Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Ιούν 2022
Ισπανία: Δικαστήριο καλεί τον Πομπέο να καταθέσει για τα σχέδια εναντίον του Ασάνζ
Κλίκ για μεγέθυνση 
 

του Ανδρέα Κοσιάρη

Το Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον πρώην διοικητή της CIA και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να καταθέσει για την επιχείρηση κατασκοπίας κατά του Τζούλιαν Ασάνζ που φέρεται να ενορχήστρωσε, όπως και για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να απαγάγει ή να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο, όσο αυτός βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η κλήτευση, που αποκαλύφθηκε από το ισπανικό ABC την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκε από τον δικαστή Σαντιάγκο Πεντράθ και καλεί τον Πομπέο, όπως και τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Εβανίνα, να καταθέσουν δια ζώσης ή μέσω ζωντανού βίντεο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Το ισπανικό δικαστήριο δεν έχει τη δυνατότητα να τους αναγκάσει να καταθέσουν, ούτε έχει τη δυνατότητα να τους αποδώσει κατηγορίες, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει, βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας του. Η κλήτευση των Πομπέο και Εβανίνα έγινε με αφορμή την υπόθεση εναντίον του Ντέιβιντ Μοράλες, πρώην πεζοναύτη του ισπανικού στρατού και επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας UC Global. Το 2015 η UC Global προσελήφθη από την κυβέρνηση του Ισημερινού για να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όπου ζούσε εκείνο τον καιρό ο Ασάνζ ως πολιτικός πρόσφυγας.

Σύμφωνα με πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, πρώην υπαλλήλους της εταιρείας, ο Μοράλες συμφώνησε το 2016 με τις αμερικανικές αρχές να παρακολουθεί εκτενώς για λογαριασμό τους τον Ασάνζ. Οι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας επίσης κατέθεσαν πως υπήρξαν το επόμενο έτος συζητήσεις για πιθανή απαγωγή ή δηλητηρίαση του Ασάνζ.

Η πληροφορία αυτή συνάδει με δημοσίευμα του Yahoo! News τον περασμένο Σεπτέμβρη, που ισχυριζόταν ότι το 2017 υπήρξαν συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση Τραμπ για πιθανή απαγωγή ή δολοφονία του Ασάνζ.

Η αποκάλυψη του Yahoo! News είχε βασιστεί σε συζητήσεις με 30 πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν πως ο Πομπέο, τότε ακόμα διοικητής της CIA, είχε κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς αυτούς, λέγοντας στους υφισταμένους του πως σε ό,τι αφορά τον Ασάνζ «τίποτα δεν είναι εκτός ορίων».

Όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του Yahoo! News, ο Πομπέο έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη δίωξη των πηγών του υπό τους νόμους εθνικής ασφαλείας, προσφέροντας έτσι μια έμμεση επιβεβαίωση του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα και πάλι με το Yahoo! News, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αρνηθεί να διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο την έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης, αρνούμενο να παράσχει πληροφορίες για τις αμερικανικές διευθύνσεις IP που είχαν πρόσβαση στην παρακολούθηση του Ασάνζ μέσω της UC Global. Επίσης, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης φέρονται να προσπάθησαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για την υπόθεση από τον δικαστή Πεντράθ, ζητώντας μεταξύ άλλων και την ταυτότητα των πληροφοριοδοτών της UC Global.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ στην Ισπανία ισχυρίζονται ότι ο Γουίλιαμ Εβανίνα έχει επιβεβαιώσει ακόμα πιο άμεσα την ανάμειξη των ΗΠΑ στην παρακολούθηση του Ασάνζ. Σύμφωνα με έγγραφά που έχουν καταθέσει στο δικαστήριο, ο Εβανίνα έχει δηλώσει πως: «Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας των ΗΠΑ είχαν πρόσβαση στις κάμερες της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, σε καταγραφές συζητήσεων εντός της πρεσβείας, στις συσκευές των επισκεπτών και στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, καθώς και είχαν σχέδιο για τη δολοφονία ή απαγωγή του λήπτη ασύλου».

Οι δικηγόροι του Ασάνζ στη Μ. Βρετανία έθεσαν αυτά και άλλα στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου που επρόκειτο να αποφασίσει για την έκδοση του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μαρκ Σάμερς: «Είναι η πρώτη φορά, από όσο γνωρίζουμε, που οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη βοήθεια ενός δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για να λάβουν δικαιοδοσία επάνω σε κάποιον για τον οποίο τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαν σκέψεις, αν όχι σχέδια, δολοφονίας, απαγωγής και δηλητηρίασης».

Όμως το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αγνόησε αυτά και άλλα στοιχεία (όπως την παραδοχή ψευδομαρτυρίας εναντίον του Ασάνζ που ενορχήστρωσε το FBI), διατάσσοντας την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, αποδεχόμενο τις αναξιόπιστες διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών πως δεν θα κακομεταχειριστούν έναν κρατούμενο που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η τελική γνωμοδότηση της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ για την έκδοση του Ασάνζ, έπειτα από την οποία οι δικηγόροι του δημοσιογράφου έχουν μία τελευταία δυνατότητα έφεσης στο βρετανικό νομικό σύστημα.

Η δίωξη του Ασάνζ, για «αδικήματα» σύμφωνα με τον αμερικανικό Νόμο περί Κατασκοπίας, πηγάζουν από τη δημοσίευση το 2010 και το 2011 διαβαθμισμένων στοιχείων που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η δίωξή του αποτελεί ένα διακομματικό έγκλημα, έχοντας ξεκινήσει επί κυβέρνησης Ομπάμα, ενταθεί επί κυβέρνησης Τραμπ και συνεχιστεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Ασάνζ βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2019 στην υψίστης ασφαλείας φυλακή του Μπέλμαρς στη Μεγάλη Βρετανία και αν, όπως όλα δείχνουν, εκδοθεί εν τέλει στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει συνολική ποινή φυλάκισης έως και 175 έτη.

πηγη: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου