Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Ιούν 2022
Εκδήλωση στο Βέλγιο: "Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο"
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Λάβαμε και παραθέτουμε

 

Αυτό το Σάββατο, 11 Ιούνη στις Βρυξέλλες, η ομάδα Ελλήνων μεταναστών στο Βέλγιο Gre.ques solidaires διοργανώνει την εκδήλωση «Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο: από τον αγωγό #EastMed στον πόλεμο της Ουκρανίας» (το event La guerre pour l'énergie & les mouvements en Grèce, en Turquie et à Chypre) με την στήριξη του CADTM και του ZinTv.

Ομιλητές θα είναι ο Μανώλης Σαββάκης από το Μας Σκάβουν τον Λάκκο στην Ελλάδα και η Ecehan Balta από το Kazma Birak στην Τουρκία.

Ραντεβού στις 11 Ιουνίου στις 17.00, λοιπόν, στο CBO, Chaussée de Jette 407, 1090 Jette (δίπλα στο μετρό Simonis).

🎤 «Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο: από τον αγωγό #EastMed στον πόλεμο της Ουκρανίας», μια συζήτηση που οργανώνεται τους Gre.ques solidaires, το ZinTv και το CADTM, με καλεσμένους από την πρωτοβουλία ”Μας σκάβουν τον λάκκο / Kazma Birak” με καλεσμένους/ες από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

🔸 Η πρωτοβουλία ”Μας σκάβουν τον λάκκο” συντονίζει περιβαλλοντικές ομάδες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο που αντιτίθενται στην απειλή του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο στο όνομα της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

➡️ Απέναντι στα εξορυκτικά σχέδια που απεργάζονται στα εδάφη και τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου, οι ομάδες αυτές αποφάσισαν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να περνάει από διάφορες φάσεις, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε με υπερηφάνεια τα νέα της Rafale στον ουρανό της Αθήνας, ενώ και οι τρεις χώρες ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητικές γεωτρήσεις στη θάλασσα συνεχίζονταν με συνέπειες που αποδείχτηκαν δραματικές για τα οικοσυστήματα της περιοχής.

➡️ Οι βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ χωροθετούνται με καταστροφικό τρόπο τα νησιά, τις πεδιάδες και τα βουνά, η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη αυξάνεται και συνεχίζεται, η πυρηνική ενέργεια βαφτίστηκε «πράσινη» και αναπτύσσεται (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο που χτίζει η Τουρκία στο Ακκούγιου, απέναντι από την Κύπρο).

➡️ Οι πρόσφατοι σεισμοί και οι πυρκαγιές και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, έδειξαν πως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα είναι ίδια για τους λαούς. Οι κυβερνήσεις μας είναι αυτές που ανταγωνίζονται, μαζί με τους υπερεθνικούς προστάτες τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια άλλη διάσταση στα παραπάνω ζητήματα. Η ενεργειακή κρίση σε μια στιγμή πέταξε από το παράθυρο όλες τις «δεσμεύσεις» των ηγετών που έγιναν στο COP26 στη Γλασκώβη πριν μερικούς μήνες. Η γεωπολιτική μάχη των διαφορετικών μπλοκ και συμμαχιών για ενεργειακούς πόρους φαίνεται να εντείνεται. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κινήσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της συζήτησης γύρω από τον East Med (που θεωρήθηκε κλινικά νεκρός μόλις πριν λίγους μήνες) και στην επανεκκίνηση των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη.

✅ Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Grec.ques solidaires, το ZinTv και το CADTM αποφάσισαν να φιλοξενήσουν εκπροσώπους από την πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον Λάκκο» με σκοπό να χτίσουμε δεσμούς ανάμεσα στα περιβαλλοντικά κινήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Βελγίου, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε.

✊ Θέλουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει βήμα ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα κινήματα σχετικα με το πως θα αντιμετωπίσουμε από κοινού την καταστροφή του περιβάλλοντος και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς.

👉 Ραντεβού στις 11 Ιουνίου στις 17.00, λοιπόν, στο CBO, Chaussée de Jette 407, 1090 Jette (δίπλα στο μετρό Simonis).

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 | 1:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου