Σύμφωνα με τον Μάμερ δεν επρόκειτο για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση.

«Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ, αποκαλύπτοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα. Τόνισε ωστόσο ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της.

Για «σαφή έλλειψη διαφάνειας και εμπιστοσύνης» εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Υπό τον Τραμπ ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος», προσέθεσε ζητώντας διευκρινήσεις από την Ουάσιγκτον.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επίσης συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίσε Πέιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Δήλωσε ακόμα πως «κατά της διάρκεια της συζήτησης (των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ), οι υπουργοί εξέφρασαν την ξεκάθαρη αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία στο θέμα του Ινδο-Ειρηνικού χώρου. Σχετικά με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορά της προς τους εμβολιασμένουν Ευρωπαίους ο Μπορέλ δήλωσε πως «είναι καλή εξέλιξη, αλλά γιατί ήρθε τόσο αργά;», υπονοώντας πως είναι μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να τα «μπαλώσει» δίνοντας ανταλλάγματα στην ευρωπαϊκή πλευρά.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν περισσότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ παρόμοιων εταίρων», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, πολιτικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, δήλωσε στην France Inter πως η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μια «συνδιάλεξη για διευκρινίσεις» κι όχι για «συμφιλίωση», καθώς «προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο». Έκανε επίσης αναφορά «στον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών».

Η «κρίση των υποβρυχίων» απειλεί το συνέδριο ΗΠΑ – ΕΕ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, με τον Ερίκ Μαμέρ να αποκαλύπτει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνοδος του Πίτσμπουργκ. Το κοινό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC) επρόκειτο να αποτελέσει ένα νέο όργανο το οποίο κατά την άποψη των Ευρωπαίων θα ενσάρκωνε την διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια «πάγου» στις ευρωαμερικανικές σχέσεις υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, το Λονδίνο σήκωσε το γάντι στην δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την Βρετανία «τελευταίο τροχό της αμάξης», με την Βρετανή ομόλογό της να δηλώνει πως η χώρα της «παγκόσμιος ηγέτης και έχει την ετοιμότητα να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

πηγη: https://thepressproject.gr