Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Σεπ 2021
Fridays for Future / Επιστροφή από σήμερα στις διαδηλώσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η διεθνής κινητοποίηση νέων «Fridays for Future» επέστρεψε από σήμερα το απόγευμα, με τις Οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα, να καλούν τους μαθητές και τους νέους να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα ενάντια στην κλιματική κρίση και διεκδικώντας περιβαλλοντικά μέτρα από την κυβέρνηση.

 

Στην Αθήνα χιλιάδες νέες και νέοι με πολύχρωμα πλακάτ διαδήλωσαν κατά της κλιματικής κρίσης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Η διαδήλωση με κατεύθυνση το Μοναστηράκι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι νέοι και οι νέες φώναζαν «είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», ρυθμικά κατηφόριζαν την οδό Ερμού. Όπως τόνισαν διαδηλωτές, είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή». 

«Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

INTIME NEWS

Το ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος «Συμμαχία για το Κλίμα», που καλούσε σήμερα στο Σύνταγμα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αποτελεί μία συνεργασία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.). Η Συμμαχία στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.

Σε συμμετοχή στην συγκέντρωση της Παρασκευής καλούσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης που όπως τόνιζε «κινούμαστε σε χρόνο δανεικό από τις επόμενες γενιές. Κάθε τόνος ορυκτών καυσίμων που εξορύσσουμε και καταναλώνουμε σήμερα, συμβάλλει στην περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, προς ένα μέλλον που θα είναι μη βιώσιμο για τον άνθρωπο».

«Οι επόμενες γενιές διαδηλώνουν τις Παρασκευές για το Κλίμα και απαιτούν να μην τους παραδώσουμε μία ανεπιστρεπτί κόλαση» αναφέρει ο Π. Κόκκαλης. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους στερήσουμε αυτή την ελπίδα αλλά αντιθέτως έχουμε κάθε υποχρέωση να την εξασφαλίσουμε».

 

Διαδηλώσεις στη Γερμανία

Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παρασκευές για το Κλίμα» πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γερμανία, εστιάζοντας στην κριτική ότι το περιβάλλον δεν συζητήθηκε επαρκώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η επικεφαλής της πρωτοβουλίας 18χρονη Σουηδή, Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει στο Βερολίνο μαζί με περίπου 20.000 άτομα, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 470 πόλεις της Γερμανίας.

EPA

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε παρέμβαση της τόνισε ότι «πρέπει να ψηφίσετε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή», είπε στην ομιλία της η ιδρύτρια του κινήματος. Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 χώρα στον κόσμο. Με 80 εκατομμύρια κατοίκους αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν από τους μεγαλύτερους «κακούς του κλίματος».

Μετά την ομιλία της, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, η Τούνμπεργκ έφυγε υπό αστυνομική προστασία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τρεις άνδρες είχαν προηγουμένως παρενοχλήσει και προσβάλει την ακτιβίστρια του κλίματος.

Στις διαδηλώσεις της Κολωνίας συμμετέχουν ακόμη η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος χαρακτήρισε το κίνημα «ευλογία και όχι μόνο για τους νέους».

EPA
 
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου