Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Ιούλ 2021
Ο κορονοϊός επελαύνει, χιλιάδες εμβόλια λήγουν και καταστρέφονται εντός Ε.Ε.
Κλίκ για μεγέθυνση





AP PHOTO



30.07.2021, 15:09

 

Οι χώρες της Ε.Ε. αφήνουν χιλιάδες εμβόλια κατά του κορονοϊού να χαλάσουν, τη στιγμή που μόνο το 1% των πολιτών στις πιο φτωχές χώρες και το 28% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Την περασμένη Τρίτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ότι πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει η ίδια για χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης στο 70% του ενήλικου πληθυσμού της, κάτι που βάζει την Ένωση στην πρώτη θέση του ανεπτυγμένου κόσμου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, χιλιάδες εμβόλια κατά της Covid-19 λήγουν και οδηγούνται στα σκουπίδια.

Αυτό αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Euractiv, η οποία προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες πετούν, εμμέσως πλην σαφώς, το μπαλάκι τον ευθυνών στα κράτη μέλη.

Μόνο στην Λιθουανία, χώρα με πληθυσμό μικρότερο από 3 εκατομμύρια, περισσότερα από 20.000 εμβόλια έληξαν και πετάχτηκαν στα σκουπίδια από την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος πίσω από αυτή την απώλεια είναι πως ορισμένοι πολίτες δεν εμφανίστηκαν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους. 

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Για παράδειγμα το προϊόν της Pfizer, μετά τη διάλυση, πρέπει να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες από 2 έως 30 βαθμούς Κελσίου και να χρησιμοποιηθεί μέσα σε έξι ώρες. 

Ο ακριβής αριθμός των δόσεων που έχουν πεταχτεί εντός Ε.Ε. δεν είναι διαθέσιμος, ενώ ούτε το ECDC ούτε η Κομισιόν καρτούν αρχείο.

Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής, πάντως, είπε στο Euractiv ότι η διαχείριση πέφτει στα χέρια των κρατών μελών και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καταγραφή. 

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλα κράτη-μέλη.

Το υπουργείο Υγείας της Πολωνίας λέει ότι τουλάχιστον 73.000 δόσεις έχουν πεταχτεί μέχρι στιγμής, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τα στοιχεία που επικαλείται η Βαρσοβία αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Πολωνών για εμβολιασμό πέφτει κατά 40% κάθε εβδομάδα. 

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, χιλιάδες εμβόλια αναμένεται να καταστραφούν, σύμφωνα με ένα τοπικό μέσο, τη Merkur. Η περιοχή Πφάφενχόφεν στα νότια της χώρας επιστρέφει 7.000 δόσεις AstraZeneca καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους και οι πολίτες αρνούνται τον εμβολιασμό.

Στην Τσεχία τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι περισσότερες από 3.000 δόσεις έχουν χαθεί είτε επειδή έληξαν είτε εξαιτίας κακών συνθηκών αποθήκευσης.

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε πρόσφατα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει χαθεί μικρός αριθμός δόσεων, ωστόσο, περίπου 50.000 δόσεις AstraZeneca έχουν λήξει. 

Άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, έχουν επιλέξει να περιμένουν με την ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ανακοινώσει επέκταση στην ημερομηνία λήξης των εμβολίων. Υπολογίζεται ότι περίπου 42.000 δόσεις του Vazervia (AstraZeneca) κρατούνται στη χώρα, ενώ έχουν λήξει από τις 31 Ιουνίου.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν είναι υπέρ της αποθήκευσης ληγμένων εμβολίων, με εκπρόσωπό του να σημειώνει στο Euractiv ότι κανένα εμβόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά τις ενδεδειγμένες ημερομηνίες που έχει καθορίσει ο κατασκευαστής του. 

Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στα κράτη να καταστρέφει τα εμβόλια μόνο εάν εξαντληθούν όλες οι πιθανότητας δωρεάς τους σε κάποια χώρα που τα έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, συστήνεται στα κράτη να μοιράζονται τα εμβόλια με άλλες χώρες μέσα σε μια λογική περίοδο πριν από την ημερομηνία λήξης ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δηλώνει ότι τα εμβόλια που παράγονται και παραδίδονται στα κράτη – μέλη μπορούν να δωρίζονται σε άλλες χώρες και προσθέτει ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις σε αυτές τις χώρες μέχρι τα τέλη του έτους.

Αρκετές χώρες, επίσης, εξετάζουν αυτή την πιθανότητα, ιδιαίτερα για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να δωρίζει όλες τις μελλοντικές παραδόσεις του Vaxzervia, όπως και του Janssen σε αναπτυσσόμενες χώρες, με το πρόγραμμα να ξεκινά από τον Αύγουστο.

Τουλάχιστον το 80% των δόσεων αυτών, περίπου 30 εκατομμύρια, θα διανεμηθούν μέσω της πρωτοβουλίας COVAX, ενώ τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν μέσω διακρατικών συμφωνιών, κυρίως με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ανατολικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία) και τη Ναμίμπια. 

Την ίδια στρατηγική υιοθετεί και η Γαλλία, η οποία αναμένεται να διανείμει τα αδιάθετα AstraZeneva στο πρόγραμμα COVAX. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί πέντε εκατομμύρια δόσεις και αναμένονται άλλα επτά εκατομμύρια. Αυτά έχουν πάει κυρίως σε αφρικανικές χώρες, αλλά και σε Αφγανιστάν, Συρία, Ουζμπεκιστάν. 
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου