Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Σεπ 2021
Την ώρα που στην Ελλάδα αποκλείονται 2-2,5 εκ. «καλοί πελάτες» από τις 13 Σεπτεμβρίου, η Δανία πέταξε τις μάσκες και τα μέτρα! (vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Επιστροφή στην κανονικότητα για την Δανία, την στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει σε μια «νέα κανονικότητα», αυτή του απαρτχάιντ σε εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, του εκφοβισμού της κυβέρνησης, των mini lockdown, των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, η Δανία γυρίζει εντελώς σελίδα αυτή την Παρασκευή, αφού βάζει τέλος σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς για τον κορονοϊό, σε μάσκες και υγειονομικά πιστοποιητικά. Μάλιστα, το Σάββατο θα διοργανώσει μια συναυλία με 50.000 θεατές, την πρώτη που πραγματοποιείται στην Ευρώπη.

«Είμαστε μπροστά στη Δανία διότι δεν έχουμε πλέον περιορισμούς, περάσαμε στην αντίπερα όχθη της πανδημίας χάρη στον εμβολιασμό», εξήγησε ο Ούλρικ Όρουμ- Πέτερσεν, διοργανωτής συναυλιών στην εταιρεία Live Nation.

Επιπλέον, το υγειονομικό πάσο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο ως προϋπόθεση του ανοίγματος της Δανίας, από την 1η Σεπτεμβρίου ήταν υποχρεωτικό μόνο για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα και από σήμερα 10/9 αίρεται και αυτή η υποχρέωση.

«Στόχος μας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία (…) αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί και ότι θα βρίσκει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι», προειδοποίησε η επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ροσκίλντε.

Η Δανία δεν δυσκολεύθηκε να πείσει τους κατοίκους της για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Κι αυτό γιατί από την αρχή υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης των αρχών και του πληθυσμού, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη χώρα μας εξ αρχής, δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη, κι αν υπήρχε, κλονίστηκε αμέσως από τις τακτικές «μαστίγιου» της κυβέρνησης, με τους εκφοβισμούς, τους αντισυνταγματικούς περιορισμούς, τις απολύσεις, αναστολές εργασίας, απειλές και τα πρόστιμα, και τα «τυράκια» του πρωθυπουργού στη νεολαία με το voucher των 150 ευρώ για να εμβολιαστούν και να… πάνε διακοπές.

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όμως παράλληλα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης», επεσήμανε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα στη Δανία: το 73% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι και το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών.

Η «νέα κανονικότητα» για τη χώρα μας
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει φραγμούς σε ανεμβολίαστους και τους στερεί το δικαίωμα στη διασκέδαση. Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστοι πολίτες από 18 εώς 49 ετών θα αποκλείονται από εστιατόρια, μπαρ και καφέ, ποσοστό που αν προστεθούν και ηλικίες εώς 59 ετών, φτάνει στα 2,5 εκατ. 

Την αγωνία των επιχειρήσεων της εστίασης, που μοιράζονται επίσης οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την άθληση κτλ, για το εξάμηνο mini lockdown στο οποίο τους οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης, περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown, το 50% και πλέον των δυνητικών πελατών μας αδυνατούν να έρθουν στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, στον κύκλο εργασιών τους, στις σχέσεις με τους πελάτες, στην ευθύνη που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για έλεγχο εμβολιασμού και τις συνέπειες του», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Και την ώρα που απειλείται με δραματική μείωση ο τζίρος των επιχειρήσεων, «δημιουργείται και επιπλέον κόστος, καθώς χρειάζεται υπάλληλος, υπεύθυνος καταστήματος να είναι συνεχώς στην είσοδο» για να ελέγχει εάν έχουν πιστοποιητικό οι πελάτες, «γιατί σε οποιοδήποτε έλεγχο, υπεύθυνη είναι πάντα η επιχείρηση». Όλα αυτά «είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που λέμε εμείς, ότι “η Αυτού Μεγαλειότης” είναι ο πελάτης. Φανταστείτε επαγγελματία που έχει κάνει αγώνα ετών για να δημιουργήσει ένα πελατολόγιο, στο 50% να απαγορεύει την είσοδο», συνέχισε ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι η δική του εμπειρία 31 ετών στην εστίαση δείχνει ότι ο πελάτης ακόμη και αν είναι 100 φορές ευχαριστημένος, «μία φορά δυσαρεστημένος, αυτή θυμάται».

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τον κλάδο», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Απέρριψε εξάλλου το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός στους ενήλικους (που αποτελούν και τους πελάτες της εστίασης κατά μείζονα λόγο) είναι μεγαλύτερος, στο 70% περίπου. Όπως σημείωσε, στις ηλικίες που αποτελούν τους συστηματικότερους και πιο «καλούς» πελάτες της εστίασης, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κατά πολύ χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ECDC αναφέρει πως στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο μόνο το 48,3% των ηλικιών 18-24 και το 60,6% των 25-49. Στις ηλικίες 18-49 καταγράφονται πάνω από 2 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι Έλληνες πολίτες.

Ακόμη και αν επεκτείνει κανείς ηλικιακά τους «καλούς» πελάτες της εστίασης προσθέτοντας τις ηλικίες 50-59 όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει το 71,9%, η απώλεια πελατείας για την εστίαση φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αφορούν το ίδιο και τους κλειστούς χώρους πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία), άθλησης (γυμναστήρια, σχολές) και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Με πληροφορίες από το in.gr και την avgi.gr


πηγη: https://thefaq.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου