Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Ιούλ 2022
Μπήκαν στο Σεβέρσκ και προελαύνουν οι Ρώσοι
Κλίκ για μεγέθυνση

AP Photo/Efrem Lukatsky
16.07.2022, 11:27
 
Αλλεπάλληλες προωθήσεις από τον ρωσικό στρατό σε πόλεις-κλειδιά ● Οπισθοχωρούν συντεταγμένα οι Ουκρανοί από την πρόχειρα στημένη «γραμμή Ζελένσκι», πληροφορίες για εκκένωση και του Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται πλέον και η δεύτερη ουκρανική γραμμή άμυνας στην επαρχία Ντονέτσκ, μετά την απώλεια του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ. Πράγματι, το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις –με αιχμή του δόρατος τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες– «τρυπησαν» μετά από ανελέητο σφυροκόπημα διαρκείας το μέτωπο και μπήκαν στο Σεβέρσκ, την τελευταία πόλη στο βόρειο μέτωπο πριν από το Σλαβιάνσκ, που ήδη τελεί υπό μερικό ρωσικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, το 6ο σύνταγμα Κοζάκων πολιτοφυλάκων του Λουγκάνσκ και άλλες ρωσικές μονάδες κατέλαβαν τη Νοβάγια Καμένκα και τη Στριαπόβκα και έχουν μπει στα περίχωρα του Σολεντάρ, ενώ οι Ουκρανοί φαίνεται πως αποχωρούν πλέον και από το Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ, το νοτιότερο και βαρύτερα οχυρωμένο σημείο της συγκεκριμένης αμυντικής γραμμής, προτού ο βασικός αυτοκινητόδρομος που τα συνδέει περάσει υπό τον έλεγχο του ρωσικού πυροβολικού.

Οι μάχες στη δεύτερη γραμμή άμυνας –που είναι ανεπίσημα γνωστή και ως «γραμμή Ζελένσκι», καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δημιουργήθηκε βιαστικά με προεδρική εντολή και κόντρα στις αντίθετες συστάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας– συνεχίζονται και προφανώς η εκκαθάρισή τους θα κρατήσει αρκετές ημέρες· άλλωστε οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο αρκετών στρατηγικών υψωμάτων και ο δρόμος Σεβέρσκ - Σολεντάρ δεν έχει ακόμη κοπεί.

Πάντως η υποχώρηση είναι αυτή τη φορά σαφώς πιο συντεταγμένη, και όλα δείχνουν ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία –υπό τον στρατηγό Ζαλούζνι– αγνόησε τις προεδρικές εντολές για αντίσταση μέχρις εσχάτων και αποσύρει τις δυνάμεις της –και όσο μεγαλύτερο μέρος των πυροβόλων, ρουκετοβόλων και τεθωρακισμένων οχημάτων τους– προς την τρίτη και τελευταία γραμμή άμυνας στον άξονα Σλαβιάνσκ - Κραματόρσκ - Κονσταντινόβκα - Αβντιίβκα, όπου θα παιχτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η τελευταία αιματηρή πράξη της μάχης του Ντονμπάς.

Είναι προφανές ότι, αν οι Ουκρανοί επιτελείς επέμεναν για ακόμη λίγες ημέρες στη στατική τους άμυνα, θα επαναλαμβανόταν το σενάριο του προηγούμενου μήνα όπου όλοι οι δρόμοι προς τα ανατολικά αποκόπηκαν από το ρωσικό πυροβολικό και χιλιάδες στρατιώτες βρέθηκαν παγιδευμένοι και αναγκασμένοι να υποχωρήσουν πεζή ή με πολιτικά οχήματα μέσα από λιβάδια και δάση, κάτι που φυσικά οδήγησε σε βαρύτατες απώλειες. Πάντως είναι σαφές πως οι βαρύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές προκλήθηκαν από την τρομερή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού και πυραύλων των τελευταίων ημερών κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου, που κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά την έλευση των αμερικανικών ρουκετοβόλων HIMARS στην πρώτη γραμμή.

Τα πυραυλικά «αντίποινα» της Ρωσίας στα πλήγματα που δέχτηκαν πόλεις του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ μακριά από την πρώτη γραμμή ήταν τρομερά, και ορισμένες ουκρανικές ταξιαρχίες, όπως η 81η αερομεταφερόμενη και η 14η μηχανοκίνητη, σχεδόν καταστράφηκαν – ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η βαριά οχυρωμένη κωμόπολη Νοβάγια Καμένκα, μεταξύ Σολεντάρ και Μπαχμούτ, έπεσε τελικά χωρίς μάχη.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για συντεταγμένη εκκένωση του Μπαχμούτ, τότε το πιθανότερο είναι πως οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν τώρα να παρακάμψουν και να περικυκλώσουν την Αβντιίβκα και την Κονσταντινόβγκα, στο νότιο τμήμα του «καζανιού», καθώς από τις πόλεις αυτές εξαπολύονται οι περισσότεροι βομβαρδισμοί σε βάρος των ρωσόφωνων πόλεων του Ντονέτσκ. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι επιτελείς θα επιχειρήσουν να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες στον Βορρά, νοτίως του Ιζιούμ, όπου το μέτωπο έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και περίπου δύο μήνες, ώστε να επιτεθούν στη Σλαβιάνσκ από τρεις πλευρές ταυτόχρονα.

Αντί επιλόγου, να σημειωθεί ότι στην καθημερινή ενημέρωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα στο κέντρο της πόλης Βινίτσα είχε στόχο κτίριο (που κανονικά λειτουργεί ως συναυλιακός χώρος), στο οποίο την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν συνάντηση ανώτατων Ουκρανών αξιωματικών με «ξένους αξιωματούχους και αντιπροσώπους εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «όλοι οι συμμετέχοντες». Η τραγωδία είναι πως ένας από τους πυραύλους χτυπήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα και θραύσματά του έπεσαν σε παρακείμενη κλινική, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αγνώστου αριθμού αμάχων, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρία παιδιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη υλοποίηση της ρωσικής απειλής για στοχοποίηση των λεγόμενων «κέντρων αποφάσεων» της ουκρανικής πλευράς και των συμμάχων/σπονσόρων της, σε περίπτωση που τα δυτικά οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούνταν εναντίον ρωσικών πολιτικών στόχων. Ποιος φταίει λοιπόν για το μακελειό – οι Ουκρανοί που μετέτρεψαν μια αίθουσα συναυλιών στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης πόλης σε «νόμιμο» στρατιωτικό στόχο ή οι Ρώσοι που τον χτύπησαν γνωρίζοντας την πιθανότητα να σκοτώσουν (και) αμάχους; Προφανώς και οι δύο...

Σε κάθε περίπτωση, μόλις τέσσερις ώρες μετά το ρωσικό χτύπημα και σε μια έμμεση επιβεβαίωση της παρουσίας Αμερικανών αξιωματικών και «οπλάδων» στη συγκεκριμένη στρατιωτική μάζωξη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, όπου κι αν βρίσκονται, με το επιχείρημα της «αυξημένης πυραυλικής απειλής»!

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου