Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Σεπ 2021
Γερμανία / Το SPD ξεκινά ψάχνοντας συνεργασία με Πράσινους και Φιλελεύθερους
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι στην Γερμανία η λεπτομερής εξέταση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής, που έφεραν στην πρώτη θέση το SPD για πρώτη φορά μετά το 2005 και οδήγησαν το CDU/CSU στην χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας του.

Τα υφιστάμενα σενάρια για μία κυβέρνηση συνεργασίας από αρχικά έξι περιορίστηκαν τελικά σε πέντε, μετά την αποτυχία του Die Linke να εξασφαλίσει τις έδρες που του απέδιδαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σόλτς ξεκίνησε όπως ήταν αναμενόμενο προβάλλοντας μία επιλογή κυβερνητικού σχήματος χωρίς τον μεγάλο αντίπαλο, τους Χριστιανοδημοκράτες. Ήταν άλλωστε οι προηγούμενες κυβερνητικές συνεργασίες των δύο πλευρών που προκάλεσαν και στα δύο κόμμα μεγάλη συρρίκνωση της δύναμής τους. Όπως είπε ο κ. Σολτς, το SPD θα ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης μίας συμφωνίας για κυβέρνηση τριμερούς συνεργασίας με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Όπως είπε, οι Γερμανοί ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ στην αντιπολίτευση μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. 

«Οι ψηφοφόροι έχουν μιλήσει πολύ καθαρά ... ενίσχυσαν τρία κόμματα, SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους. Κατά συνέπεια υπάρχει σαφής εντολή των πολιτών, αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την νέα κυβέρνηση». Το αν οι δύο μικρότεροι «εταίροι» δεχθούν αυτή την ανάγνωση του Σολτς, αναμένεται να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Σολτς δήλωσε ότι θα ήθελε να έχει επιτευχθεί συμφωνία πριν τις γιορτές.

Το ενδιαφέρον όπως είναι προφανές επικεντρώνεται στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους και το κατά πόσο είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, μεταξύ τους σε μία κυβέρνηση, με άλλους και με ποιους. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής και από τα δύο κόμματα έγινε γνωστό ότι θα ξεκινήσουν με μεταξύ τους επαφές σε αναζήτηση συγκρότησης μίας κοινής πλατφόρμας, με υποχωρήσεις από άλλες προεκλογικές θέσεις τους. Οι επαφές με το SPD και το CDU/CSU θα ακολουθήσουν, όπως διευκρινίστηκε. Μεταξύ των υπουργείων «φιλέτων» που μπορεί να διανεμηθούν, οι αναλυτές υπενθυμίζουν την παρουσία του «πράσινου» Γιόσκα Φίσερ στο υπουργείο Εξωτερικών σε παλαιότερη συγκυβέρνηση με το SPD, αλλά και το αντίστοιχο ενδιαφέρον των Φιλελεύθερων για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. 

Από την άλλη πλευρά, μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να κατέγραψαν το αρνητικότερο ποσοστό της ιστορίας τους, ωστόσο ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU Άρμιν Λάσετ δεν παύει να ποντάρει στην αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης με κεντρικό πυλώνα το SPD. Όπως δήλωσε ο Λάσετ, ο ίδιος θα επιδιώξει επίσης μία συμφωνία με άλλα κόμματα, προκειμένου οι συντηρητικοί να παραμείνουν στην εξουσία. 

Αυτό το σκηνικό θα συνοδεύει το επόμενο διάστημα την πρώην ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ θα παραμείνει υπηρεσιακή καγκελάριος μέχρι την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Η τελική εξέλιξη έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο άμεσο μέλλον της ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο. Οι Πράσινοι είναι υπέρ συγκρότησης κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν (η Γαλλία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο της προεδρία της ΕΕ). Αντίθετα, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες είναι σταθερά εναντίον. 

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου