Τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έχουν καταστραφεί από τους αξιωματούχους της ΕΥΠ. 

Αυτή προκύπτει, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλο, από την επίσημη ενημέρωση του κλιμακίου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνίων (ΑΔΑΕ), το οποίο οποίο επισκέφθηκε το τελευταίο 48ωρο τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η καταστροφή των δεδομένων της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη αλλά και εκείνης του Κουκάκη την περίοδο 2020-21 υπήρξε με επίκληση της αλλαγής (προ μερικών μηνών) του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της απόκτησης νέου «Μεγάλου Αδελφού» από ιταλική εταιρεία.

Όπως ισχυρίστηκαν οι αρμόδιοι, τα δεδομένα που υπήρχαν στο παλιό σύστημα της ΕΥΠ με το οποίο υπήρξαν οι δύο προαναφερόμενες παρακολουθήσεις δεν αποθηκεύτηκαν για τεχνικούς λόγους, παρότι υπάρχει πρόβλεψη για διατήρησή τους για δύο χρόνια. 

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή PEGA, που συνεδρίασε στο Ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ρωτήθηκε για την υπόθεση και διέψευσε πως ο ίδιος διέρρευσε κάτι τέτοιο. Ωστόσο απέφυγε να διαψεύσει την καταστροφή των αρχείων, σημειώνοντας πως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν του επιτρέπεται να τοποθετηθεί για την ΕΥΠ. 

«Εγώ ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες», ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Ελέγχουμε την ΕΥΠ και άλλους φορείς και όταν τελειώσει η έρευνα θα ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Τα ευρήματα θα γίνουν αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνω πως μέχρι το τέλος της έρευνας, δεν ανακοινώνονται απόρρητες πληροφορίες».

Ερωτήματα για το ρόλο αξιωματικού της ΕΛΑΣ

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα των «Νέων», αναφέρουν πως κατά την ενημέρωση της ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ προέκυψε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείo για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το σχετικό έγγραφο για την συνακρόαση των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φέρει την υπογραφή αξιωματικού της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε στην ΕΥΠ και αποχώρησε αιφνιδίως πριν από μερικές εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η εν λόγω αξιωματικός ήταν προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΕΥΠ που ασχολείτο με τη δίωξη του εγχωρίου οργανωμένου εγκλήματος, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον λόγο που η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη φέρει τη δική της υπογραφή.

► Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση «πνίξτε τις υποκλοπές»

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη κατατέθηκε ηλεκτρονικα αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ με την οποία ζητήθηκε:

 
  • Να χορηγηθεί πλήρες αντίγραφο του φακέλου της παρακολούθησης, που θα εξαχθεί από την Ομάδα Ελέγχου της Αρχής κατά τον διενεργούμενο έλεγχο στην ΕΥΠ και αμέσως μόλις αυτός περιέλθει στην ΑΔΑΕ.
  • Να χορηγηθεί αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και της σχετικής αλληλογραφίας, όπως περιέχεται στο αρχείο εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατ’ άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 2225/1994 (όπως ισχύει), για το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει «σε κάθε περίπτωση» τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εν προκειμένω.

Στην αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, σημειώνεται πως «η άρνηση του πρώην και του νυν Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού να παράσχουν ενημέρωση ενώπιον της Βουλής, διαμορφώνει μια πρωτόγνωρη σε βάρος των δικαιωμάτων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατάσταση κατα την οποία δεν πληροφορείται για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ώστε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του έναντι παντός ποινικά, πειθαρχικά και αστικά υπευθύνου. Επιπλέον δεν δύναται να αμυνθεί μπροστά σε κυβερνητικές ή άλλες διαρροές ανυπόστατων φημών».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης μεθοδεύει την «ομερτά» για να μείνει το παρακράτος στο σκοτάδι

Επιχείρηση συγκάλυψης για την υπόθεση των υποκλοπών απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει να κρύβει τα πάντα στο σκοτάδι, μήπως και διασωθεί και μεθοδεύει την «ομερτά».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του αναφέρει «Ο κ. Μητσοτάκης, που στο διάγγελμά του στις 8 Αυγούστου, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, έλεγε «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές», συνεχίζει να κρύβει τα πάντα στο σκοτάδι, μήπως και διασωθεί.

- Αρνείται να καταργήσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών εφόσον έχει υπάρξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
- Αρνείται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος της παρακολούθησης του.
- Οι πρώην εκλεκτοί του επικαλούνται αντισυνταγματικά το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ.
- Η κα Μπακογιάννη απειλεί δημοσίως με δέκα χρόνια φυλακή όποιον τολμήσει να μιλήσει και σπάσει την ομερτά.
- Στην εξεταστική επικαλούνται ξανά το απόρρητο και η πλειοψηφία της ΝΔ παίρνει την πρωτοφανή απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα μέλη της.
- Και σήμερα αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ έχει καταστρέψει τους φακέλους Ανδρουλάκη – Κουκάκη, κάτι που συνιστά εγκληματική πράξη συγκάλυψης πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλλει ομερτά για να μην αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές της παρακρατικής του σπείρας. Η ενοχή του είναι δεδομένη, αυτό που μένει είναι να απαλλαγεί η χώρα από το πιο βρώμικο σύστημα εξουσίας που γνώρισε από την μεταπολίτευση και μετά».

πηγη: https://tvxs.gr