Λίστα αντικειμένων
Σάββατο 25 Σεπ 2021
Λίγους μήνες πριν οι Πράσινοι βρισκόντουσαν στην 1η θέση των δημοσκοπήσεων. Σήμερα, λίγο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην 3η θέση. Το rosa.gr βρέθηκε στη Σαξονία και προσπάθησε να πιάσει τον παλμό των εκλογών.
Δημήτρης Ραπίδης
25.09.2021
Η Αναλένα Μπέρμποκ ανέβαινε τη σκηνή του θεάτρου Chemnitz στη Σαξονία, με τη βροχή να πέφτει δυνατά απέξω. Προσπάθησε μέσα σε λίγο σχετικά χρόνο να πει τα πάντα για το προεκλογικό πρόγραμμα των Πράσινων, με τους συγκεντρωμένους να περιμένουν μάταια από την ίδια και μια κουβέντα για τις μετεκλογικές συμμαχίες.
Τη Κυριακή πραγματοποιούνται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, σε μια προεκλογική περίοδο που κύλησε γεμάτη εντάσεις και με πολλά ερωτηματικά για τη τελική απόδοση των κομμάτων. Η Μπέρμποκ πριν 3-4 μήνες θα μπορούσε να δει τον εαυτό της ως διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, με το «πράσινο κύμα» τότε να βρίσκεται στα φόρτε του, «καβάλα» στις δημοσκοπήσεις. Σήμερα, οι Πράσινοι παλεύουν για τη 2η με τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, με τους Φιλελεύθερους του FDP να ανεβάζουν τα ποσοστά συσπείρωσής τους και να πλησιάσουν τους Πράσινους στην 3η θέση.
Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια πολιτική αλλαγή, κι αυτό γιατί η Μέρκελ αποχωρεί από το πολιτικό σκηνικό έπειτα από 16 χρόνια αδιάλειπτης, κυρίαρχης παρουσίας. Για την Μαρίνα Τζόροβιτς, συνταξιούχα τραπεζικό της Deutsche Bank, η βροχή που έπεφτε καταρρακτωδώς έξω από το θέατρο που μιλούσε η Μπέρμποκ ήταν «σημάδι ότι δεν θα καταφέρει – εκείνη και το κόμμα της – να παίξουν ρόλο στην επόμενη μέρα στη Γερμανία».
Η 70χρονη Τζόροβιτς τόνισε στο rosa.gr ότι οι Πράσινοι «θα ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου, θα βάλουν παντού ανεμογεννήτριες και θα μας απαγορεύσουν την κατανάλωση κρέατος». Για την πρόταση των Πράσινων να διαμορφώσουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα δημόσιων μεταφορών και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Τζόροβιτς σημείωσε ότι «είμαι μεγάλη πλέον στην ηλικία για να οδηγήσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή να προλάβω να δω την κλιματική κρίση να αντιμετωπίζεται, οπότε δεν με αφορά. Για την οικονομία δεν μας έχουν πει τίποτα καινούργιο. Δεν με πείθουν».
Ο Ούλριχ Μπάουμαν, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος στο ανατολικό Βερολίνο, ομολογεί στο rosa.gr ότι παραδοσιακά ψηφίζει τους σοσιαλιστές του SPD τα τελευταία 10 χρόνια σε ομοσπονδιακές και τοπικές εκλογές, ωστόσο για πρώτη φορά φέτος σκεφτόταν να στηρίξει τους Πράσινους. «Δεν σας κρύβω ότι αρχικά, με την επιλογή της Μπέρμποκ για υποψήφια καγκελάριο, ενθουσίαστηκα και σκέφτηκα ότι ήταν καλή ευκαιρία να συνεχίσουμε να έχουμε γυναίκα καγκελάριο», τονίζει.
Εντούτοις, το πρόγραμμα και οι προτάσεις των Πράσινων για την οικονομία και την εργασία, «ειδικά για την εργασία», όπως τονίζει ο 35χρονος Μπάουμαν, του φαίνονται «θολές». «Η πολιτική της Μέρκελ στα εργασιακά και η στασιμότητα που βλέπουμε σε μισθούς και δημόσιες επενδύσεις έχει ταλαιπωρήσει πολύ το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Με τόσα χρόνια σταθερής ανάκαμψης, με σταθερά δημοσιονομικά, αλλά κυρίως με υπερσυσσώρευση εμπορικού πλεονάσματος, θα περίμενε κανείς ότι ειδικά μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση θα ήταν γενναιόδωρη και θα στήριζε την οικονομία όπως θα έπρεπε. Δεν το έκανε όμως και σε αυτό έχει ευθύνη φυσικά και το SPD που συγκυβερνά», προσθέτει ο Μπάουμαν. «Εκεί εγώ περίμενα μια δυναμική πρόταση από τους Πράσινους που να πιάνει και τη δική μου γενιά, αλλά δεν την είδα. Αυτή τη στιγμή για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι θα ψηφίσω. Κλίνω ίσως περισσότερο στο να στηρίξω το SPD, περιμένοντας ότι αυτή τη φορά, από θέση ισχύος στο κυβερνητικό σχήμα, θα στρίψει την κυβέρνηση πιο αριστερά», υπογραμμίζει.
Μέσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων που βρέθηκαν στο Chemnitz, υπήρχαν και πολλοί αντιεμβολιαστές που διέκοπταν την ομιλία της Μπέρμποκ με συνθήματα όπως «δεν θα μας επιβάλλεις να εμβολιαστούμε», σφυρίζοντας ειρωνικά και φωνάζοντας. Υπήρχαν επίσης κι άλλοι, κυρίως άνδρες, που φορούσαν μαύρα φούτερ και κρατούσαν πανό με ακροδεξιά μηνύματα κατά των προσφύγων και των μεταναστών, τους οποίους οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν. Η πίεση που δέχονται οι Πράσινοι από το AfD, το εθνικιστικό κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», στα πρώην ανατολικά κρατίδια είναι ισχυρή, με την Μπέρμοκ να επιχειρεί να κερδίσει ψήφους και από αυτή την δεξαμενή ψηφοφόρων στη μάχη για ένα καλύτερο εκλογικό «πλασάρισμα» του κόμματος.
Η Μπέρμποκ, σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις της στην πρώην κομμουνιστική, ανατολική Γερμανία, ήταν ντυμένη στα μαύρα, με την ίδια να κάνει αναφορές στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1989 για την πτώση του Τείχους και το ρόλο του πράσινου κινήματος τότε στην ενοποίηση της χώρας. Πολλές φορές τόνισε στο λόγο της ότι «όπως τότε, έτσι και σήμερα, έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της κλιματικής κρίσης». Η ίδια εκτιμά ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει τη δυνατότητα να γίνει κυρίαρχη δύναμη σε μια κλιματικά ουδέτερη τεχνολογία, η οποία όπως τονίζει, «μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».
Στα περισσότερα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οι Πράσινοι με δυσκολία θα καταφέρουν να διασφαλίσουν την 4η ή 5η θέση, πίσω από την Αριστερά (Die Linke), αλλά σίγουρα αναμένεται να αγγίξουν το 10%, διπλασιάζοντας το ποσοστό τους σε σύγκριση με το 2017. Η 21χρονη Βανέσα Κοπ, φοιτήτρια κοινωνιολογίας, πίνοντας ποτό σε ένα μπαράκι μαζί με φίλους τους, μας λέει ότι «η γενιά μου δεν έχει γνωρίσει άλλο πρόσωπο στη διακυβέρνηση πέρα από την Μέρκελ. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τη δική μου γενιά γιατί το αποτέλεσμα θα καθορίσει πολλά για το μέλλον μας». Όταν την ρωτήσαμε τι θα ψηφίσει, ενώ αρχικά αρνήθηκε να μας το αποκαλύψει, τελικά μας είπε ότι «η Μπέρμποκ θα μπορούσε να γίνει μια νέα Μέρκελ, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Περισσότερο βλέπω τον εαυτό μου μεταξύ SPD και Die Linke».
Την ώρα που η Μπέρμποκ μιλούσε στη Σαξονία, ο Όλαφ Σολτς, σε ένα δίωρο debate στη γερμανική τηλεόραση, φορώντας φούτερ αντί του συνηθισμένου κουστουμιού, υποσχόταν ότι θα αντιμετωπίσει τα πάντα, ότι θα αυξήσει τους μισθούς, θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα προστατέψει τους αγρότες από τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Την ίδια στιγμή τονίζει ότι «θα πιάσει δουλειά άμεσα» και θα διασφαλίσει ότι η Γερμανία «θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική κρίση ενάντια στο ρυπογόνο βιομηχανικό κατεστημένο των τελευταίων 200 ετών».
Την ώρα που μιλούσε ο Σολτς, μέλη του γκρουπ με την ονομασία «Η Τελευταία Γενιά» (The Last Generation) έκανε την εμφάνισή του στο πλατό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην ομιλία της Μπέρμποκ στο Chemnitz. Τα μέλη του κάνουν απεργία πείνας επί 20 ημέρες, έχοντας κατασκηνώσει έξω από τη γερμανική Βουλή, ζητώντας από τους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν ένα ζωντανό debate για την κλιματική κρίση πριν την ημέρα των εκλογών. Ο Σολτς τους είπε ότι θα μιλήσει μαζί τους «όταν σταματήσουν αυτή την τρέλα της απεργίας που καταστρέφει τη ζωή τους». Ανάλογη ήταν και η δήλωση από το περιβάλλον της Μπέρμποκ. Από την πλευρά των απεργών, ο Γιάκομπ Χάινζε τόνισε «απογοητευμένος» από τη στάση των πολιτικών, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι αυτές οι εκλογές θα αλλάξουν κάτι και ότι θα διαμορφωθεί μια κυβέρνηση που θα βάλει πραγματικά ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κανένας υποψήφιος δεν είναι έτοιμος και ώριμος για μια τέτοια συζήτηση, για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου».
Πηγή: www.rosa.gr