Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Σεπ 2021
Ρωσία και Κίνα στο “στόχαστρο” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση
Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν Μόσχα και Πεκίνο για απόπειρα αποδυνάμωσης της δημοκρατίας στον κόσμο, ζητώντας κυρώσεις και συμμαχίες με Ουκρανία, Γεωργία, Ταϊβάν και άλλους “ομοϊδεάτες”.
European union concept, digital illustration.

Ψυχροπολεμικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κλίμα σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Ρωσία και την Κίνα να μπαίνουν στο κάδρο των ευρωβουλευτών με εκκλήσεις προς την ΕΕ για πιο επιθετικές πολιτικές και μια άλλη βάση συνεργασίας με τις δύο χώρες.

Τα κείμενα που εγκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται μία ημέρα μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα.

Αξιολογώντας την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι κάνει διάκριση μεταξύ του ρωσικού λαού και του “καθεστώτος”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. “Το ρωσικό καθεστώς” είναι, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, μια “αποτελματωμένη αυταρχική κλεπτοκρατία με επικεφαλής έναν ισόβιο πρόεδρο περιβεβλημένο από έναν κύκλο ολιγαρχών”.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν, ωστόσο, ότι ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Ρωσία είναι δυνατό και ότι το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει μια στρατηγική της ΕΕ για το σενάριο αυτό, η οποία θα περιλαμβάνει κίνητρα και προϋποθέσεις για την ενίσχυση των εγχώριων δημοκρατικών τάσεων. Το κείμενο εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 103 κατά και 72 αποχές.

Συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους

Το Κοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ να συνάψει συμμαχία με τις ΗΠΑ και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους για να αντισταθμίσει “τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία παγκοσμίως και να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη. Θα πρέπει επίσης η στρατηγική της θα πρέπει να προβλέπει επιβολή κυρώσεων, πολιτικές για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και στήριξη των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των λεγόμενων χωρών της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, και να προωθηθούν ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και θεμελιώδεις ελευθερίες στην περιοχή.

Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία

Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, τουλάχιστον ενόσω ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ενίσχυση νέων πόρων θα διαδραματίσουν καίριο γεωπολιτικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να οικοδομήσει την ικανότητά της να φέρει στο φως και να σταματήσει τις ροές “βρόμικου” χρήματος από τη Ρωσία, καθώς και “να φανερώσει τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κρυμμένα στα κράτη μέλη της ΕΕ οι απολυτάρχες και οι ολιγάρχες που συνδέονται με το καθεστώς”.

“Η Ρωσία μπορεί να γίνει δημοκρατική και η προάσπιση δημοκρατίας ως απόλυτη προτεραιότητα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι πρωταρχικό μας καθήκον. Η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να εργαστούν με βάση την υπόθεση ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται επίσης μεγαλύτερη θάρρος για την υιοθέτηση ισχυρής στάσης έναντι του καθεστώτος του Κρεμλίνου όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος της στρατηγικής συνεργασίας μας με τον ρωσικό λαό. Πρέπει να τερματιστεί η εγχώρια καταστολή, να έχει ξανά επιλογές ο λαός και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι”, δήλωσε ο Λιθουανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άντριους Κουμπίλιους μετά την ψηφοφορία.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές εισηγήθηκαν στην ΕΕ να είναι έτοιμη να αρνηθεί την αναγνώριση του ρωσικού κοινοβουλίου εάν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021 διεξαχθούν κατά παράβαση των δημοκρατικών αρχών και του διεθνούς δικαίου. “Εάν οι βουλευτικές εκλογές αυτής της βδομάδας στη Ρωσία χαρακτηριστούν διαβλητές, η ΕΕ δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει τη ρωσική Δούμα και θα πρέπει να ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στις διεθνείς κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεχής καταστολή όλων των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ από το Κρεμλίνο υπονομεύει τη νομιμότητα και το δίκαιο χαρακτήρα των εκλογών. Ο ρωσικός λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει και οι επιλογές του πρέπει να τιμώνται, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα”, πρόσθεσε ο Λιθουανός ευρωβουλευτής της συντηρητικής πτέρυγας.

Το όραμα για την Κίνα

Σε έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη με 570 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 40 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιγράφει έξι πυλώνες επί των οποίων η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα στρατηγική συνεργασίας με την Κίνα:

1) Ανοικτός διάλογος και συνεργασία για τις παγκόσμιες προκλήσεις

2) Ενισχυμένη δέσμευση για τις οικουμενικές αξίες, τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

3) Ανάλυση και προσδιορισμός των απειλών, των τρωτοτήτων και των προκλήσεων

4) Οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με ομονοούντες εταίρους

5) Προώθηση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μεταξύ άλλων στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις

6) Προάσπιση και προώθηση των βασικών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών με τον μετασχηματισμό της ΕΕ σε ουσιαστικότερο γεωπολιτικό παράγοντα

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί με την Κίνα για τη βελτίωση της αντίδρασης σε λοιμώδη νόσους που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημίες ή πανδημίες, για παράδειγμα μέσω της χαρτογράφησης κινδύνων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Ζητούν από την Κίνα να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση και την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Εμπορικές τριβές, σχέσεις της ΕΕ με την Ταϊβάν

Το Κοινοβούλιο χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη σχέση ΕΕ-Κίνας, αλλά κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία κύρωσης της συνολικής συμφωνίας για τις επενδύσεις (CAI) δεν μπορεί να ξεκινήσει έως ότου η Κίνα άρει τις κυρώσεις κατά των ευρωβουλευτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Τα μέλη επανέλαβαν επίσης την έκκλησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν σε μια επενδυτική συμφωνία της ΕΕ με την Ταϊβάν.

Ζήτησαν, συγκεκριμένα, διάλογο και δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Οι συζητήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σινγιάνγκ, στην Εσωτερική Μογγολία, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τις κινεζικές πιέσεις προς ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν μειώσει τους δεσμούς της αλυσίδας εφοδιασμού τους με τη Σινγιάνγκ λόγω ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση της καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή. Καλεί την ΕΕ να στηρίξει αυτές τις εταιρείες και να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει ουσιαστικά σε εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους πρακτικές στη Σινγιάνγκ να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

5G και καταπολέμηση της κινεζικής παραπληροφόρησης

Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης παγκόσμιων προτύπων με ομοϊδεάτες εταίρους για τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως τα δίκτυα 5G και 6G. Οι εταιρείες που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας θα πρέπει να αποκλείονται από σχετικούς διαγωνισμούς και συνεργασίες. Τέλος, η έκθεση ζητεί να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης εντολή και οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των κινεζικών δράσεων παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής ομάδας δράσης StratCom Άπω Ανατολής. “Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς στις σχέσεις μας με την Κίνα. Σαφώς η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά αποτελεί επίσης συστημικό αντίπαλο που αποτελεί πρόκληση για τον τρόπο ζωής μας και τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη. Δε θα πρέπει να μας τυφλώνουν τα οικονομικά οφέλη όσον αφορά την φιλόδοξη πολιτική ατζέντα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική του και την καταπίεση που ασκεί στη Σινγιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας αποκτώντας ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία σε τομείς όπως το εμπόριο, η ψηφιακή τεχνολογία, η ασφάλεια και άμυνα»” δήλωσε η Βελγίδα εισηγήτρια Χίλντε Βάουτμανς μετά την ψηφοφορία.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου