Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 04 Μάρ 2024
Ερσίν Τατάρ για Κύπρο: Καμία διαπραγμάτευση χωρίς ισότιμο καθεστώς
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Ο Τατάρ την Κυριακή απέκλεισε επίσης κάθε προοπτική επανένωσης του διαιρεμένου νησιού. [EPA-EFE/IAKOVOS HATZISTAVROU / POOL]


Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία και το ισότιμο καθεστώς τους, δήλωσε την Κυριακή (3 Μαρτίου) στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο ηγέτης του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή που προκάλεσε τη διάσπαση του νησιού.

Μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία ανακηρύχθηκε από Τουρκοκύπριους ηγέτες το 1983.

Οι προσπάθειες για την επανένωση του νησιού είναι σε αδιέξοδο από τότε που κατέρρευσε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών από τα Ηνωμένα Έθνη το 2017.

Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ και, κατά συνέπεια, ολόκληρη η επικράτεια του νησιού έγινε έδαφος της ΕΕ, αν και οι αρχές της Λευκωσίας δεν ελέγχουν το βόρειο τμήμα.

«Λέμε, μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλες αυτές τις μοιραίες διαπραγματεύσεις που δεν απέδειξαν τίποτα, ότι είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε ή να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνο εάν επιβεβαιωθεί ή αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς», δήλωσε ο ηγέτης της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ στο περιθώριο ετήσιας διπλωματικής συνάντησης στο μεσογειακό θέρετρο της Αττάλειας της Τουρκίας.

«Διαφορετικά, δεν πρόκειται να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν έχει νόημα», πρόσθεσε.

Για τον Τατάρ, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις μετά την κατάρρευση κάθε προσπάθειας επανένωσης.

«Διότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλές προσπάθειες όπου καθίσαμε ξανά στο τραπέζι και στο τέλος της ημέρας η συζήτηση κατέρρευσε – έφυγαν ως Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς απλά μείναμε ως κοινότητα χωρίς κανένα κέρδος», είπε.

«Και κάθε φορά που καθόμαστε (στις συνομιλίες) χάνουμε κάτι. Έτσι αισθανόμαστε», είπε.

«Έτσι, αν δεν αποκτήσουμε την κυριαρχία μας σωστά, την αναγνώριση της κυριαρχίας μας, δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις».

Ο Τατάρ την Κυριακή απέκλεισε επίσης κάθε προοπτική επανένωσης του διαιρεμένου νησιού.

«Καμία ελπίδα για επανένωση»

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για επανένωση. Μιλάμε για μια λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η νέα μας πολιτική μετά από πολλά πολλά χρόνια δυστυχώς άκαρπων διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Ο Τατάρ είπε ότι παρά τα πολιτικά εμπόδια, η ΤΔΒΚ μπόρεσε να επεκτείνει τις σχέσεις της με πολλές χώρες με την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Προφανώς έχουμε δυσκολίες, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

«Η εναλλακτική είναι να παραιτηθούμε, και εμείς δεν θα παραιτηθούμε ποτέ, διότι το να παραιτηθούμε από την κυριαρχία και να συγχωνευθούμε ουσιαστικά σε μια αμιγώς ελληνική δημοκρατία θα σήμαινε ότι αυτό θα ήταν το τέλος μας», δήλωσε ο ίδιος.

Μετά από χρόνια έντασης για τη μετανάστευση, τα ενεργειακά δικαιώματα και τα θαλάσσια σύνορα, η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα από το 2017.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον Μάιο.

Ερωτηθείς εάν η προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι ελπίζει η Ελλάδα να πει στους Ελληνοκύπριους ότι  «είναι αρκετά, ας ξυπνήσουμε στην πραγματικότητα της Κύπρου ότι υπάρχουν δύο λαοί και τα κράτη».

«Και ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι η συνεργασία των δύο κρατών, ώστε να έχουμε ευημερία και να απολαύσουμε τους πόρους της ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι αν βρούμε μια λύση, η Κύπρος μπορεί να είναι πιθανώς μεγαλύτερη (οικονομικά) από το Ντουμπάι».

Ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τα γεγονότα του παρελθόντος που προκάλεσαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση πριν από πέντε δεκαετίες.

«Το 1974 η Τουρκία ήρθε με στρατεύματα και τώρα θα γιορτάσουμε τον Ιούλιο τα 50 χρόνια. Δεν είναι λοιπόν εύκολο για εμάς να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, ειδικά με την Ευρώπη τώρα στη Γάζα», όπου το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε έναν σχεδόν πεντάμηνο πόλεμο.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», κατέληξε.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου