Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Απρ 2022
Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα Moskva
Κλίκ για μεγέθυνση





Ένας Ρώσος ναύτης χαιρετίζει στην πλώρη του Moskva, αριστερά, καθώς το πλήρωμα του ρωσικού περιπολικού πλοίου Pitliviy, δεξιά, ετοιμάζεται να δέσει τστη Σεβαστούπολη, Κριμαία, 30 Μαρτίου 2014.

AP Photo/Pavel Golovkin, File




15.04.2022, 00:05
 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι το μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νότιας Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Moskva βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας αφού ξέσπασε σε αυτό φωτιά. Το πλοίο πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Ακόμα, πάντως δεν είναι σαφές εάν χτυπήθηκε από ουκρανικά πυρά όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Νωρίς το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο έχει υποστεί «σοβαρές ζημιές» και ότι μια φωτιά στο πολεμικό πλοίο πυροδότησε ορισμένα από τα όπλα του και ανάγκασε το πλήρωμα να το εκκενώσει.

Άμεσα το Κίεβο έσπευσε να ανακοινώσει ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το πλοίο με δύο πυραύλους Neptune, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη ρωσική πλευρά.. 

Τις ουκρανικές ανακοινώσεις για χτύπημα στο πλοίο, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν ούτε οι ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου να λέει στο CNN, ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει για την έκρηξη στο πλοίο, αλλά τίποτα παραπάνω.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη εκεί. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν σε αυτό το σημείο εάν το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο» είπε για να προσθέσει ότι το Moskva αποχωρεί αυτή τη στιγμή προς τα ανατολικά. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε νωρίτερα ότι το πολεμικό πλοίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που είναι αποτέλεσμα «είτε ρωσικής ανικανότητας είτε επιτυχημένου ουκρανικού χτυπήματος». 

Το 186 μέτρων πλοίο, με πλήρωμα 150 ναύτες, είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά αποτελούσε μέλος του σοβιετικού ναυτικού με το όνομα Slava και μετονομάστηκε σε Moskva το 1995 αφού ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά πλοία που διαθέτει η Ρωσία.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990.

Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου