σειρήνες ακούγονται ξανά στο Κίεβο, με τις πληροφορίες πως πλησιάζει η τελική μάχη για την πρωτεύουσα να αυξάνονται. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι θέμα ωρών, ωστόσο η αυριανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης στη Σουμί, όπου χθες έφυγαν περίπου 5.000 άνθρωποι. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για νεκρούς και αγνοούμενους μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι. Η περιοχή είναι θέατρο μαχών εδώ και ημέρες.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.
 

10:38

 

 

10:22

Επιβεβαιώνει το Κίεβο για δωδεκάωρη εκεχειρία

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (ώρα Ουκρανίας).

Η Ιρίνα Βερέτσιουκ ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σήμερα σε διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους και η Μαριούπολη, όμως προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να συνεχίσουν να επιτίθενται σε αυτά τα σημεία. 

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σε Κίεβο, Τσιρνίχιβ, Σουμί, Χάρκοβο και Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα επιτηρούν την κατάπαυση πυρός. 

10:13

Επιστολή Μισέλ για τη Σύνοδο Κορυφής

H κατάσταση στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλίες, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σύγκρουσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτή η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ρωσία προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Επαινούμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του. Μαζί με την Ουκρανία, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η Ε.Ε.έδειξε ενότητα και δύναμη, ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας. «Επιβάλαμε στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν εγκριθεί ποτέ. Η Ε.Ε.και τα κράτη μέλη της παρέχουν συντονισμένη ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη επιδεικνύουν επίσης τεράστια αλληλεγγύη φιλοξενώντας αμέτρητους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», αναφέρει η επιστολή.

Εξάλλου, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε τρία θέματα: στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

«Τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις, δεσμευτήκαμε μαζί σε μια φιλόδοξη στρατηγική ατζέντα. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων, είναι πιο επείγον από ποτέ να λάβουμε αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της κυριαρχίας μας, τη μείωση των εξαρτήσεών μας και τον σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πρώτη ημέρα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας. Στις 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.

10:06

 

 

09:56

Ρωσία: Έγγραφα αποδεικνύουν ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στο Ντονμπάς

Αποκαλυπτικά έγγραφα υποστηρίζει ότι κατέχει η Μόσχα, που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση κατά των αυτονομιστών του Ντονμπάς μέσα στον Μάρτιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα κείμενα έξι σελίδων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. 

Όπως σημειώνει ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασέκνοφ «η διαταγή υπογράφεται από τον Ουκρανό στρατηγό Νικολάι Μπάλαν στις 22 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο για χτύπημα στο Ντονμπάς. Τα έγγραφα ιδρύουν ειδικό τάγμα της Εθνικής Φρουράς και διασφαλίζουν την παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης».

Παράλληλα, ο Κονασένκοφ επισημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις μονάδες έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια από Βρετανούς και Αμερικανούς, ενώ στο προσθέτει ότι το έγγραφο προέβλεπε και αεροπορικό χτύπημα στο Ντονμπάς στις 28 Φεβρουαρίου.

09:51

 

 

09:42

«Να συγκρατήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις για 7 - 10 ημέρες»

Εκτίμηση για τους άμεσους στόχους των ουκρανικών δυνάμεων από αξιωματούχο της χώρας, ο οποίος αναφέρει μέσω facebook ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καθήκον να συγκρατήσουν την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων για τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

09:34

Απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία

Νέα μέτρα εισάγει η ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στην ολοκληρωτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξαγωγών σε: σίκαλη, κριθάρι, φαγόπυρο, κεχρί, ζάχαρη, αλάτι και κρέας

09:33

Εικόνες απόγνωσης στην Ουκρανία - «Χρυσώνει το χάπι» ο Πούτιν

 

09:10

Ρωσία: Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται

Τέλος στην πώληση ξένων νομισμάτων έως τις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων οικονομικών κυρώσεων της Δύσης προς τη Μόσχα.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

09:04

 

 

08:20

Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Αντέχουμε, απαντούν οι ουκρανικές ΕΔ

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το Κίεβο παραμένει στα χέρια Ουκρανών, παρά τις επιθέσεις των Ρώσων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, η ημέρα ξημέρωσε με αναφορές για συνεχείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Όπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο ρεπόρτερ που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετά τις έξι ξεκίνησαν και πάλι οι εκρήξεις, τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν σειρά εκρήξεων, την ώρα που οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν εκ νέου στο Κίεβο.

Ήδη από χθες το βράδυ, δημοσιεύονταν πληροφορίες και εκτιμήσεις για προέλαση στρατευμάτων της Ρωσίας με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για να αμυνθεί.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών τοποθετούν τη θέση της φάλαγγας αυτής, που ξεκίνησε την προέλασή της, στα 60 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Κιέβου.

08:15

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» ότι η Ρωσία θα καταλάβει εργαστήρια έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία, εκτιμά η Ουάσινγκτον.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα, να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.

08:12

Ο Fitch θεωρεί «άμεση» την προοπτική η Ρωσία να κηρύξει τουλάχιστον «επιλεκτική», αν όχι πλήρη στάση πληρωμών

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου χθες το αξιόχρεο της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Όπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody's), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.

08:07

Ο ΔΟΑΕ δε λαμβάνει πλέον δεδομένα από τα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με τη μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.

07:57

Συνεχίζεται σήμερα η απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

07:49

Πεντάγωνο: Μη «βιώσιμη» η προσφορά της Βαρσοβίας για τα MiG-29

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με την Πολωνία για το ζήτημα αυτό, έκρινε ότι η πρόταση της Βαρσοβίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της, ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία, δεν είναι «βιώσιμη».

Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, «δε θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», με τον Τζον Κέρμπι να τονίζει πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Κέρμπι σε δελτίο Τύπου.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και έξι διθέσια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του ειδικευμένου περιοδικού Janes.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου