Σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ εξακολουθεί να τηρεί η Γαλλία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, με πολιτικό σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν να σημειώνει πως η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος με τον Τζο Μπάιντεν «συνδιάλεξη για διευκρινίσεις» κι όχι για «συμφιλίωση». Παράλληλα, αμφίβολη είναι η διεξαγωγή συμβουλίου ΕΕ και ΗΠΑ.

Η συνομιλία Μπάιντεν – Μακρόν «τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας», «δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση ΗΠΑ – Γαλλίας αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο», δήλωσε χαρακτηστικά ο Στεφάν Σεζουρνέ στον France Inter.
Όσον αφορά τον τύπο, ο Ευρωβουλευτής του LREM/Renew ανέφερε «τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών».

Σε ότι έχει να κάνει με την ουσία, «πίσω από αυτήν την μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στην στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Με τα υπερπόντια εδάφη της, μεταξύ των οποίων η Νέα Καληδονία, η Γαλλία «έχει άποψη» στην περιοχή και τοποθετείται σε μια λογική «κατευνασμού», ενώ «οι ΗΠΑ βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα» και «επανέρχονται με το αυστραλιανό συμβόλαιο στο παιγνίδι πολύ πιο δυνατά, γεγονός το οποίο θα ερεθίσει πάρα πολύ την Κίνα και θα φέρει ένταση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας επίσης ότι «η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου», ο σύμβουλος του γάλλου προέδρου εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση», όπως και «διπλωματικές αποζημιώσεις».

Εξάλλου έκρινε ότι «η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή». Στη συνέχεια η αφιερωμένη σε αυτή σύνοδος κορυφής που διοργανώνει η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 «θα δώσει την αφορμή να συμφωνήσει ένας αριθμός Ευρωπαίων για τους στόχους της κοινής άμυνας», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Σεζουρνέ αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, για τους οποίους είπε: «Ας μην γελιόμαστε: Μπορεί να ευθυγραμμιζόμαστε ιδεολογικά μαζί της, αλλά υπάρχουν στρατηγικής σημασίας στοιχεία, τα οποία αποκλίνουν και αυτό μας έγινε προφανές με αυτό το συμβόλαιο», όπως και με το ζήτημα του Αφγανιστάν.

«Στον αέρα» η διεξαγωγή του αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου

Η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός νέου αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικές των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS (σ.σ.: η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα) στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Να αναβληθεί η Σύνοδος ζητά το Παρίσι

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνοδος του Πίτσμπουργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία και προκάλεσε την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Κατά την ίδια πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.

«Έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει», υπογράμμισε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, που επρόκειτο να μεταβεί στο Πίτσμπουργκ ως παρατηρητής, απάντησε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με επιβεβαίωση ή ματαίωση του συμβουλίου.

Στήριξη ΕΕ στη Γαλλία
​​​​
Τέλος, ​​​​η στήριξή τους στη Γαλλία για το πλήγμα που δέχθηκε από τη συμφωνία AUKUS εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη.

Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Στηλίτευσε ότι τη συμφωνία αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι η Ένωση πιάστηκε εξαπίνης από την ανακοίνωση της συμφωνίας και ζήτησε περισσότερη συνεργασία και λιγότερο διχασμό για να επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Ζαν Υβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι συνεχίζει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για μονομερείς ενέργειες και έλλειψη σεβασμού προς συνεργάτες και συμμάχους.

«Είμαστε σύμμαχοι, συζητάμε μεταξύ μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από διαφορετικές στρατηγικές, για τον λόγο αυτό υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης αυτή τη στιγμή. Αυτό που απαιτείται είναι εξηγήσεις και ξεκαθάρισμα και ίσως πάρει χρόνο» πρόσθεσε, εκφράζοντας την οργή του Παρισιού για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να καταλάβει την κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες. «Γιατί; Γιατί με τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν η Αμερική επιστρέφει. Αυτό ήταν το ιστορικό μήνυμα που εστάλη από τη νέα κυβέρνηση και τώρα έχουμε απορίες. Τι σημαίνει η επιστροφή της Αμερικής; Δεν γνωρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.
πηγη: https://tvxs.gr