Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Σεπ 2021
Μερική διάψευση Κομισιόν για την εξαίρεση έκτακτων δαπανών από τα ελλείμματα
Κλίκ για μεγέθυνση






07.09.2021, 14:11

 

 

Διαψεύδει η Κομισιόν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα κόστη έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού από τον υπολογισμό των δημοσίων ελλειμμάτων των κρατών μελών που επλήγησαν.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ ήταν κάθετος: «Δεν ξέρω ποιος το είπε αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι πληροφορία που προκύπτει από εμάς και άρα δεν υπάρχει τίποτα να επιβεβαιώσω. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο υπολογισμός του δημόσιου ελλείμματος είναι γνωστά, τίποτα που έχει σχέση με τις φωτιές είναι καινούργιο όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών-μελών», τόνισε.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Euractiv, το οποίο ανέφερε δηλώσεις του Ερίκ Μαμέρ, σύμφωνα με τις « δικαιολογείται η δέσμευση πόρων για τη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Επεσήμανε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει πηγή στήριξης σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές».

«Όχι, νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στο πλαίσιο των απαντήσεων σε ερωτήσεις για το βάρος των πυρκαγιών και των συνέπειών τους στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη, τονίσαμε το γεγονός ότι πιθανά υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα, το Ταμείο Αλληλεγγύης η χρήση του οποίου μπορεί να ζητηθεί από τα κράτη μέλη για αποκτήσει από την Ε.Ε. κονδύλια που σχετίζονται με τις φωτιές και τις συνέπειές τους. Αλλά δεν έκανα κανένα σχόλιο που σχετίζεται με τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος», απάντησε ο Ερίκ Μαμέρ στην «Εφ.Συν.».

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ανάλυση των εθνικών δημόσιων δαπανών.

Η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Αυτό επέτρεψε στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, αποκλίνοντας προσωρινά από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023.

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα: «Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση έκτακτων μεγάλων φυσικών καταστροφών μπορούν να ταξινομηθούν ως εφάπαξ και συνεπώς να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσπάθειας ενός κράτους μέλους κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ιταλίας, οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τους σεισμούς στο Αμπρούτσο και την Εμίλια Ρομάνα, καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές έχουν ληφθεί υπόψη στο παρελθόν».

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν η συζήτηση βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ή αν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, είμαστε πολύ μακριά από το να εφαρμοστεί μια τέτοια εξαίρεση. 
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου