Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
Κλίκ για μεγέθυνση














AP Photo

 28.09.2022, 17:06




Η ρωσική Δούμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, με το πλέον πιθανό ενδεχόμενο να αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στη Ρωσία.

Η τετραήμερη διαδικασία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ολοκληρώθηκε με την κάλπη να βγάζει με συντριπτική πλειοψηφία την ένωση με τη Ρωσία και από εδώ και πέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την επικύρωσή τους.

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα» σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λεονίντ Πασέτσνικ, αυτονομιστή ηγέτη του Λουγκάνσκ.

Οι επικεφαλής των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετέβησαν σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που δεν αναμένεται να αργήσει με τις πληροφορίες να θέλουν την ολοκλήρωσή της. Συγκεκριμένα, η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, με το πλέον πιθανό ενδεχόμενο να αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στη Ρωσία. Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Από την άποψη του Διεθνούς δικαίου αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως προσάρτηση. 

«Πρώτα είναι απαραίτητο να καταρτιστούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες στη Δούμα και στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή του τελικού κειμένου. Αφού συμβούν αυτά θα είμαστε και επίσημα μέρος της Ρωσίας», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Denis Pushilin.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να τονίσει πως δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί όλα τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ θέτοντας ως στόχο τα σύνορα του 2014 ως «απαραίτητο για την απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας».

Ο «επικεφαλής» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Λεονίντ Πασέτσνικ απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να εξετάσει την ενσωμάτωση της (ΛΔΛ) στη Ρωσία όπως γράφει το πρακτορείο Ria Novosti . Σύμφωνα με το RIA Novosti, o Πασέτσνικ στην έκκληση του δήλωσε ότι η Ουκρανία «τρομοκρατούσε τους κατοίκους του Ντονμπάς επί οκτώ χρόνια». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι μαζί με την Ρωσία θα αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη και οι στρατιωτικοί εγκληματίες θα έχουν μια δίκαιη δίκη».

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές ακόμη χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση των περιοχών αυτών από τη Ρωσία. Το Κίεβο επέμεινε ότι τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Μόσχα είναι «άκυρα και άχρηστα» και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Καλώντας τους διεθνείς εταίρους της να επιβάλουν αυστηρές νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και να παρέχουν στο Κίεβο περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα. Χαρακτηρίζοντας πλαστά τα «δημοψηφίσματα» που διοργανώθηκαν από τη Ρωσία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση της επιθυμίας» και δεν έχει συνέπειες για το «διοικητικό-εδαφικό σύστημα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ουκρανίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου