Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ βρίσκονται Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να ανοίγει αυλαία την Τρίτη 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι μακρύς για την ένταξη των δύο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος για την διακυβερνητική ενώ ήδη προηγήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου η υπογραφή διμερούς πρωτοκόλλου μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, με το οποίο η μεν Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται να αλλάξει το Σύνταγμά της και να βάλει ως συστατικό μέρος τη βουλγαρική μειονότητα, η δε Βουλγαρία να άρει το βέτο της στην ενταξιακή διαδικασία της γείτονος.

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε βάσει μιας γαλλικής πρότασης, την οποία και υπερψήφισαν 68 από τους 120 βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας το Σάββατο, μετά από θυελλώδη συζήτηση εντός του κοινοβουλίου και μια εβδομάδα διαδηλώσεων εκτός. Η αντιπολίτευση αποχωρώντας από την ψηφοφορία δεσμεύτηκε να μπλοκάρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

Συνεπώς, η ένταξη των δύο χωρών δεν αναμένεται σύντομα την απογοήτευση στη γειτονιά μας, την ώρα που αφήνει παγερά αδιάφορες τις μισές ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που πραγματικά θέλουν τα Βαλκάνια στην Ευρώπη -όπως η Ελλάδα ή η Γερμανία- τώρα περιορίζονται στα ευχολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι από το 2003, η ΕΕ με την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» δεσμεύτηκε ότι θα δεχθεί τα Δυτικά Βαλκάνια, μόνο η Κροατία κατάφερε να μπει στο κλαμπ.

Πάντως μπορεί να περάσει άλλη μια δεκαετία μέχρι η Βόρεια Μακεδονία ή η Αλβανία να ενταχθούν στην Ένωση. Οι δυο χώρες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστούν με τα κοινοτικά πρότυπα όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και η γεωργία.

πηγη: https://tvxs.gr