Πολίτες, εργαζόμενοι, νέοι και συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη βγήκαν σήμερα στους δρόμους με σκοπό να τιμήσουν την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς και στέλνοντας μηνύματα διαμαρτυρίας στις κυβερνήσεις τους, ιδίως στη Γαλλία όπου η απεργία αποτέλεσε πεδίο έκφρασης δυσαρέσκειας και αντίθεσης ενάντια στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.
Στη Γαλλία, οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς αποτελούν δείγμα έμπρακτης αντιπολίτευσης στο δρόμο, η οποία είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με την κυβέρνηση του φιλελεύθερου προέδρου και την πολιτική της.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως η άκρα αριστερά και η ακροδεξιά, προσπαθούν να σπάσουν την πλειοψηφία της κυβέρνησής του.
Οι καθιερωμένες πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές πόλεις της Γερμανίας περιλάμβαναν φέτος και αντιπολεμικά μηνύματα για αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τερματισμό της ρωσικής εισβολής.
Στη Φρανκφούρτη, υποστηρικτές του Κόμματος της Αριστεράς συντάχθηκαν πίσω από ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τον πόλεμο!»
Στο Βερολίνο, μεταξύ των πολλών ομάδων διαμαρτυρίας ήταν και το γερμανικό συνδικάτο δημοσιογράφων DJV, που με αιτήματα για διεύρυνση και κατοχύρωση δικαιωμάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου.
Επίσης στο Βερολίνο, η πολιτικός του Αριστερού Κόμματος Κάτια Κίπινγκ ζήτησε νέο νόμο που θα ορίζει ότι όταν οι ομοσπονδιακές αργίες πέφτουν Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει παίρνουν άδεια την πιο κοντινή Παρασκευή ή Δευτέρα.
Στην Ιταλία, μετά από δύο χρόνια σκληρής πανδημίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή συναυλία στη Ρώμη με συλλαλητήρια και πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Εκτός από τη δουλειά, η ειρήνη είχε κεντρικό στίγμα στις εργατικές συγκεντρώσεις με εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα τρία μεγάλα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Ασίζης στην κορυφή του λόφου, έναν συχνό προορισμό για αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Το φετινό σύνθημα ήταν «Εργαζόμαστε για την ειρήνη».
«Είναι μια Πρωτομαγιά κοινωνικής και πολιτικής δέσμευσης για την ειρήνη και την εργασία», δήλωσε η επικεφαλής του ιταλικού συνδικάτου CISL, Ντανιέλα Φουμαρόλα.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Σλοβακία και η Τσεχία, όπου φοιτητές και άλλοι διαδήλωσαν υπέρ της Ουκρανίας, ενώ κομμουνιστές, αναρχικοί και οργανώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις.
πηγη: https://www.efsyn.gr