Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Σεπ 2021
Το Βερολίνο είπε «ναι» στο δικαίωμα στη στέγαση και τη μείωση των ενοικίων
Κλίκ για μεγέθυνση

Δημήτρης Ραπίδης

Δημήτρης Ραπίδης
27.09.2021


Οι προσπάθειες συλλογικοτήτων στο Βερολίνο να μειώσουν τα ραγδαία αυξανόμενα ενοίκια στην πρωτεύουσα της Γερμανίας οδήγησαν χθες Κυριακή, ανήμερα των ομοσπονδιακών εκλογών, σε ένα δημοψήφισμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαλλοτρίωση και κοινωνικοποίηση του 25% των διαμερισμάτων ιδιοκτησίας κυρίως της Deutsche Wohnen, της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Ευρώπη. Το 56% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ της απαλλοτρίωσης και το 39% κατά.

Μετά από χρόνια αύξησης των ενοικίων που ανάγκασαν πολλούς Βερολινέζους να εγκαταλείψουν την πόλη, ακτιβιστές και οργανώσεις συνέλεξαν σχεδόν 350.000 υπογραφές υπέρ της κοινωνικοποίησης των κατοικιών. Σε δημοσκόπηση επίσης που διενεργήθηκε στα τέλη Αυγούστου, το 47% των Βερολινέζων στηρίζει την πρωτοβουλία.

«Το Βερολίνο είναι η πόλη στη Γερμανία όπου το ενοίκιο αυξήθηκε κατά 10-20% ή και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αλλά οι μισθοί δεν αυξήθηκαν», τόνισε στο rosa.gr η Μαρτίνα Λίντερ, δικηγόρος, επί δεκαετίες κάτοικος της γερμανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο για πολλούς νέους, αλλά και άλλους πολίτες στην πόλη, να βρουν ένα σπίτι σε φυσιολογική τιμή, ανάλογη του εισοδήματός τους».

Ο Γιόχαν Στολ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Humboldt, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις για το ζήτημα της στέγασης την τελευταία τετραετία, σημειώνει στο rosa.gr ότι «στόχος του κινήματος είναι να μπορούν οι πολίτες της πόλης να συνεχίζουν να ζουν εδώ, να πέσουν οι τιμές και να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ βιοτικό επίπεδο, χωρίς να φεύγει όλο το εισόδημά μας στα ενοίκια».

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο δήμο Βερολίνου να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρόταση, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της κοινωνίας να επιφέρει αλλαγές και να δείξει ότι η μαζική και συλλογική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα που δεσμεύουν την πολιτική ηγεσία.

Το Βερολίνο διέθετε πολύ περισσότερες κατοικίες που ανήκαν στο δημόσιο, αλλά από την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας το 1990, περισσότερες από 200.000 μονάδες έχουν πωληθεί σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και hedge funds. Για πολλούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οι πολιτικές στέγασης κατά την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποτελούσαν το καλύτερο παράδειγμα δικαιοσύνης στο ζήτημα των ενοικίων.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν το σημερινό ξεπούλημα της γης και των πόλεών τους σε παγκόσμιους επενδυτές και να διεκδικήσουν και πάλι το δικαίωμα στη στέγαση», τόνισε η Μαρτίνα Λίντερ, η οποία πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση η εφαρμογή της ετυμηγορίας του λαού, ειδικά όταν οι επενδυτές θα σπεύσουν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις ή να επιταχύνουν την προσβολή της αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ή ενός σχετικού νόμου στα δικαστήρια του Βερολίνου».


Πανηγυρισμοί χθες βράδυ στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου