Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 02 Ιούν 2022
Δημοψήφισμα για το βέτο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε. εξετάζει η Βουλγαρία
Κλίκ για μεγέθυνση











Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ

AP Photo/Valentina Petrova






02.06.2022, 14:42
 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί στη Βουλγαρία δημοψήφισμα σχετικά με το βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πάντως αρνήθηκε ότι θα συζητούσε το θέμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή για τις δηλώσεις Ράντεφ ήταν ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, σε συνάντηση. Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο διέψευσε και ο Πέτκοφ.

Γαλλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα του βουλγαρικού βέτο, με το Παρίσι να επιμένει να επιλυθεί το θέμα πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι το βέτο δεν πρέπει να αρθεί προτού η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της και δήλωσε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίσκεψή μου στο Παρίσι». Και τόνισε ότι μπορεί να εκτιμά τη δέσμευση των «Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά θέλω να δω πραγματικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το κοινοβούλιο, αλλά από τον λαό.

Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ επίσης έχει επισημάνει την έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι το βέτο θα πρέπει να αρθεί με απόφαση του κοινοβουλίου.

Στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει μόνος του εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα ήταν δεσμευτικό για το κοινοβούλιο εάν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για συμμετοχή.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Βουλγάρων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι και στη Βόρεια Μακεδονία τα ποσοστά των πολιτών που αντιτίθενται στις παραχωρήσεις υπέρ της Βουλγαρίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου