Λίστα αντικειμένων
04.05.22
Με τη δήλωση του Πούτιν ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου, στην Αγία Πετρούπολη, στις 27 Απριλίου, ότι «Εάν κάποιος σκοπεύει να απειλήσει με απαράδεκτο τρόπο τη στρατηγική ασφάλεια της Ρωσίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντησή μας θα είναι γρήγορη και σκληρή. Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε υποστεί ποτέ στην ιστορία σας»(ρωσικό site Gazeta.ru), ξεκινά το courrierinternational.com το αφιέρωμά του στον Ουκρανικό πόλεμο. Τίτλος του αφιερώματος: Ukraine-biden-poutine-le-bras-de-fer(Ουκρανία: Το μπρα ντε φερ Μπάιντεν-Πούτιν). Ο τίτλος από μόνος του φανερώνει πως στην Ουκρανία αντιπαρατίθενται η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Αλλά ο μεγάλος φόβος είναι αν ο πόλεμος θα κλιμακωθεί και αν θα έχουμε χρήση πυρηνικών όπλων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλάει για μια πιθανή πυρηνική απάντηση. Είναι μια απλή μπλόφα, μια πραγματική απειλή ή ένα σημάδι αδυναμίας; αναρωτιούνται πολλοί. Αλλά πόσο μπορεί να ρισκάρει κανείς; Κι όμως ο πόλεμος κλιμακώνεται. Από τις 24 Φεβρουαρίου και την εισβολή στην Ουκρανία, δεν υπήρξε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν βλέπουμε καμία άμεση λύση στη σύγκρουση. Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει, στην αρχή του πολέμου, «την επιθυμία του να μην γίνει αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών», άλλαξε ριζικά τη θέση του, εξηγούν οι New York Times.
Σε ποιο βαθμό η νέα αμερικανική στρατηγική άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη»; Συνολικά, οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποδεσμεύσει περισσότερα από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ενώ στις 28 Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον βοήθεια 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία! Ένα τεράστιο ποσό.
Κάποιοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν θεωρούν πως «Το οπλοστάσιο της δημοκρατίας»(άρθρο στους New York Times), θα μπορέσει να επιφέρει εκ νέου την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι σε κατάσταση αδυναμίας και ότι «υπάρχει τουλάχιστον κάποιος στη Μόσχα που φοβάται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας».
Αυτό μένει να φανεί. Η αμερικανική πολιτική, που παρασύρει τους Ευρωπαίους στο πέρασμά της, ξεκινώντας από τη Γερμανία, δεν είναι απαραίτητα ομόφωνη, σημειώνει στο κύριο άρθρο του το courrierinternational.com. 'Ετσι, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαιρετίζει την απόφαση του Βερολίνου να παραδώσει επιτέλους αντιαεροπορικά άρματα στην Ουκρανία, αντίθετα στην Ιταλία, η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα The Post Internazionale καταγγέλλει την κλιμάκωση των εξοπλισμών που επιβλήθηκε στην Ευρώπη από τη "Mama America": «Τι σχέση έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι με αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας;», διερωτάται η εφημερίδα.
Εξίσου επιθετικό, το άρθρο της Renmin Ribao (όργανο του ΚΚ Κίνας) που επικρίνει την επιθυμία των ΗΠΑ για ηγεμονία. Αυτός ο χρόνος έχει τελειώσει, σημειώνει, «Με το να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και επιδιώκουν να παρατείνουν τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση», γράφει η εφημερίδα. «Αν υπάρχει μια χώρα που δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή τάξη και να καταπατήσει τους κανόνες της, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.», καταλήγει η Renmin Ribao.
Άλλο ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό άρθρο είναι αυτό που γράφτηκε από δύο Ρώσους πολιτικούς επιστήμονες στη Nezavissimaïa Gazeta. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την αντιπαράθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Ουκρανία όχι ως μια περιφερειακή σύγκρουση αλλά ως μια ευκαιρία να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», λένε οι συγγραφείς. Ωστόσο, είναι καιρός η διπλωματία να ανακτήσει τα δικαιώματά της, επισημαίνουν. Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν πλέον δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Σε τι μπορεί να οδηγήσουν όλα αυτά; «Σε μια διαίρεση του κόσμου σε δύο μπλοκ, εκτιμούν οι Los Angeles Times. Ένα μπλοκ υπό την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, και ένα άλλο υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας». Η εβδομαδιαία εφημερίδα De Groene Amsterdammer κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα: «Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πρέπει να ξαναμάθουν τον Ψυχρό Πόλεμο – περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να ξαναμάθουν πώς να συγκρατούν τον Ψυχρό Πόλεμο», ώστε να μη γίνει θερμός, γράφει!
https://www.courrierinternational.com/article/a-la-une-de-l-hebdo-ukraine-biden-poutine-le-bras-de-fer